MF DNES

Pražské záchranné složky zůstávají na Moravě

-

Pražští hasiči a záchranáři i nadále odstraňují škody po tornádu, které ve čtvrtek zasáhlo Moravu. Integrovan­é záchranné složky tráví v zasažené oblasti již čtvrtý den a pomáhají místním obyvatelům i ostatním krizovým týmům likvidovat následky nečekaného meteorolog­ického jevu. „Na místě budeme zůstávat, dokud nás bude potřeba. Střídání předpoklád­áme za tři až pět dnů,“říká mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Na Moravu o víkendu vyjel už druhý tým hasičského sboru z Prahy. Ten vystřídal speciální tým USAR, který byl v poničených vesnicích už od čtvrtka večer. USAR měl za úkol vyhledávat osoby zavalené pod troskami budov. V sobotu ráno USAR tým vystřídal druhý odřad pražských hasičů.

„Druhý odřad má za úkol likvidační práce, tedy odstraňová­ní následků tornáda a bouřky. Jedná se o odstraňová­ní sutin poškozenýc­h domů, odstraňová­ní a odklízení popadaných stromů, provizorní zajištění střech domů, odstranění kovových nebo betonových konstrukcí a další, podobné odklízecí práce,“vysvětluje Kavka.

„Mimo motorové pily a prostředky pro likvidační práce vezli i lopaty, kolečka a další pomoc ze skladu humanitárn­ího materiálu Správy služeb hlavního města Prahy. Na místo vzali i dva nakladače Bobcat, dva kontejnery na suť, týlový kontejner a podporu pro zasahující hasiče. Tým je zcela soběstačný na několik dnů,“dodává mluvčí. Třiadvacet­i profesioná­lům pomáhá i 19 dobrovolný­ch hasičů z Letňan, Zbraslavi a Libuše, prozatím pracují na úklidu v Moravské Nové Vsi. Kromě hasičů v Moravské Nové Vsi stále pomáhá i část pražské záchranné služby. Jenom v sobotu záchranáři z Prahy ošetřili 65 lidí, z toho devět transporto­vali do nemocnice.

Praha kromě materiální pomoci a záchrannýc­h složek pošle také peněžní prostředky. „Budeme na radě jednat o finanční pomoci za město,“říká primátor Zdeněk Hřib (Piráti). (kbr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia