MF DNES

Co jsou ti Dánové zač

Čtvrtfinál­ového soupeře Česka zdobí týmovost

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Na začátku byl kolaps. Šok, zděšení, slzy, strach. Na konci může být evropské zlato. Stačí, když Dánové dopíšou svůj příběh, který naváže na Hamleta, prince dánského. Hrát, či nehrát? To je, oč tu běží. „Hrát!“rozhodl se tým v červenobíl­ých dresech, když se mu před dvěma týdny zastavilo srdce.

Báječný špílmachr Christian Eriksen,

největší trumf týmu, málem zemřel přímo na hřišti. Během úvodního utkání na fotbalovém Euru ho oživovali. Teď fandí na dálku, a jak říká trenér Kasper Hjulmand: „Dodává nám sílu. Žene nás dopředu.“

Dánům zbývají tři překážky. Ta první nese českou trikoloru.

Upřímně, hledat favorita pro sobotní čtvrtfinál­e je lehce nevděčné. Cokoli řeknete, vždycky se může otočit proti vám. Češi skončili až třetí ve skupině. Dánové dokonce po dvou zápasech neměli ani bod. Jenže teď stojí proti sobě dva odvážné celky, které nejsou líné na krok, naopak ovládají statistiky v intenzitě pohybu. Jsou sympatické i v tom, že si nehrají na bůhvíjaké primadony. Přijaly fakt, že bez tvrdé práce pojedou brzy domů.

A domů se jim nechce.

V sobotu jeden tým skončí. Dánové bývali přeborníci na překvapení. Třeba Euro 1992 vyhráli, přestože se na turnaji sjížděli z pláží. Měli dovolenou, leč válečný konflikt v Jugoslávii všechno změnil a na poslední chvíli dostali divokou kartu. Stvořil se takzvaný Dánský dynamit, kterému velel mohutný brankář Peter Schmeichel. Jeho syn Kasper vede současnou reprezenta­ci. Nejsou v ní extraborci jako mazaní bratři Laudrupové, maličký útočník Allan Simonsen nebo vášnivý kuřák i střelec Preben Elkjaer. Ostatně ani trenér Hjulmand nemá životopis, z něhož byste měli být paf. Devět let starý ligový titul s Nordsjaell­andem? A co tam máte dál? Nic! Nenechte se oklamat prvním dojmem a podívejte se, s jakým odhodláním, energií a taktickou vyzrálostí Dánové hrají. To je trenérova práce. „Zatímco Holanďani během prvního poločasu faulovali jednou, Dánové do toho půjdou od podlahy. Mentálně a emočně jsou nastavení úplně jinak. Jsou pracovitěj­ší, energičtěj­ší a agresivněj­ší,“lehce vypozorova­l kouč Verner Lička, prezident Unie fotbalovýc­h trenérů, školitel i vizionář. Nepočítáme-li gólmana Schmeichel­a (Leicester) a protřelého stopera Kjaera (AC Milán), hvězdy Dánům opravdu chybějí. Ta největší, čili Eriksen, je po operaci kardiostim­ulátoru a nikdo nedokáže říct, kdy a jestli vůbec se k fotbalu vrátí.

Pravda, útočník Braithwait­e kope za Barcelonu, kolegu Dolberga chtěla svého času celé Evropa a záložníka Höjbjerga loni koupil Tottenham za 15 milionů liber, nicméně síla Dánů spočívá jinde. Pane Ličko? „V dánské reprezenta­ci – stejně jako v české – je největší hvězdou tým. Jak smetli Rusko, to bylo něco. A osmifinále s Walesem? 4:0, pohádka. Neskutečně pospolitý tým, za kterým stojí snad celý národ. Očekávám velký boj. Jiný a ještě náročnější než v neděli proti Holanďanům.“

V tom se shodnou všichni, kteří se sjedou do horkého Baku, kde se zrodí nečekaný semifinali­sta.

Český trenér Jaroslav Šilhavý: „Obávám se, že Dánové budou těžší soupeř než Holanďani.“

Dánský trenér Hjulmand: „Radši bych Holanďany. Češi mají šíleně dobrý tým.“Takže?

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Jsme tým!
Dánové na Euru nezačali zrovna přesvědčiv­ě, ale dali ve dvou utkáních po sobě po čtyřech gólech. V defenzivě jsou poctiví a v ofenzivě jsou nebezpeční.
Foto: ČTK Jsme tým! Dánové na Euru nezačali zrovna přesvědčiv­ě, ale dali ve dvou utkáních po sobě po čtyřech gólech. V defenzivě jsou poctiví a v ofenzivě jsou nebezpeční.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia