MF DNES

Jak se staví sen

Fotbalová fantazie. Češi porazili Nizozemce 2:0 a hrají čtvrtfinál­e. Proti Dánsku

-

„Možná nejsme takoví fotbalisti jako oni, ale máme týmový duch, o který se opíráme,“řekl útočník Patrik Schick.

S dovolením se teď vraťme k chybě, která odšpuntova­la českou radost. Obránci Coufalovi totiž po rozehrání rohového kopu ujel míč pod podrážkou, takže musel okamžitě zapnout. Přidali se další, balon získali a pískal se faul v rohu hřiště. Barákův prodloužen­ý centr pak Kalas z mohutného výskoku vrátil zpátky na přední tyč a tam Holeš zblízka hlavičkova­l. Paráda!

Oranžová je prostě barva, která české fotbalisty provází. Jen na Euru se proti Nizozemcům konaly už čtyři vypjaté a snad až posvátné bitvy.

Vzpomeňte na semifinále 1976 proti Cruyffovi a spol., které v promáčeném prodloužen­í rozhodl náhradník Veselý.

Rok 2000 a slzavá penalta před koncem. Celý národ pak hystericky kamenoval rozhodčího Collinu.

Kouzelný byl naopak obrat v roce 2004, při kterém trenér Brückner zavelel, že za stavu 0:2 se přestává bránit, a všechno hrnul vpřed.

I na včerejší Budapešť se jistě bude dlouho vzpomínat.

Byl to fotbal se vším, co mu náleží. Tedy i s fanoušky, mexickými vlnami, jásotem, zármutkem a pískotem, který pálil ušní bubínky. Co si myslí Maďarsko o covidu, vám před vstupem do arény ozřejmil stevard: „Sundej si roušku, tady není covid.“

Fanoušci proudili romantický­m centrem, kolonádou podél Dunaje, objednával­i si ostré paprikové klobásy a sedali na metro, které je pak vyplivlo na stanici Puskás Ferenc Stadion.

V osmifinále se mohlo stát cokoli. Muži v oranžovém byli kvalitnějš­í v práci s míčem, v rychlosti rozhodován­í. Dumfries, fofrník z pravé strany obrany, připomínal spíš raketu.

Co ti v bílém? Drželi se plánu, agresivně napadali, v náročných sprintech si vzájemně pomáhali, vymazali špílmachra Wijnalduma, padali do střel. A soupeře nakonec vyšťavili. Věříte, že Nizozemci ani jednou nevystřeli­li na branku?

Jistě, ve finální fázi to pořád drhne, chybí lepší kreativita, ale proč po vítězství hledat vady?

„Kdybychom byli pasivní, byla by to smrt,“poznamenal Antonín Barák, který nahradil zraněného kapitána Daridu a vedl si velmi dobře. Především zklidnil hru, což se v některých pasážích náramně hodilo.

Jestli někoho vypíchnout, tak určitě brankáře Vaclíka. V klíčové chvíli zazářil. V 52. minutě ustál Malenův sólový nájezd. Nenechal se rozkývat a útočníkovi drapnul balon rovnou u nohy. Bravo, Tomáši.

Vzápětí na druhé straně uklouzl De Ligt, stoper Juventusu, před dotěrným Schickem sáhl po míči rukou, a protože byl poslední bránící hráč Nizozemců, dostal po konzultaci s videem červenou. Tahle šance se prostě musela proměnit, to by si Šilhavého bojovníci dlouho vyčítali.

„Kdo neskáče, není Čech,“neslo se arénou, když se trefil Holeš – a pak znovu mnohokrát. Navíc to nebylo všechno, protože hrdina utkání Holeš ještě v 80. minutě nachystal druhou trefu pro Schicka.

Šťastným hráčům se vůbec nechtělo z trávníku. Dvakrát obešli celé hřiště, dojatě děkovali lidem za báječnou atmosféru. Záložník Barák si mezi fanoušky vyměnil svůj zpocený bílý dres za národní vlajku a pyšně si ji přivázal kolem krku. „Je mi ctí, že můžu být součástí takového týmu,“řekl kapitán Tomáš Souček.

A teď hrrr na Dány!

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Postupová radost Obránce Vladimír Coufal po utkání slaví na budapešťsk­ém hřišti postup do čtvrtfinál­e evropského šampionátu.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Postupová radost Obránce Vladimír Coufal po utkání slaví na budapešťsk­ém hřišti postup do čtvrtfinál­e evropského šampionátu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia