MF DNES

Další křik v hradecké bytovce. Holeš trefil pohádku

- — David Čermák, Budapešť

Vlastně to bylo jasné. Kdo jiný mohl tohle drama rozseknout? Kdo jiný mohl napsat tenhle pohádkový příběh než chlapík, který takové momenty v poslední době přitahuje?

Tomáš Holeš se jmenuje. A od včerejška ho oslavuje celé Česko.

Pokud jeho story znáte, asi vás včera taky napadlo, jak to asi vypadalo v bytovce v Hradci Králové, odkud fandili jeho rodiče s bratrem Jiřím. Že by se dnes na nástěnce v přízemí zase po třech měsících objevila omluvenka za přílišný křik, který se z bytu linul a rušil sousedy?

Těžko – gól, kterým Holeš poslal domů favorizova­né Nizozemce, padl před půl osmou večer, tudíž nijak nenarušil noční klid, na rozdíl od dubnové vyrovnávac­í trefy v zápase Slavie proti Arsenalu.

Už ta dostala Holeše do novinových titulků, ale zatímco tehdy ho oslavovali hlavně slávisté, včera díky němu jásalo celé Česko.

Běžela 68. minuta, když český roh z pravé strany vrátil ze zadní tyče na přední hlavičkují­cí Kalas a Holeš byl přesně tam, kde měl být.

Najednou se nikdo nemusel podivovat nad tím, že má na dresu nažehlené číslo devět, které zpravidla nosí klasičtí střelci. Vždyť Holeš už

Jooo!

mezi ně vlastně patří, protože ve zlomových chvílích opouští zodpovědno­u roli defenzivní­ho záložníka a mění se v dravého kanonýra.

„Občas těžím z toho, že silní soupeři si mě tolik nehlídají, protože hraju zezadu,“zářily mu oči chvíli po zápase. „Kdybych tohle nedal, dlouho bych si to vyčítal!“

Když se trefil proti Arsenalu – mimochodem z velmi podobné situace jako včera – nadšeně vyprávěl: „To si budu pamatovat do konce života.“

A co teprve včerejšek! Ten se mu zaryje do paměti ještě hlouběji, zvlášť když připravil i druhý gól pro Schicka. Kouč Šilhavý si mohl gratulovat, že Holešovi uvěřil a po prvním zápase ho posunul do sestavy místo nevýraznéh­o Krále.

Nebylo na co čekat, Holešovu formu bylo třeba využít. Během slávistick­é mistrovské sezony stihl celkem osm gólů, kromě toho proti Arsenalu třeba v nejdůležit­ějších ligových bitvách proti Spartě a Plzni.

A to přitom před dvěma lety přišel do Edenu jako pravý bek a půl sezony proseděl: až pak v něm kouč Trpišovský objevil skrytý talent. Díky němu se včera v jednom hradeckém domě zase křičelo.

A sousedi se možná tentokrát přidali.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Tomáš Holeš jásá na celou Budapešť, právě trefil vítězný gól v osmifinále Eura proti Nizozemsku.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Tomáš Holeš jásá na celou Budapešť, právě trefil vítězný gól v osmifinále Eura proti Nizozemsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia