MF DNES

Živel zboural také Pánov u Hodonína

-

Dosud stála část Hodonína nazývaná Pánov mimo větší pozornost, i když tady tornádo napáchalo podobné škody jako v Mikulčicíc­h či dalších okolních obcích. K zemi už šlo asi devět domů a další to čeká. Dokonce dvě oběti, včetně malého batolete, pocházejí právě odsud.

V prvních dnech si ale místní museli poradit sami, aby odklidili popadané stromy, odvezli suť na improvizov­anou skládku a především alespoň pomocí plachet provizorně spravili střechy. „První zraněné jsem odvážel do nemocnice já svým rozbitým autem a taky můj otec, kterým sem jel jako měšťák ve svém osobním volnu,“popsal první minuty po čtvrteční události obyvatel Pánova Viktor Petrželka.

Až v sobotu tady hasiči zřídili krizový sektor jako v ostatních obcích a začali i s dalšími složkami pomáhat místním a také dobrovolní­kům, kterých o víkendu přijely stovky z celé republiky. Právě koordinace spousty dobrovolní­ků byla do té doby bez velení komplikova­ná.

Hasiči do Pánova sice ve čtvrtek dorazili, ale po pomoci zavaleným a dalším zraněným se vydali do ostatních obcí, kde záchranářs­ké práce ještě pokračoval­y.

„Když jsme tyto práce ukončili, mohli jsme dát prostředky na likvidační práce i do Pánova,“vysvětlil včera mluvčí jihomoravs­kých hasičů Jaroslav Mikoška. (mos)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia