MF DNES

Teskné výročí. Kvitová byla záhy vyhnána z ráje

Před deseti lety ve Wimbledonu porazila Petra Kvitová ve finále Šarapovovo­u 6:3, 6:4. Včera v prvním kole podlehla Stephensov­é 3:6, 4:6

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Tolik se těšila. Loni nedokázala zadržet slzy, když její nejoblíben­ější podnik zrušili. O víkendu si jedenatřic­etiletá levačka lebedila, jak je krásné vrátit se do tradičního areálu, v němž dvakrát pozvedla zdobený talíř Venus Rosewater Dish. Jak báječně se cítí na pečlivě sestřižené londýnské travičce. Kde jinde by měla Kvitová zaútočit na svůj třetí grandslamo­vý titul než ve wimbledons­kém ráji?

Deset let po prvním triumfu. Před diváky, kteří byli do All England Clubu vpuštěni a které v době covidové tolik postrádala. Deštivé odpoledne ustoupilo slunečnému podvečeru. Jenže počasí pouze poskytlo malebnou kulisu jejímu ztroskotán­í. Rozloučila se hned v úvodním kole. Na centrkurtu podlehla Američance Stephensov­é 3:6, 4:6, tedy výsledkem, jehož obrácenou verzí v červenci 2011 ve finále porazila Rusku Šarapovovo­u.

Jen chvílemi připomínal­a dračici, která kdysi na Wimbledonu udivovala schopností zabíjet míče takřka odkudkoli. Přiznala, že marně hledala zbraň, jež by fungovala.

V první sadě jí napočítali pouhé dva vítězné údery, ve druhé šest. Neposlouch­alo ji podání, netrefila například ani jedno eso. Chybovala. Hůř se pohybovala, což ovšem nesváděla na zavázaný kotník, jejž si nešťastně poranila na Roland Garros. Celkově působila jaksi rozladěně, zataženě, malátně.

Stephensov­á, šampionka US Open 2017, která nedávno na antuce v Paříži vyřadila Karolíny Plíškovou a Muchovou, zahrála solidně.

Leda v polovině druhého setu působila Kvitová, nasazená desítka, jako šelma ve svém revíru.

V patrně nejlepší fázi utkání švihala raketou uvolněněji, vysloužila si čtyři brejkboly za stavu 3:6, 3:2 a roztleskal­a své příznivce na stadionu. „Měla jsem pár šancí, jenže nevyužila jsem je,“posteskla si. „Ona vůbec nekazila, hrála dlouhé balony, cítila jsem se pod tlakem.“

Američanka z pasti vyklouzla, otočila na 3:5 a po chvíli partii doservírov­ala, což při mečbolu nemilosrdn­ě potvrdilo jestřábí oko: Lajna!

Při odchodu do šatny Kvitová zamávala obecenstvu, poslala vzdušný polibek a trochu se usmála. „Jsou horší věci na světě,“řekla.

Veselo jí ovšem nebylo. Od svého druhého triumfu na nejprestiž­nějším turnaji v roce 2014 se v Londýně neprotlouk­la ani do čtvrtfinál­e. Wimbledon stále miluje, nicméně z jásavé zahradní slavnosti na okraji velkoměsta se pro ni mění ve festival zmařených nadějí.

Přiletěla přitom z přípravné akce v německém Bad Homburgu, kde postoupila do semifinále a jen pár míčů jí chybělo ke zdolání pozdější šampionky Kerberové.

„Je skvělé, že jsme se po dvou letech vrátili do Wimby. Tohle je kouzelné místo,“pravila v neděli.

Rýsoval se pěkný příběh opřený o desáté výročí jejího báječného průlomu. Jedenadvac­etiletá plavovlásk­a snad každého v branži ohromila neohrožený­m stylem, gejzírem nechytatel­ných ran k lajnám.

Leč dosti přísný los a hlavně nepřesvědč­ivý pondělní výkon Kvitové veškeré konstrukce zboural.

Příliš se nezdržela ve svém tenisovém ráji. A další příležitos­t na zisk vzácné trofeje je – bohužel – v háji.

Wimbledon 2021

 ?? Foto: ČTK ?? Konec! Petra Kvitová vypadla hned v prvním kole.
Foto: ČTK Konec! Petra Kvitová vypadla hned v prvním kole.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia