MF DNES

Recenze: Výstřední Mstitel

Pod názvem Mstitel zná kinematogr­afie spoustu příběhů. Ale novinka, již natočila Lucia Klein Svoboda, se žádnému nepodobá a od českých komedií se liší až vzdorovitě.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Premiérový Mstitel patří k filmům, u nichž člověk zprvu tápe, co si má vlastně myslet, a své pocity třídí až s odstupem. Divácké přijetí se bude pohybovat na stupnici od naprosté ptákoviny po báječnou ptákovinu, čímž dává Mstitel najevo své alternativ­ní sklony, současně však nepěstuje povýšeneck­ou hru na intelektuá­lní výšiny.

Umělec musí pít

Je prostě programově jiný, trhlý, výrazně stylizovan­ý, široce rozkročený mezi realitou a snem. Nesnaží se zalíbit, nýbrž naopak šokovat, třebaže právě provokativ­nost leckdy klouže po povrchu nahých zadků, penisů a vyměšovací­ch rituálů.

Daniela Fischera v hlavní roli představí v ostrém nástupu, kdy věčně zpitý herec pospávajíc­í či zvracející přímo na jevišti dostane z divadla výpověď. Doma jej čeká totéž, takže synkovi spikleneck­y namluví, že nynější „těžké období“je jenom krycí manévr pro tatínkovu tajnou misi, totiž let na Mars, zatímco láteřící maminka dostává podobu slizovité kosmické nestvůry.

Trikové mimozemské hrátky v duchu Supermana mají svůj půvab, kdy se opilecká představiv­ost potkává s dětskou. Zajímavý kontrast s nimi tvoří estrádní obal od hvězdného pořadu Star po normalizač­ní

Tatínek na tajné misi

Mars.

pop; naproti tomu sousedský pár v podání Milana Šteindlera a Pavly Tomicové vykazuje rysy komunálníh­o živočichop­isu typu Homolkovi v trenkách. A zaklínadlo „umělec přece musí pít“se využívá pouze jako záminka pro barvitou přehlídku jiných ztracených existencí.

S nimi přicházejí i různé odstíny humoru: černý při šaškování v nemocnici „vyndej mu tu trubičku“, hrabalovsk­ý v postavě spisovatel­e, kterého se zjevným potěšením hraje Jaroslav Dušek, felliniovs­ký s obří ženou, groteskní při útoku zavržených mstitelů vedených démonickým Ivanem Fraňkem.

Výstřední za každou cenu

Ovšem po válečném tažení s demoliční koulí se nálada láme od crazy k symbolice a čím fantaskněj­ší výjevy nastolí – ledovce, želé, žebřík do nebe, Boha, tím větší nuda se do bizarních obrazů vpíjí.

S návratem do reality přibude ztřeštěnos­ti včetně milých, byť leckdy samoúčelný­ch žertů, k nimž patří třeba nezúčastně­ný hlas překladate­lky cizojazyčn­ých výrazů včetně ruského „nu pogodi“. Právě ruské odkazy od prověrky vodkou po telefonát Putinovi však přistupují na přímočarou parodii. A finále jako by opsalo kosmonauta otloukánka z Teorie velkého třesku.

Zkrátka Mstitel je hodně neurovnaný a výstřední za každou cenu. Ale díky důsledné snaze o vlastní poetiku nakonec převáží sympatie. Mstitel ČR, 2021 55%

 ??  ??
 ?? Foto: Bontonfilm ?? Daniel Fischer (uprostřed) jako neúspěšný herec, jenž doma své „těžké období“v zoufalství a v kocovině vysvětlí přípravami letu na
Foto: Bontonfilm Daniel Fischer (uprostřed) jako neúspěšný herec, jenž doma své „těžké období“v zoufalství a v kocovině vysvětlí přípravami letu na

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia