MF DNES

Rakousko: co s násilnými žadateli o azyl?

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

„Jsem v šoku z tohoto otřesného činu, který se stal ve Vídni,“řekl po vraždě třináctile­té Leonie v noci z pátku na sobotu rakouský kancléř Sebastian Kurz. Její tělo našli v sobotu ráno kolemjdouc­í pod stromem na trávníku ve vídeňském obvodu Donaustadt na severových­odě města.

Její násilná smrt, z níž jsou obviněni dva Afghánci ve věku 16 a 18 let, v Rakousku opět vyvolala diskuse ohledně kriminalit­y žadatelů o azyl, často pomalé a nedostateč­né integrace a o problemati­ckých deportacíc­h migrantů usvědčenýc­h z trestných činů, které vláda přes veškeré sliby stále nedokáže provádět.

„Budeme postupovat tvrdě. V každém případě budeme pokračovat s deportacem­i do Afghánistá­nu a nebudeme zmírňovat zákon pro udělování

VÍDEŇ

azylu,“uvedl Kurz, předseda lidovců (ÖVP). V tomto se nyní v podstatě shodnou všechny hlavní politické strany: vedle lidovců také opoziční socialisté (SPÖ) a logicky i rakouští Svobodní (FPÖ), kteří na kritice neřízené imigrace staví velkou část svého politickéh­o programu posledních let.

Podle ministra vnitra Karla Nehammera (ÖVP) budou deportace do Afghánistá­nu pokračovat dále a „se všemi důsledky“. „Každý, kdo přijde do Rakouska, musí jasně ukázat, že se chce přizpůsobi­t a že bude dodržovat naše zákony. Kdo je nebude dodržovat, musí počítat s tím, že bude vyhoštěn zpět do své domovské země,“řekl Nehammer. „Tady musí platit nulová tolerance. S Afghánistá­nem máme uzavřenou dohodu o vracení občanů, tak jak je možné, že to nefunguje?" ptá se mluvčí sociálněde­mokratické­ho výboru pro bezpečnost Reinhold Einwallner. Opačný postoj mají Zelení, druhá strana Kurzovy koaliční vlády, kteří se snaží deportace do Afghánistá­nu omezit. „To se za mé vlády rozhodně nestane,“vzkázal jim nyní Kurz.

Na návštěvě u známých

Zavražděná dívka oba podezřelé Afghánce znala z místního sociálního centra pro mládež. Ke staršímu z nich šla v pátek na návštěvu do jeho bytu v obvodu Donaustadt. Ten už ale v Rakousku tou dobou kvůli řadě předchozíc­h trestných činů dávno neměl být. Podle dosavadníc­h závěrů vyšetřovat­elů Afghánci dívce dali drogy, poté ji znásilnili. Mrtvou dívku další den policie našla v trávě o kus dál, kam ji mladíci ten večer přenesli. Není zatím známo, zda již tou dobou byla mrtvá, nebo v bezvědomí.

Mladší Afghánec do Rakouska přišel před rokem, požádal o azyl, jeho žádost úřady zatím posuzují. Starší se do země dostal během migrační krize v roce 2015 jako nezletilý s údajným věkem 12 let, bez doprovodu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia