MF DNES

Týden po tornádu

Některé domy jsou téměř opraveny, jiné už zbourány. Všichni pročítají pojistky

- Václav Janouš Dominika Hromková

Vdova Jaroslava Sečkářová z Moravské Nové Vsi zůstala na všechno sama. Tornádo jí odneslo střechu a pomlátilo dům, ve kterém žila osmadvacet let.

Stejně tak zničilo nemovitost její matky, kde se narodila. Teď ale všem ukázala, jak se domy po zkáze opravují. Na svém domě už má střechu téměř hotovou. Dnes začala pokládat nové tašky a věří, že zítra pokrývače pošle na druhý dům k matce.

Od ničivého tornáda na Moravě dnes uplynul přesně týden. Všechny poškozené střechy domů jsou provizorně přikryty, mnoho z nich už má i nové latě nebo část tašek. Z ulic zmizela všechna suť a mezi vesnicemi vyrostly obrovské skládky, kam tatry vozí to, co z domů zbylo. Vesnice jsou plné dobrovolní­ků a první z více než stovky domů už bourají buldozery.

Sečkářové pomáhají opravit dům pokrývači ze Slovenska. Sehnala je přes příbuzného, přijeli prakticky okamžitě. „Jsou úžasní. Řekli, co všechno potřebujem­e, jaké latě a jaké fólie, kolik tašek. Všechno už jsem sehnala. Ani vlastně nevím, kolik to bude stát, hlavně že to tu je. Jsem sice ženská, ale rychle jsem se naučila, co je potřeba,“vypráví učitelka klavíru.

Pomoct se střechou přišel i ředitel jedné ze dvou škol, v nichž učí. Latě na střechu podával otec jedné z žákyň. „Když jsem to viděl, vzal jsem si okamžitě dovolenou a budu tady, dokud to nedoděláme,“říká pomocník. A takhle to funguje téměř u každého domu.

V domech se začalo krást

Učitelka Sečkářová v domě už několik nocí i spí. Mimo jiné proto, že má strach z rabování. „Nějaké věci se tu ztratily,“podotýká.

Potvrzuje to i policista, který kontroluje auta přijíždějí­cí do „tornádové zóny“. „Otevřete kufr, bohužel se tu už kradlo,“zdůvodňuje kontrolu auta reportérů.

V obcích jsou ale i lidé, kteří minimálně několik měsíců rozhodně bydlet ve svém nebudou. Třeba po domě třiapadesá­tileté Dagmar Staňkové v sousedních Hruškách zbyla jen díra. Nemovitost přitom zhruba za téměř tři miliony zrekonstru­ovala a po osmnácti letech minulý měsíc poslala poslední splátku hypotéky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia