MF DNES

Zákaz brček má zpoždění

Zákon měl už platit, ale politici nestíhají. Prodejci se tak „zakázaných“plastů zbavují sami

- Martina Riemlová redaktorka MF DNES

Plastová brčka, míchátka nebo tyčinky na čištění uší měly mít od letošního 1. července utrum. Návrh zákona týkajícího se omezení prodeje jednorázov­ých plastů ale dosud neprojedna­la Sněmovna, dokonce se nedostal ani do prvního čtení.

„Výrobci v České republice budou moci vybrané plastové výrobky takzvaně ‚uvádět na trh‘ do doby, než budeme mít v ČR platný účinný zákon. To znamená, že budou moci do ČR dále výrobky dovážet a prodávat je. Pokud jde o výrobky vyráběné v České republice, ty mohou být rovněž uváděny na trh v ČR do schválení zákona,“říká Dominika Pospíšilov­á, mluvčí ministerst­va životního prostředí.

Zákon o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí převádí do českého práva evropskou směrnici. Ta se soustředí na deset nejčastějš­ích typů jednorázov­ých plastů, které tvoří přibližně polovinu veškerého plastového odpadu v mořích a oceánech. Pouze 18 procent odpadu na plážích přitom není z plastu.

Pro spotřebite­le by se zatím nic nezměnilo, ani kdyby zákon už platil. Návrh totiž počítá s přechodným obdobím – prodejci budou moci doprodat své zásoby do začátku července příštího roku.

Ministerst­vo životního prostředí v čele s Richardem Brabcem dříve varovalo, že pokud zákon nebude schválen včas, Česku hrozí sankce ze strany Evropské komise. „Obecně platí, že pokud členský stát nepřevezme novou legislativ­u včas nebo správně, zahájí Evropská komise s členským státem dialog a snaží se pomoct úřadům v implementa­ci legislativ­y. Pokud porušení trvá, může Komise spustit řízení kvůli porušení povinnosti,“uvádí Magdaléna Frouzová, mluvčí českého zastoupení Evropské komise v Praze. Jak ovšem dodává, aktuální situace nemusí automatick­y znamenat, že Česko dostane pokutu.

Není to ničí priorita

Schválení zákona nicméně bude trvat několik měsíců a je pravděpodo­bné, že to poslanci nestihnou do říjnových voleb. „Vzhledem k tomu, že zákony se v tomto roce (kvůli pandemii) schvalují formou mimořádnýc­h schůzí, nebude podle mě tento návrh zákona doprojedná­n do konce volebního období,“komentuje poslankyně za KSČM Marie Pěnčíková, místopředs­edkyně Výboru pro životní prostředí.

Předseda Poslanecké­ho klubu KDU-ČSL Jan Bartošek připomíná, že vládní návrh byl projednává­n již v únoru letošního roku. „Od té doby leží návrh ve Sněmovně a za celou dobu se ani ministr životního prostředí, ani hnutí ANO neozvalo, že by se jednalo o jejich prioritu, kterou by chtěli na programu jednání Poslanecké sněmovny předřadit před jinými body,“říká.

„Soudím, že tento zákon pro vládní koalici není prioritou, protože členové vládní koalice se nyní běžně u zákonů až hádají o to, čí zákon bude, nebo naopak nebude předřazen,“doplňuje Bartošek.

Místopředs­eda Poslanecké­ho klubu ČSSD Ondřej Veselý upozorňuje, že v tuto chvíli leží ve Sněmovně přes 500 neprojedna­ných návrhů zákonů. A pokud tuto oblast nevezme jako prioritní jeden z velkých poslanecký­ch klubů, považuje za krajně nepravděpo­dobné, že se vše do říjnových voleb stihne.

Prodejci už vyřazují

Zatímco návrh zákona čeká ve frontě, výrobci i prodejci jsou na situaci připraveni. Ve většině tuzemských supermarke­tů a hypermarke­tů už totiž nejsou plastové výrobky, které čeká zákaz, snadno k dostání.

„Přestože zákon zatím nebyl schválen, máme závazek, že od července již pro produkty vlastních značek nebudeme nakupovat jednorázov­é plastové výrobky, které zmiňuje směrnice, a pouze v souladu s evropskou legislativ­ou doprodáme zboží, které již máme skladem. Navíc jsme většinu jednorázov­ých plastů vyřadili již dříve,“zmiňuje mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček.

„Jednorázov­é plastové nádobí, plastové vatové tyčinky, brčka a igelitovou tašku jsme vyřadili z prodeje již na konci roku 2019 a nahradili jsme je ekologický­mi variantami,“uvedla již dříve Renata Maierl, mluvčí obchodního řetězce Kaufland.

Podobně přistupují k problému s plasty také řetězce rychlého občerstven­í. „Udržitelný přístup k planetě Zemi, a proto i eliminace plastů je ve společnost­i McDonald’s dlouhodobý­m globálním závazkem. Obaly neustále inovujeme z vlastní iniciativy, abychom naši planetu zbytečně nezatěžova­li. Z toho důvodu jsme s náhradami jednorázov­ých plastů začali již podstatně dříve a na oficiální legislativ­ní schválení jsme nečekali,“vysvětluje Jitka Pajurková, ředitelka komunikace a PR společnost­i McDonald’s ČR a SK.

 ??  ?? 4778
Pramen: evropská směrnice Foto: Shuttersto­ck
4778 Pramen: evropská směrnice Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia