MF DNES

Silné bouřky opět zasáhnou Česko, varují meteorolog­ové

-

Hned tři výstrahy vydali na dnešek a zítřek čeští meteorolog­ové. Před teplem, bouřkami a povodněmi.

„Během úterního odpoledne překročí teploty na mnoha místech na Moravě a ve Slezsku 31 °C, místy mohou dosahovat téměř k 35 °C. Příliv teplého vzduchu ukončí studená fronta a kromě ochlazení přinese i bouřky,“uvedl včera Český hydrometeo­rologický ústav.

Dnes večer a v noci na zítřek se vyskytnou hlavně v západní polovině Čech velmi silné bouřky, které mohou být lokálně doprovázen­y přívalovým deštěm s úhrny kolem 50 milimetrů, nárazy větru kolem 90 km/h a kroupami.

Nejsilnějš­í bouřky budou postupovat od jihozápadu k severových­odu a doprovázet je mají přívalové lijáky, velké kroupy a silné

Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě.

nárazy větru. Upozornění před vysokým nebezpečím velmi silných bouřek platí pro Prahu, Středočesk­ý, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarsk­ý, Ústecký, Liberecký a Královéhra­decký kraj. Na ostatním území lze čekat bouřky také, ale s mírnějšími projevy.

Výpadky v energii i dopravě

„Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletující­mi předměty, případně i kroupami,“varují meteorolog­ové.

V oblastech s velmi silnými bouřkami bude na zasažených tocích docházet k prudkým vzestupům hladin na první, případně druhé stupně povodňové aktivity.

Ve druhé polovině týdne čekají Česko podle meteorolog­ů maximální teploty mezi 19 až 24 °C a k tomu místní přeháňky a bouřky. (row)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia