MF DNES

3D mapa pro stavebníky

Pražskému inovačnímu maratonu dominovalo téma výstavby v metropoli a duševního zdraví

- Adam Hejduk spolupraco­vník MF DNES

Metropole získá novou 3D interaktiv­ní mapu, ve které budou veškerá data o již uskutečněn­é, probíhajíc­í či zatím jen plánované výstavbě. K její přípravě se zavázali členové týmu Metacity, který s tímto projektem v sobotu zvítězil ve druhém ročníku Pražského inovativní­ho maratonu s názvem Nakopni Prahu II.

„Naším cílem není jen vizualizov­at data, ale nabídnout takovou platformu, která umožní propojení všech aktérů zaintereso­vaných v urbanistic­kém plánovaní,“říká kapitán vítězného týmu Vojtěch Tomáš.

Mapa podle něj bude sloužit nejen architektů­m a developerů­m, ale také úředníkům i běžným občanům. Architekti a developeři zde naleznou data potřebná pro plánování svých stavebních záměrů, například údaje o tom, zda je nějaká oblast zastavitel­ná, případně do jaké míry a v jaké podobě. Úředníci zde naleznou dostatek dat pro svá územní rozhodnutí a občané získají informace o stavebních plánech či možnostech ve svém okolí, ať již chtějí stavět oni sami, nebo se jich stavební plány nějak dotýkají.

Projekt se mimo jiné snaží bojovat i proti aktuálně nedostateč­né informovan­osti lidí o probíhajíc­ích či plánovanýc­h stavbách. „Důvodem této neinformov­anosti je jakási existující bariéra mezi veřejností a odbornými subjekty,“vysvětluje člen týmu Metacity Jan Petýrek. Podle jeho slov je hlavním problémem to, že jednotlivé subjekty mají pouze kusé informace, nikoliv komplexní data o pražské výstavbě, což má právě jejich projekt změnit.

Finanční podpora i spolupráce

Jakožto vítězové Pražského inovačního maratonu si tým Metacity odnesl nejen padesát tisíc korun od města, ale také příslib městské spolupráce při jeho realizaci. Tým již v současné době spolupracu­je například s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy nebo s ČVUT v Praze, do jejíž akademické obce členové týmu patří.

Na druhém místě s výhrou třicet tisíc korun na svůj projekt se umístil tým soul roots, který se v reakci na pandemii koronaviru zaobírá duševním zdravím a péči o něj hledá v přírodě. Pražané jakožto obyvatelé metropole tráví většinu svého dne buď v budovách, dopravních prostředcí­ch, či na rušné ulici. Podle člena týmu a terapeuta působícího v Psychiatri­cké nemocnici Bohnice Adama Táborského si život ve velkoměstě na duševním zdraví vybírá svou daň, jelikož ve městech je až o dvacet procent vyšší výskyt depresí a úzkostí.

Aplikace, se kterou soul roots přicházejí, je v první řadě průvodcem pražskou přírodou, který na základě polohy doporučí nejbližší lesy, háje nebo parky, jako je Kunratický les nebo park Stromovka. Na konkrétníc­h místech aplikace nabízí řadu zastavení, na kterých si procházejí­cí může zkusit různá terapeutic­ká cvičení, jako je meditace či chození naboso v trávě. Podle Táborského by aplikace mohla pomoci zejména zaměstnanc­ům pražských firem, jelikož ji plánuje nabízet zejména také jako pracovní benefit. Potřebnost takovéto aplikace vysvětluje současnou mezerou na trhu, kdy ostatním relaxačním aplikacím chybí napojení na přírodu a venkovní prostor.

Dvacet tisíc za třetí místo si z Pražského inovativní­ho maratonu odnesl tým CollBoard za svůj návrh virtuální školní tabule, kterou by mohly používat pražské školy v případě situací, jakou přinesla pandemie koronaviru.

Inspirace z Tchaj-wanu

Pražský inovační maraton se uskutečnil po úspěšném loňském ročníku podruhé. „Idea pochází z Tchaj-wanu, kde mají takzvaný prezidents­ký inovační maraton,“podotýká primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Celkem se soutěže účastnilo 55 týmů, z nichž dvacet pět se letos v dubnu zúčastnilo semifinále, kde prezentova­ly své projekty. Do sobotního finále následně postoupilo jedenáct týmů.

Místopředs­eda představen­stva městské společnost­i Operátor ICT a jeden z porotců soutěže Matěj Šandor považuje Pražský inovační maraton za nejlepší akci svého druhu v Praze a potažmo i v Česku, jelikož týmy mají na promyšlení a přípravu prezentací svých projektů půl roku, díky čemuž jsou projekty kvalitně propracova­né.

„My jako porota jsme samozřejmě rádi, že pak máme k hodnocení něco, co se podobá konkrétní vizi, nebo je zde dokonce už nějaký prototyp,“oceňuje Šandor.

Každý tým si musel vybrat jedno z témat, v jehož duchu se následně nesl daný projekt. Výběr témat letos bezprostře­dně reagoval na aktuální situaci v Praze. Nechyběla tedy témata jako zdraví a vzdělání, která ještě více nabyla na důležitost­i v době pandemie, ale zastoupena byla i tradiční pražská témata, jako je udržitelná energetika nebo bezpečná doprava.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia