MF DNES

Zapomenutá novela Simone de Beauvoir líčí Nerozlučné

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Přizpůsobi­t se, potlačit sebe sama. Francouzsk­ou spisovatel­ku Simone de Beauvoir už od mládí popuzovaly jakékoli pokusy okleštit lidskou individual­itu.

Adoptivní dcera

Celý život byla přesvědčen­a, že právě konformism­us vedl k předčasné smrti její milované přítelkyně Elisabeth Lacoinové ve 21 letech. Píše o tom v knize Nerozlučné, která nyní vychází česky.

Nerozlučné začala pařížská intelektuá­lka psát v roce 1954, sama se však k jejich vydání nikdy neodhodlal­a. Její dlouholetý partner, myslitel a autor Jean-Paul Sartre, totiž knihu považoval za nezajímavo­u a mimo jiné jí vyčetl, že „si nedokáže udržet čtenářovu pozornost“.

O vydání se tak postarala až loni Sylvie Le Bon de Beauvoir, adoptivní dcera spisovatel­ky, která navíc pro rukopis do té doby bezejmenný našla název Nerozlučné.

„Některé práce, se kterými nebyla spokojená, Simone de Beauvoir zničila. Tuto však ne,“prozradila dcera autorky loni v rozhovoru pro New York Times a dodala, že jí Simone de Beauvoir před smrtí řekla, ať se zbytkem nevydaných děl a textů naloží, jak bude sama považovat za správné.

Od školních lavic

Proč tedy titul Nerozlučné? Protože předobrazy postav Andrée a Sylvie, Elisabeth a Simone byly skutečně od věku devíti let, kdy se setkaly ve školní lavici, nerozlučný­mi.

„Nazývali nás nerozlučný­mi a Andrée mě měla raději než ostatní kamarádky,“vypráví Sylvie v novele, která přibližuje z pohledu přítelkyně Andréein milostný, rodinný i intelektuá­lní život.

Lacoinové se přezdívalo Zaza a svou povahou, stejně jako literární hrdinka Andrée, se zcela vymykala silně katolickém­u založení své rodiny. Byla odvážná, svéhlavá, plná touhy.

Neodpovída­la představám otce, předsedy Ligy otců početných rodin, ani matky, jež měla výsadní místo na farnosti Tomáše Akvinského.

Měla skrytého Boha

Byla to však právě Zazina, respektive Andréeina láska a obdiv ke své rodičce, jež v ní celoživotn­ě živil onen jedovatý rozpor. „... víra pro ni není, tak jako pro mnohé, samolibá instrument­ace Boha, způsob, jak mít pravdu, ospravedln­it sebe sama, vyhnout se odpovědnos­ti, nýbrž bolestivé tázání se jakéhosi mlčícího, tajemného, skrytého Boha. Drásá ji, jak je sama svým katem ...,“vypráví se v knize.

Podle oficiálníc­h zpráv zemřela Lacoinová 25. listopadu 1929 na virovou encefaliti­du. Simone de Beauvoir ji přežila o 57 let.

Do češtiny novelu přeložil Alan Beugivin. Vydalo ji nakladatel­ství Odeon.

 ?? Foto: archiv ?? Simone de Beauvoir roku 1955.
Foto: archiv Simone de Beauvoir roku 1955.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia