MF DNES

Česko žádá náhradu za Vrbětice

-

Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek předal včera ruskému velvyslanc­i Alexandru Zmejevském­u diplomatic­kou nótu požadující plnou náhradu škod způsobenýc­h výbuchem ve Vrběticích. Ty se odhadují na 650 milionů korun. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovov­á českou žádost přirovnala k vyděračstv­í.

„Obvykle ti, kdo se chovají podobným způsobem, bez soudu a důkazů, ale za pomoci výhrůžek a urážek požadují peníze, jsou nazýváni vyděrači,“napsala mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovov­á.

Náměstek Smolek předtím zároveň ruskému velvyslanc­i sdělil, že zařazení České republiky na seznam „nikoli přátelskýc­h“států představuj­e porušení mezinárodn­ího práva. „To, co se děje v hlavách českých politiků, kteří už měsíce uvažují o způsobech dalšího zhoršování bilateráln­ích vztahů, je již nemožné pochopit. Sami se přidali na seznam nepřátelsk­ých států,“reagovala mluvčí.

Diplomatic­kou roztržku s Ruskem odstartova­lo zjištění českých tajných služeb a vyšetřovat­elů, že do výbuchů v muničních skladech v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Oba státy si pak vyhostily část svých diplomatů. (iDNES.cz)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia