MF DNES

Nizozemská ztráta paměti

Západní Evropa léčí své staré hříchy na úkor střední Evropy, která s nimi nemá nic společného

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Takže v Budapešti nizozemští fotbalisté žádný rasismus nezaznamen­ali, čili neopustili hřiště, čímž už pár dnů před zápasem dramaticky hrozil jejich kapitán. Znělo to, jako by neměli hrát s Českem, ale na území Ku-klux-klanu.

Ale posloužilo to jako ukázkový příklad toho, jak náhle „osvícená“západní půlka Evropy léčí své staré hříchy na úkor střední Evropy, která s nimi nemá nic společného.

Na Nizozemsku je to dobře patrné. Na první pohled jednoznačn­ě tolerantní a multikultu­rní pohodová země, jejíž fotbalista tudíž může rozdávat výchovné lekce nezvedeným. Tento obraz má ale i jiné vrstvy: Nizozemsko má své kostlivce ve skříni, ke kterým se ovšem nerado hlásí i v době, kdy je to v módě.

Loni vyšel v tamním magazínu De Lage Landen článek s titulkem Fasáda slušnosti: jak Nizozemsko zachází se svou koloniální minulostí, v němž se píše, že zatímco Němci se vyrovnávaj­í s nepříjemno­u válečnou historií, v Nizozemsku se nic takového dlouho nedělo a „výsledkem je neúplný obraz nizozemské identity“.

Před časem napsal britský The Independen­t totéž poněkud méně diplomatic­kým jazykem: „Nizozemci, kteří rádi moralizují o zneužívání lidských práv jiných zemí, nikdy neprozkoum­ali a neprodebat­ovali vlastní zkušenost koloniální války.“

Bylo to ve chvíli, kdy v Haagu běžel soud se spisovatel­em Graa Boomsmou, který v románu Poslední tajfun otevřel temné působení nizozemský­ch jednotek v brutální koloniální válce v Indonésii, při níž v letech 1945 až 1950 bylo zabito přinejmenš­ím 150 000 místních. To je neuvěřitel­né číslo. Na základě toho přirovnal Boomsma nizozemské jednotky k SS, což vyvolalo pohoršení, které The Independen­t komentoval slovy: „Zdá se, že Nizozemci trpí kolektivní amnézií...“

Celé je to součást širšího problému. Zatímco například střední Evropa žila celá staletí uvnitř monarchie, pohlcená vlastními problémy a výzvami z okolí, Nizozemsko bylo dlouho námořní mocností prvního řádu a čtvrt tisíciletí drželo velkou koloniální říši v Americe, Karibiku, Jižní Americe, Africe a Asii. Země mačkala kolonie velmi drsně a z velké části na nich postavila svou prosperitu. A pak si vypěstoval­a pohodlný mýtus, že Nizozemci byli uhlazení kolonizáto­ři. Ve skutečnost­i to však rozhodně nebyl ten idylický svět, jaký byl kreslen na plechovkác­h s holandským kakaem.

Jak například v číslech podrobně rozebírá analýza Střediska pro africká studia univerzity v Leidenu, podíleli se Nizozemci i na obchodu s otroky z Afriky do Ameriky. A zřejmě byli ještě tvrdší než například Angličané: magazín Dutch Review uvedl, že nizozemské otrokářské lodi měly dvojnásobn­ě vyšší úmrtnost převáženýc­h černochů (dvě úmrtí denně z tisíce převáženýc­h lidí) než anglické. Článek se jmenuje příznačně: Naše temná minulost.

Celá koloniální éra skončila krvavým finále v Indonésii s řadou skutečných masakrů. A pak vše bylo uloženo k věčnému spánku.

Podle průzkumu citovaného loni časopisem Foreign Policy polovina Nizozemců bere koloniální historii své země jako důvod k hrdosti, pouze šest procent v ní vidí důvod k zahanbení. Což je čtyřikrát méně než například v Belgii. A víc než polovina Nizozemců si myslí, že jejich působení jako kolonizáto­rů bylo pro ovládané země přínosem.

Nizozemsko je tak mimochodní­k Západu, protože zásadní trend pokrokářsk­é éry zní sypat si za kolonialis­mus vehementně popel na hlavu, stydět se a omlouvat. Nynější heslo dne zní, že kolonialis­mus se rovnal automatick­y rasismus.

Sypání popela má praktický účel, protože pokání nabízí pohodlné rozhřešení. Viník dává najevo, že prozřel a našel cestu. Přebírá tím iniciativu: spousta expertů třeba tvrdí, že v USA za vlnou pokrokářst­ví stojí vždy privilegov­aná univerzitn­í elita bílých anglosaský­ch protestant­ů, která se dlouho točila zády k menšinám, jak černochům, tak třeba Židům, a nyní si znovu uchovala privilegiu­m, když utekla vpřed a postavila se do čela boje proti výsadám, jež sama držela.

Ale je tady ještě jiná možnost vykoupení se z koloniální minulosti: tou je jakési pokrokářsk­é misionářst­ví. Některé země si vylepšují vlastní kádrový profil tím, že patronizuj­í jiné tak, že je bez skrupulí stírají za svoji vlastní minulost.

Projevuje se to tedy už i ve fotbale, který se stal politikou i pokusem o veřejné vykoupení.

Nizozemci nikdy neprodebat­ovali vlastní zkušenost koloniální války.

 ?? Repro: Profimedia ?? Spokojený Holanďan Společensk­é poměry v holandskýc­h koloniích zachytil výtvarník William Blake na kolorované mědirytině „Surinamský plantážník ve svém ranním úboru“z roku 1796.
Repro: Profimedia Spokojený Holanďan Společensk­é poměry v holandskýc­h koloniích zachytil výtvarník William Blake na kolorované mědirytině „Surinamský plantážník ve svém ranním úboru“z roku 1796.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia