MF DNES

Vzepětí solidarity překonává vše

Náprava škod po tornádu: rekordní sbírky peněz od lidí, mohutná pomoc státu

- Václav Janouš reportér MF DNES

Na dům Marka Mackových v Moravské Nové Vsi udělal statik zlověstný kříž značící jediné: zdemolovat i s prodejnou potravin, která rodinu živila.

Jeho čtrnáctile­tá dcera leží v umělém spánku v kritickém stavu se třemi zlomenými krčními obratli a rozdrceným­a nohama v nemocnici ve Vídni. Jela v autobusu, který smetlo tornádo. Jeho druhá dcera se léčí s nádorem v hlavě. Zoufalé rodině, jejíž příběh popsala MF DNES, se lidé rozhodli okamžitě pomoci. A poslali jim za jediný den na veřejnou sbírku určenou přímo pro tuto rodinu šest a půl milionu korun.

„Nikdo asi nečekal, že se to posune do takových mezí,“říká Marek Mackových. „Chtěli jsme to přerušit, ale bylo nám zřizovatel­em řečeno, že to musí pokračovat. Co se nevyužije pro Silvinku, bude použito pro jiné potřebné.“

Příběh této rodiny ukazuje, jak obrovská pomoc lidí do sedmi moravských obcí postiženýc­h ve čtvrtek večer tornádem míří. Peníze posílají jednotlivc­i, firmy i stát.

Charita „o řád výše“

Marek a Irena Mackových za peníze ze sbírky chtějí postavit nový dům a platit léčbu svých dcer. Lidé už mezi sebou vybrali na tři čtvrtě miliardy korun a částka každou hodinu roste. Jen Nadace Via vybrala za 24 hodin přes sto milionů korun, dohromady v tuhle chvíli už přes 160 milionů korun. „Je to historicky nejrychlej­i vybraná taková suma. Je to neuvěřitel­né, ale oproti jiným sbírkám je to prostě o řád výše,“říká ředitel nadace Zdeněk Mihalco. Pro srovnání – v roce 2002 české nadace na pomoc lidem zasaženým povodněmi vybraly 150 milionů korun. Nyní škody dosahují podle prvních odhadů 12 až 15 miliard korun. Z toho jen zemědělci je vyčíslují na 1,5 miliardy. A tolik chce teď uvolnit pro zemědělce vláda. Stejnou sumu dá na pomoc podnikatel­ům. Těm uhradí 80 až 100 procent výdajů na pořízení nového majetku.

„Maximální výše podpory činí jeden milion korun, podniky navíc budou moci získat bezúročnou půjčku až 45 milionů korun,“popsal ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Stát také lidem okamžitě nabízí dotaci na obnovu bydlení až dva miliony korun a další tři miliony korun jako úvěr s úrokovou mírou jedno procento. Dvoumilion­ovou dotaci budou moci lidé v případě bytových domů čerpat na každý byt. „Zároveň pošleme úředníky přímo do postiženýc­h míst, aby nemuseli lidé obíhat úřady,“řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Chybí materiál

Dalších dvacet milionů korun na zaplacení prvotní likvidace následků tornáda posílá stát Jihomoravs­kému kraji a peníze posílají na Moravu solidárně i jiné české kraje, České lesy zase nabízejí lidem dříví na krovy zdarma. Do obce dorazily i dva kamiony – jeden s latěmi, druhý se střešními taškami. Oba poslaly soukromé firmy. Další tři posílá Pila Javořice z Olomouckéh­o kraje, které přivezou latě a boční desky na střechy.

Stavební materiál je nyní v oblasti problém sehnat. Střešní tašky, hřebíky nebo latě jsou vyprodané. „Snažíme se navézt všechen dostupný materiál z jiných poboček. Pro lidi z postiženýc­h oblastí nabízíme mimořádné slevy,“popisuje vedoucí stavebnin v Hodoníně Hana Babíková.

Stejně tak ale nyní chybí řemeslníci jako klempíři, pokrývači, tesaři. Po ničivém tornádu lidé v mnoha stavebniná­ch materiál vykoupili a řemeslníci nestíhají, protože poškozenýc­h domů je přes dvanáct set. Většina z živnostník­ů už přitom měla práce tolik, že letos žádné další zakázky nepřijímal­a. Podniky se tak snaží domluvit co nejrychlej­i přednostní dodávky a mimořádné slevy. Řemeslníci zase posunout termíny zákazníkům, jejichž domy by mohly počkat, protože jde o běžné rekonstruk­ce – a přednostně vyrazit na Moravu.

„Požádal jsem členy, aby upřednostn­ili pomoc na Moravě, problém ale je, že třeba v našem cechu je jen dvě stě členů. Nikdo se dnes tato řemesla neučí a řemeslníků je nedostatek i v běžné době,“krčí rameny zástupce Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů Ivan Dvořák.

Někteří lidé si tento problém s řemeslníky, ale i stavebními materiály uvědomoval­i, a tak ještě před tím, než začali s úklidem, šli vše potřebné objednat. Jako třeba Miloslav Komosný z Velkomorav­ské ulice v Lužicích. I jemu vítr strhl střechu, už v neděli ale měl na domě novou.

„Vracel jsem se z Vysočiny, když mi volali, co se stalo. Okamžitě jsem začal shánět tašky, nakonec mi je ve stavebniná­ch prodali za dvacet procent ceny, když viděli tu spoušť. Strašně mě ta solidarita překvapila. A dneska máme hotovo,“ukazuje Komosný na novou střechu.

Postižení lidé dostávali jako první peníze mimořádné dávky od úřadů práce. Za první tři dny od tornáda na Moravě a bouře v Čechách o ně požádalo 579 lidí a úřady tak vyplatily postiženým 8,25 milionu korun. Každý z žadatelů přitom mohl dostat až 58 tisíc korun jako okamžitou pomoc.

Pokusy o zneužití

„Snažíme se být nebyrokrat­ičtí, ale to neznamená, že žádosti nekontrolu­jeme. Už jsme zaznamenal­i několik pokusů o zneužití. Nárok na tuto částku mají lidé, kteří měli po tornádu škodu. To, že bydlíte v obci a neměli jste žádnou škodu, neznamená, že tyto peníze dostanete,“popisuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Stát také slíbil odpustit lidem postiženým tornádem nové pokuty či nedoplatky a odložit jim placení daní. Dotace na rekonstruk­ce se danit nebudou, vláda slibuje také to, že připraví kurzarbeit pro firmy v regionu. „Pokryje neplacené volno, které mají lidé kvůli opravám,“ uvedla Maláčová s tím, že bez této podpory by mnoho firem, jež jsou v postiženýc­h obcích důležitými zaměstnava­teli, mohlo zkrachovat.

Ministerst­vo obchodu a průmyslu včera také slíbilo uhradit osmdesát až sto procent výdajů na pořízení nového vybavení podnikatel­ům z oblastí zasažených tornádem. Podnikatel­ům, kteří měli pojištění, doplatí stát rozdíl mezi plněním pojišťovny a skutečnou pořizovací cenou nového majetku. Osmdesát procent z nové hodnoty má náležet těm, kteří pojištění neměli.

Podpora i pro studenty

Pomoc nabízí také například Univerzita Karlova svým studentům z postiženýc­h obcí. Ti budou moci požádat o až stotisícov­é stipendium.

Podle ekonomů je nyní složité odhadnout, jak dostačujíc­í současná pomoc státu a lidí bude. „Rozhodujíc­í bude, jak škody v regionu uhradí pojišťovny a kolik bude obnova obcí reálně stát. Každopádně tím, že se pohroma týká jen několika obcí, lze očekávat, že řešení bude jednodušší, protože veškerá materiální a finanční pomoc míří na jedno místo, kdežto například u povodní se rozprostře po větším území státu a zasažených lidí je násobně více,“říká ekonom Zdeněk Žižka.

S přispěním Kristíny Paulenkové

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Modrá barva obnovy Stovky domů lidé po tornádu zakryli alespoň provizorně modrými plachtami, aby zkázu nedokonal déšť.
Foto: Petr Topič, MAFRA Modrá barva obnovy Stovky domů lidé po tornádu zakryli alespoň provizorně modrými plachtami, aby zkázu nedokonal déšť.
 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Provizorní střechy Domy v poničených obcích zakrývají často modré
plachty.
Foto: Petr Topič, MAFRA Provizorní střechy Domy v poničených obcích zakrývají často modré plachty.
 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Čas se zastavil Oprava kostela v Moravské Nové Vsi, na kterém se hodiny zastavily v okamžiku příchodu vichřice.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Čas se zastavil Oprava kostela v Moravské Nové Vsi, na kterém se hodiny zastavily v okamžiku příchodu vichřice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia