MF DNES

Jak se dělá z cinvalditu lithium

-

● Proces zpracování lithia začíná po hornickém vytěžení cinvalditu z podzemí. Protože krušnohors­ká

ruda obsahuje jen asi čtvrt procenta lithia, je třeba dostat co nejdřív pryč vše zbytečné.

● Ještě v podzemí se ruda nahrubo nadrtí, na povrchu se poté namele na velmi jemno a potrubím se pošle na první separaci. „Mechanický­m způsobem pomocí vysokointe­nzivní magnetické separace ve vodním proudu se vytvoří koncentrát,“vysvětluje Roman Gazdík, mluvčí ČEZ. Lithná slída, která je součástí cinvalditu, totiž obsahuje

železo. Je tedy magnetická.

● Tím se odloučí 80 procent odpadního materiálu, křemen a živec, které jdou z větší části zpátky do dolu jako takzvaná zakládka. Zaplní se jimi vytěžené prostory. Protože ale vytěžený materiál je po rozdrcení nakypřený a má větší objem, všechen se tam nevejde. Je možné ho využít například ve stavebním průmyslu.

● Jemně namletý koncentrát vytěžené rudy se pak musí dál zpracovat. Metody, které ČEZ zkoumá, se liší ve způsobu uvolnění lithia z pevných vazeb v cinvalditu, zjednoduše­ně ve způsobu „pražení“.

Tradiční metoda zahřívá cinvaldito­vý koncentrát s činidly (jedním z nich je sádrovec, proto také

„sádrová“metoda) v rotační peci na 850 stupňů za vzniku ve vodě rozpustnéh­o síranu lithného.

Nová metoda Incemet potřebuje až 1 350 stupňů a lithium s ostatními alkalickým­i kovy vytěká v plynném skupenství. Při následné kondenzaci se zachytává ve formě chloridu lithného, rovněž rozpustnéh­o ve vodě.

● Vodorozpus­tná sloučenina lithia se „louží“ve vodním roztoku. Lithium a další kovy se pak uvolňují do vodného roztoku a nežádoucí komponenty se odstraňují a získává se finální lithný produkt.

Metody, které ČEZ zkoumá, se liší ve způsobu uvolnění lithia z cinvalditu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia