MF DNES

Zbyla v Rusku nějaká opozice?

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

Pravidelně chodil na protivládn­í protesty, mimo jiné na ty organizova­né opozičním předákem Alexejem Navalným. Oficiálně s ním nikdy nespolupra­coval, podporu mu ale nejednou vyjádřil. A kvůli tomu teď známý moskevský komunální politik Ilja Jašin přišel o možnost kandidovat do moskevskéh­o zastupitel­stva.

Ruské úřady totiž začínají používat v praxi kontroverz­ní novelu zákona o extremisti­ckých organizací­ch, podle níž všichni, kdo se na působení takového subjektu jakkoliv podíleli, přicházejí o pasivní volební právo – tedy možnost se nechat zvolit. Legislativ­u schválili jen několik měsíců před blížícími se volbami do Státní dumy (dolní komory ruského parlamentu).

Zatímco rozsudek o zařazení Navalného štábů a fondů na seznam extremistů ještě není pravomocný, zákaz pro Jašina je už druhým takovým rozhodnutí­m. Stejné nařízení padlo několik dnů předtím vůči Olegu Stěpanovov­i, šéfovi moskevskéh­o štábu Navalného. Ten se chtěl ucházet o křeslo přímo v dumě.

Kandidovat do úřadů zakazovali nejen „Navalného aktivistům“i dříve – před dvěma lety zažívala Moskva bouřlivé léto poté, co volební komise vyškrtla z kandidátek desítky opozičníků. Odůvodnění­m byl většinou nedostateč­ný počet sesbíranýc­h podpisů. Novela, kterou média nazývají „zákonem proti FBK“(Fond boje s korupcí), ale dává možnost pro mnohem masovější vyřazování případných kandidátů na jakoukoliv veřejnou funkci v zemi.

Podle nedávné analýzy nevládního hnutí Golos, které volby v zemi monitoruje, nemá pasivní volební právo v současnost­i nejméně devět milionů Rusů. Drtivá většina z nich o ně přišla kvůli dvojímu občanství, další kvůli údajné trestné činnosti včetně podílu na extremismu. Hnutí odhaduje, že v souvislost­i s novelou přibude několik stovek tisíc nových zákazů pro politicky aktivní lidi.

Tresty se přitom mohou dotknout jak vedoucích představit­elů a členů „extremisti­ckých organizací“, tak i těch, kteří je podpořili – účastí na akcích, finančně nebo i jen výroky na internetu. Ostatně ani Jašin, který patřil ke spolupraco­vníkům zabitého expremiéra Borise Němcova, členem Navalného týmu nikdy nebyl, patřil ale prý ke sponzorům jeho protikorup­čního fondu.

Kdo zbude?

Ruský režim přitvrzuje v boji proti takzvané nesystémov­é opozici zejména v posledních dvou letech. Zatímco dříve úřady jen házely opozičníků­m byrokratic­ké klacky pod nohy, nyní režim tlak stupňuje.

Dveře do dumy tak zůstávají otevřené už jen „systémovým stranám“– mimo jiné především komunistům a liberálním demokratům nacionalis­ty Vladimira Žirinovské­ho. To ovšem jen ukazuje, jak jsou tyto strany bezzubé v boji s vládním Jednotným Ruskem, pro které nejsou reálně žádnou hrozbou. Ba naopak.

Pravidelně se ucházejí o přízeň voličů, nikoliv však o reálnou moc v zemi. A svou roli plní dobře – v regionech dokážou vládní straně často

Přijdou stovky tisíc zákazů kandidovat, odhaduje hnutí Golos.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia