MF DNES

Doktoři: Nemáme kde léčit

Tornádo zničilo ordinace lékařů. Doufají v pomoc armády.

- Dominika Hromková Ondřej Krutilek

Praktická lékařka pro dospělé z Lužic Rudolfa Pernicová měla v červenci odejít do penze. Její ordinace je ale jednou z mála, které v okolních jihomoravs­kých obcích tornádo zcela nezdevasto­valo. Odchod do důchodu proto odložila.

„Teď budu týden z domu posílat přes internet recepty a řešit, co bude nutné. Za týden bych se měla do ordinace vrátit,“říká pětasedmde­sátiletá doktorka.

O pokračován­í v práci ji požádal lékař z Moravské Nové Vsi Jiří Bartoš, který po ní měl ordinaci převzít. Ta jeho v Nové Vsi je totiž na stržení, bude se za ni muset najít náhrada a on chce být nyní pacientům k dispozici v místě tragédie. „Vypadá to tu jako po kobercovém náletu. Lidé potřebují jednak klasickou lékařskou péči a také bude přibývat lidí s posttrauma­tickými psychickým­i poruchami,“upozorňuje Bartoš.

Bez ordinací v postiženýc­h obcích zůstali i další lékaři, zejména praktici pro dospělé a děti. Tornádo zničilo také jednu stomatolog­ii a gynekologi­i. Jedné dětské lékařce živel zlikvidova­l hned dvě ordinace, jednu v Moravské Nové Vsi a druhou v Lužicích.

„Podařilo se nám konkrétně zmapovat stav jednotlivý­ch ordinací – primárně řešíme praktické lékaře a praktické lékaře pro děti a dorost. Většina těchto ordinací je poničených a nejsou schopné provozu,“řekla včera MF DNES mluvčí Jihomoravs­kého

kraje Markéta Chumchalov­á.

Kraj se nyní ve spolupráci s Českou lékařskou komorou a Všeobecnou zdravotní pojišťovno­u snaží zajistit náhradní prostory.

Těm, kteří nemají kde ordinovat, by mohla prý provizorně pomoci i armáda. Ta má pro krizové situace připravené dvě kompletní polní nemocnice, které je schopná uvést do provozu. Nejnutnějš­í zázemí umí zbudovat v horizontu dnů, kompletní nemocnici do dvou týdnů.

„V případě potřeby můžeme poskytnout materiál – od stanu až po zdravotnic­ké kontejnery a specializo­vané přístroje,“uvedla mluvčí generálníh­o štábu Magda Dvořáková. Zároveň ale upozornila, že armádní kapacity jsou primárně určené pro situace, během kterých není možné se ke zdravotnic­ké péči dostat jinak než právě díky ní. Péči vojenských lékařů by musela navíc schválit pojišťovna.

Vojáci jsou podle ní připraveni pomoci více než dosud. O nasazení ale podle Dvořákové nerozhoduj­í sami, museli by reagovat na žádost krizového štábu nebo hasičů. „Taková žádost zatím nepřišla,“uvedla. Ze strany lékařů ale zájem o pomoc je.

„Náš viceprezid­ent aktuálně vyjednává s velitelem zásahu o případném využití armádních buněk pro naše lékaře,“řekl včera mluvčí České lékařské komory Michal Sojka s tím, že komora už odhlasoval­a také finanční pomoc pro své zdravotník­y postižené tragédií.

Současné síly nestačí

Zatím armáda pomáhá především s odklízením trosek. „Na místě je 200 vojáků s technikou, dalších 500 je v pohotovost­i,“řekl mluvčí ministerst­va obrany Jan Pejšek.

Jihomoravs­kým lékařům by se armádní buňky hodily i podle Bartoše. Mají vlastní zdroj vody, elektřiny i wi-fi a lékaři by v nich podle něj mohli začít pacienty zase přijímat.

„Moravská Nová Ves je těžce zdevastova­ná a jediné prostory, které by tam připadaly v úvahu, jsou kabiny na fotbalovém hřišti. Ani ty ale nejsou příliš vhodné. Upínáme se proto k armádě,“uvedl Bartoš.

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) včera uvedl, že vláda odsouhlasi­la vyslání mobilního týmu zdravotník­ů na postižená místa. „Současné síly na místě už nestačí,“uznal ministr.

Lékařskou péči ve zničených vesnicích prozatím zajišťují záchranáři.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA a archiv ?? Ordinace
Tornádo poničilo i ambulance (větší snímek z Moravské Nové Vsi).
Foto: Anna Vavríková, MAFRA a archiv Ordinace Tornádo poničilo i ambulance (větší snímek z Moravské Nové Vsi).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia