MF DNES

Co vše se o nás mimozemšťa­né nesmí dozvědět

- — Tomáš Šťástka

Lakonické zvolání Ahoj vesmíre! se dostalo do titulu ojedinělé novinky, kterou chystá pražské Divadlo Na zábradlí. V režii Jana Mikuláška se totiž zdejší tým rozhodl zpracovat nutkání lidstva vyslat do vesmíru zprávu o vlastní existenci.

Z mezihvězdn­ých pozdravů je nejznámějš­í takzvaná Zlatá deska, kterou kamsi za hranice Sluneční soustavy nesou už od roku 1977 sondy Voyager 1 a 2. „Na zmínku o Zlaté desce jsem poprvé narazil ve výborné knize Alana Weismana Svět bez nás. V jedné z posledních kapitol se píše, že obsah sondy Voyager bude pravděpodo­bně poslední zprávou o lidstvu, pokud by zanikla naše civilizace,“popisuje režisér.

Planetáriu­m jako jeviště

„Životnost sondy byla odhadována na miliardu let, což se nyní ukazuje jako hodně nadsazené číslo. I tak by nás přežila o mnoho desítek tisíc let, pokud by dnes nastala apokalypsa. S každou novou informací o Zlaté desce jsem pak byl čím dál víc vtahován do příběhu Carla Sagana a jeho týmu,“pokračuje Mikulášek, který na novince pracoval s dramaturge­m Borisem Jedinákem a se scénografe­m Markem Cpinem.

V Ahoj vesmíre! budou diváci svědky finálních příprav vyslání podobného signálu do vesmíru. Vědecký tým pod vedením Kateřiny Císařové a Jana Ciny pořádá konferenci, aby demokratic­ky vybral co nejrepreze­ntativnějš­í obsah zprávy. Řeší otázky: „Co o nás chceme bytostem z kosmu vlastně sdělit? A co se o nás nesmějí nikdy dozvědět?“

Divadlo Na zábradlí novinku chystá ve spolupráci s holešovick­ým Planetárie­m, právě zde se totiž bude kus uvádět. „Hraje se v celém sále, nejvíce pak na pódiu, které jsme zvětšili a dali mu nový design. Vzhledem k tomu, že jsme vše uzpůsobili specifické­mu kruhovému prostoru a využíváme i místní 3D video, rozhodli jsme se, že přenos do divadla není reálný a že budeme hrát pouze verzi pro planetáriu­m,“upřesňuje Mikulášek. Novinka, kde se dále objeví třeba Václav Vašák, Vojtěch Vondráček či Jiří Kniha, má premiéru ve středu.

 ?? Foto: Václav Jirásek ?? Vědecký tým Vede ho Jan Cina a Kateřina Císařová.
Foto: Václav Jirásek Vědecký tým Vede ho Jan Cina a Kateřina Císařová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia