MF DNES

Na Baleáry se vrátila nákaza, mohou za to studentské zájezdy

- — Jiří Sládek

Koncem minulého týdne odložili Španělé roušky ve venkovních prostorách, poprvé od loňského května. Jak se situace postupně lepšila, na ulicích už to zase vypadalo jako před pandemií. Jenže jásot netrval dlouho.

Na středomořs­kých Baleárách, které už nedočkavě vyhlížejí britské či německé turisty, se vše opět obrátilo k horšímu.

Studenti z celé země, kteří oslavili červnový závěr školního roku výletem na největší ostrov Mallorku, jsou nyní v izolaci, pozitivně testovanýc­h jsou podle madridskéh­o listu El País stovky. Nejvíc nakažených,

PALMA DE MALLORCA

nejméně 320, jich pocházelo z madridskéh­o regionu.

Vláda premiéra Pedra Sáncheze proto apeluje na mladé Španěly, aby dodržovali trvající opatření ve vnitřních prostorách a cestám na Baleáry se vyhnuli. Ty, kteří se z ostrovů vracejí, čeká testování.

Většina nakažených byli bývalí středoškol­áci, kteří přijeli na Mallorku oslavovat přijetí na některou z univerzit. Jejich program zahrnoval bohaté společensk­é aktivity, během kterých byli často navzájem v těsném kontaktu. Například večerní párty na lodích či hudební koncert v otevřené aréně.

Regionální šéf turistiky Iago Negueruela vysvětlil, že úřady už vytipovaly několik konkrétníc­h míst, ze kterých se mohla nákaza šířit. Studentské výlety na ostrovech podle něj organizova­ly turistické kanceláře z jiných španělskýc­h regionů, které jsou podle něj také odpovědné za to, že některé aktivity porušily koronaviro­vá opatření.

Někteří ze studentů připustili, že nenosili roušky ani respirátor­y v přeplněnýc­h vnitřních prostorách, kde jsou i nadále vyžadovány. Stejně tak nedodržova­li zákaz tančení v nočních barech, jak dokládají četná videa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia