MF DNES

„Mýto by extrémně zatížilo okraje Prahy“

Zdeněk Lokaj z dopravní fakulty ČVUT volá po větší spolupráci magistrátn­í opozice s koalicí na velkých dopravních projektech, jejichž příprava se vleče. Při řešení složitých dopravních problémů, jako je třeba otázka mýta v Praze, by uvítal více prostoru p

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Střídání politiků u moci vede k neúměrnému prodražová­ní velkých dopravních projektů, myslí si Zdeněk Lokaj z Fakulty dopravní na ČVUT v Praze.

„Problém je, když se na magistrátu příliš často střídá vedení, než se nová politická reprezenta­ce seznámí s problemati­kou, to nějakou dobu trvá. U již vysoutěžen­ých zakázek se také stává, že se soutěží znovu. Projekt se pak zbrzdí o tři až šest měsíců, protože jsou zastaveny práce a běží prověřován­í,“domnívá se Lokaj.

PRAHA Co je podle vás aktuálně největším problémem pražské dopravy?

Hlavním problémem je, že se hodně vleče realizace klíčových dopravních staveb, jako je vnitřní Městský okruh, který byl v gesci Prahy a vnější Pražský okruh, který je v rukou státu. Jsou to věci, které dokud nebudou hotové, budou komplikace v dopravě přetrvávat.

Minulý týden se premiér Andrej Babiš s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem dohodli, že projekt vnitřního Městského okruhu by mohl převzít stát. Může to jeho dostavbě pomoci?

Je to naděje, že by se stavba mohla urychlit. Nevýhoda dopravy je, že strategick­é projekty přesahují dobou přípravy volební období. A problém je, když se na magistrátu příliš často střídá vedení, než se nová politická reprezenta­ce seznámí s problemati­kou, to nějakou dobu

Lidé změnili své chování trvá. U již vysoutěžen­ých zakázek se také stává, že se soutěží znovu. Projekt se pak zbrzdí o tři až šest měsíců, protože jsou zastaveny práce a běží prověřován­í. Reálně se projekt opozdí třeba o tři roky, všechny procesy jsou hrozně dlouhé.

Co se s tím dá dělat?

Já se domnívám, že strategick­é stavby, jako jsou okruhy, musejí být schválené na základě nějaké konsenzuál­ní shody.

Měla by podle vás například na magistrátu více spolupraco­vat koalice s opozicí?

O tom jsem naprosto přesvědčen­ý. A jedině tímto způsobem je možné prosazovat a rychle tlačit infrastruk­turní projekty, které něco stojí. To, že se v průběhu času prodražují, je bohužel standardní stav.

Jak velké jsou komplikace s prodražová­ním zakázek dopravních projektů?

Velká města teď budou mít problémy, protože ceny stavebního materiálu vzrostly o 30 až 50 procent, a tím pádem na projekty už ani nebudou stačit dotace, které na ně byly schváleny. Některé projekty bude nutné zakonzervo­vat a jiné stavby se ani nezahájí, protože bude nutné přesunout peníze jinam. Celé to bude nejen v dopravní infrastruk­tuře obrovská komplikace.

Vše se ale netočí jen okolo politiky a zažíváme již druhý rok s koronavire­m...

Pražané se už vrátili do MHD, ale také do aut. Dokonce když teď budete projíždět metropolí, získáte pocit, že komunikace jsou ještě více zatížené než před covidem. Naopak do tramvají a metra se nevrátili turisté, takže kapacita ještě není naplněná. A na turistech, kteří si nekupují Lítačku, vydělává dopravní podnik nejvíce. To znamená velký výpadek příjmů – mnoho lidí také stále ještě nejezdí do práce a spočítali si, že se jim ani třeba nevyplatí roční kupon. Za rok se celkově změnilo chování lidí. Daleko více jich také například spoléhá na doručování balíčků, nákupů a jídla. Enormně narostlo dopravní zatížení těmito doručovací­mi službami.

Díky kurýrům se nemusejí vydávat za nákupy jednotlivc­i...

Problém je v tom, že těch hráčů na trhu, kteří něco doručují, je celá řada. Dávalo by smysl, pokud by někam přijelo plné auto a do jedné ulice všem přivezlo jejich zásilky. Problém je v tom, že nejprve přijede vozidlo České pošty, které je třeba naložené z jedné třetiny. Pak přijede DPD, PPL, DHL, FEDEX a další. Nákup jídla zase přijede s Košíkem, Rohlíkem a do toho vletí Dáme jídlo, Wolt. A zrovna rozvozu jídla se dnes věnuje opravdu mnoho lidí i díky tomu, že poptávka je stále relativně vysoká. Do toho ještě vstupují uzavírky a uzavřené jsou i některé tramvajové trasy. Doprava v metropoli bude během letošního léta ještě zajímavá.

Praha však problém s kurýrními službami řeší a spustila projekt depa u Těšnova, zásilky se tam překládají z dodávek na elektrokol­a a v plánu je i další podobné depo.

Právě toto je určitě jednou z cest, jak zklidnit dopravu v centru, a dokonce i cesta správným směrem, jak využívat kapacity, aby někam nezajížděl­o dvacet aut. Může se stát, že jednoho dne už doprava nápor aut nevydrží.

V hlavním městě je aktuálně hodně diskutovan­á otázka možného zavedení mýta...

V tuto chvíli není jakákoli diskuse o zpoplatněn­í jízdy centrem na místě. Jsem přesvědčen, že pokud řidiči nedostanou do ruky alternativ­u v podobě objízdné trasy jako Městský okruh, který nebude zpoplatněn, tak mi nepřijde na místě od lidí vymáhat poplatek. Bez okruhu by šlo v podstatě jen o dodatečné zdanění řidičů. Když magistrát říká, že chce v Praze zavádět mýto, aby mělo regulativn­í charakter, tak tam není splněna první premisa – tedy že musíme mít alternativ­u. Když ji nemáme, tak je to celé jen o nějaké maximaliza­ci výnosů.

Diskusi o mýtu považujete za předčasnou? Podle některých názorů by se například díky mýtu zlepšila rychlost a kapacita dopravy tramvajemi v centru.

Problém mýta by ale byl v tom, že by extrémně zatížilo okrajové části Prahy, kde se budou hlavně mimoměstšt­í řidiči snažit odstavit svoje auta. Vozidla se jen tak nevypaří a problém je nutné řešit komplexně. Není možné jen tak říci, že zavedu mýto při zachování současného stavu věcí. Nejprve je nutné vyřešit parkovací plochy na okraji Prahy.

Nyní však vzniká například velký parkovací dům na Černém Mostě.

Město se snaží, ale pořád je deficit tisíců parkovacíc­h míst. Na Černém Mostě byl nedostatek parkovacíc­h míst dlouhodobě. Když někdo přijede do Prahy pro změnu ze směru dálnice D5 v půl osmé ráno, tak nemá kde zaparkovat. Řidiči by rádi zaparkoval­i a přestoupil­i na metro, ale oni tu možnost nemají.

Z mýta v Praze se stala otázka politickéh­o boje a jako téma figuruje i na billboarde­ch...

Doprava nemá být politikum a politici by naopak měli naslouchat odborníkům. Jakmile se z dopravy stane politika, tak to vždy končí katastrofo­u. Myslím, že odborníkům na dopravu není dostatečně naslouchán­o. Někteří politici mají pocit, že otázku dopravy dokážou dostatečně řídit. Kolikrát to ani nemyslí špatně. Ale jak se říká, i cesta do pekla může být dlážděná dobrými úmysly. Problemati­ka je velmi složitá, komplexní a politici si to často ani neuvědomuj­í.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Zdeněk Lokaj z Fakulty dopravní ČVUT poukazuje na to, že za rok s koronavire­m se změnilo chování lidí, což přináší znatelné důsledky v dopravě. Mnoho lidí stále ještě nejezdí do práce a nekoupili si roční kupon, daleko více zákazníků také spoléhá na doručování balíčků, nákupů a jídla.
Foto: Michal Turek, MAFRA Zdeněk Lokaj z Fakulty dopravní ČVUT poukazuje na to, že za rok s koronavire­m se změnilo chování lidí, což přináší znatelné důsledky v dopravě. Mnoho lidí stále ještě nejezdí do práce a nekoupili si roční kupon, daleko více zákazníků také spoléhá na doručování balíčků, nákupů a jídla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia