MF DNES

Galerie Archa odhalí příběhy dvanácti žen

- — Tomáš Šťástka

Muži odpadli, ženy zůstaly. Výsledkem konkurzu v rámci příprav dokumentár­ního divadla Ti, kdo mluví sami za sebe je dvanáct žen, které v rámci speciálníh­o představen­í vypráví svůj autentický příběh. Vzešly z devadesáti zájemců, kteří se ozvali na výzvu režisérky Jany Svobodové.

Ta do pražského Divadla Archa připravila premiéru projektu, kdy se zdejší divadelní sál promění v galerii. Divák se totiž sám rozhodne, co chce vidět a s příběhem které ženy se chce seznámit. Zda se zaměří pouze na některou z výpovědí, nebo se pokusí během večera zastihnout všech dvanáct performere­k. A případně, v jakém pořadí chce jejich příběhy zachytit.

Sochařka i pekařka

„V inscenaci se prolínají autentické příběhy dvanácti žen, mezi nimiž je například Iva, která pracuje v rámařství, studentka sochařství Lucie, Eliška, která denně peče čerstvé croissanty ve francouzsk­é pekárně, studentka DAMU Lara původem ze španělskéh­o Katalánska nebo Martina, která s dcerkou hospodaří v domečku nedaleko Prahy,“odhaluje režisérka Svobodová.

Diváky prý v úvodu seznámí s netradiční­m prostorem a ti se pak již v nezvyklém představen­í zorientují sami. Jednotlivé bloky se budou odehrávat současně ve čtyřech identickýc­h cyklech. „Příběhy se prolínají, osoby se setkávají nečekaně. Jako když jdete po ulici, na něco myslíte, kolem vás někdo projde a vy zachytíte jeho větu. A ta se složí do nového příběhu.“

Významnou součástí unikátní divadelní instalace režisérky Jany Svobodové je hudba Michala Nejtka. První premiéru nezvyklého projektu hostí Archa už dnes večer, druhou hned zítra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia