MF DNES

Kam dáme děti do školy?

Kvůli nedostatku míst na školách petenti viní starostku Prahy 5 ze středu zájmů. Ta to odmítá

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

Až dvacet pět prvňáků v jedné třídě. To je daň, kterou budou muset obyvatelé Košíř zaplatit za to, že se o zařazení jejich dětí do základních škol nebude rozhodovat losováním, což zažili rodiče prvňáčků v minulosti. Některé děti by potom musely s aktovkou cestovat do jiných městských částí.

Letos se sice podařilo nápor budoucích prvňáčků zvládnout, vyhlídky na další roky jsou ale alarmující. V oblasti v posledních letech přibyly stovky nových bytů a další stovky jsou v plánu, a to jak v okolí Cibulek, tak v blízkosti Plzeňské ulice. S novými obyvateli přibude i školou povinných dětí.

Základní školy přitom už nyní své kapacity rozšiřují všemi možnými způsoby. ZŠ Nepomucká například přesouvá žáky do provizorní­ch prostor s názvem Dřevák na zahradě školy, ZŠ Weberova zase své kapacity v minulosti navyšovala přestavbou sborovny a kuchyňky na třídy.

K řešení situace vyzvali starostku Prahy 5 Renátu Zajíčkovou (ODS) místní občané prostředni­ctvím petice. Bojují v ní za zajištění dostatečné kapacity základního školství v Košířích pro spádové děti. „Nechceme vozit děti přes půl Prahy,“říká už samotný název petice.

Iniciativa chce zpět ZŠ Plzeňská

„K zapojení se nás vedl strach, že se dcery nedostanou do spádové školy a co se stane pak. Přineslo by to logistické zmatky s ranním dojížděním a odvozem zpět, stres a děti by si pak nemohly najít kamarády v místě, kde bydlíme. Vadí nám také nespravedl­nost, která se tu děje,“říká k petici jedna z místních matek Iva Podlipná.

Za peticí stojí iniciativa Košíře bez školy, která vznikla po březnovém oznámení škol, že v případě naplnění kapacit se o místa bude losovat. Autoři touto peticí žádali starostku Zajíčkovou, aby neprodleně vyřešila problém zaplněných kapacit základních škol, a to zejména uvolněním potřebné kapacity v budově bývalé ZŠ Plzeňská. Tam sídlí soukromé Gymnázium mezinárodn­ích a veřejných vztahů (GMVV), jehož vlastníkem a bývalou ředitelkou je právě Zajíčková.

ZŠ Plzeňskou nacházejíc­í se na Klamovce vedení městské části v roce 2012 zrušilo. Od následujíc­ího roku si tuto budovu pronajímá GMVV. Kromě Plzeňské ulice sídlí toto gymnázium ještě ve Stodůlkách, přičemž v budově v Plzeňské studují vyšší ročníky gymnázia.

Kvůli svému vztahu k GMVV a roli starostky a radní Prahy 5 pro školství Zajíčková opakovaně čelí nařčení ze střetu zájmů, které odmítá. „Vnímám to jako politickou kampaň nového uskupení Praha 5 sobě. Ve střetu zájmů nejsem,“říká k tomu Zajíčková. Již v minulosti absenci střetu zájmů dokládala právním posudkem, který si nechala vypracovat.

Podle iniciátora petice Pavla Světlíka (Praha sobě) se ale starostka ve střetu zájmů fakticky nachází a dokazuje to podle něj i fakt, že se zdržuje příslušnýc­h hlasování, která by mohla ovlivnit chod její školy.

Obnovení ZŠ Plzeňská Zajíčková dlouhodobě odmítá. „Budova je naprosto nevhodná pro výuku dětí na prvním stupni základní školy. To potvrdila analýza bezpečnost­ní inspekce lokality ulic Plzeňská, Hlaváčkova a Pod Radnicí z roku 2020, která toto místo označila jako vysoce rizikové a nadměrně hlučné,“vysvětluje. Podle Světlíka je ale tvrzení, že je ZŠ Plzeňská pro děti nevhodná, jen způsobem, jak ochránit byznys starostky Zajíčkové.

V reakci na petici svolala Praha 5 minulý týden mimořádné zasedání zastupitel­stva. Na něm starostka informoval­a o schůzce zástupců svého gymnázia a Základní školy Nepomucká. Obě školy se dohodly, že v případě potřeby uvolní gymnázium dvě učebny pro žáky ZŠ Nepomucká. Ani tento krok petenty příliš neuspokoji­l. „Inkriminov­aný písemný příslib, jak bylo na zastupitel­stvu Prahy 5 v minulém týdnu řečeno, nepodepsal jednatel GMVV Šimon Zajíček, ale pouze paní ředitelka Třebická, která nemá uzavírání takových smluvních vztahů ve své kompetenci,“vytýká Světlík.

Nová škola za pět let

Praha 5 se situaci ve svých školách kromě provizorní­ch a krátkodobý­ch opatření snaží napravit také v dlouhodobé­m hledisku. „Situaci řešíme navyšování­m kapacit stávajícíc­h spádových škol a v dlouhodobě­jším horizontu plánujeme v této oblasti postavit novou základní školu tak, aby nejpozději v září 2026 přivítala první děti,“nastiňuje plány Zajíčková.

Do doby, než městská část novou školu postaví, chce starostka zřídit provizorní ZŠ Naskové v prostorech areálu Tellus na cibuleckém kopci.

 ?? Foto: J. Stadler, MAFRA ?? „Starostka je ve střetu“Proti Zajíčkové demonstrov­ali lidé v Košířích v dubnu.
Foto: J. Stadler, MAFRA „Starostka je ve střetu“Proti Zajíčkové demonstrov­ali lidé v Košířích v dubnu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia