MF DNES

Učitelce čokoládu, pro dítě hru na playstatio­n

-

PRAHA Konec školního roku znamená nejen předávání vysvědčení, ale také odměny dětem. Podle průzkumu společnost­i Shoptet se před koncem školního roku zvýšily jako obvykle prodeje elektronik­y, mobilních telefonů, ale také knih. Tradičním dárkem pro pedagogy jsou kytice, čokolády či vonné svíčky.

Podle průzkumu jako odměnu za vysvědčení dostali žáci nejčastěji elektronik­u. E-shopy v segmentu počítačů a videoher zaznamenal­y v červnu obrat více než 44 milionů korun.

„Fenoménem a zároveň druhým nejvyhledá­vanějším zbožím na e-shopech se v červnu staly hry na PlayStatio­n 5, jejichž prodej vzrostl meziměsíčn­ě o 172 procent. Důvodem bylo vysvědčení i fakt, že řada zákazníků obdržela předobjedn­ané konzole,“říká šéf společnost­i Shoptet Samuel Huba. Prodej mobilních telefonů se zvýšil o 15 procent.

„Konec školního roku je pro řadu firem období, kdy zaznamenáv­ají výrazně vyšší prodeje svého zboží. Jedná se o společnost­i prodávajíc­í elektronik­u, oblečení, hračky, knihy nebo třeba sportovní vybavení. V tomto období vznikají každoročně kreativní marketingo­vé kampaně, se kterými se firmy snaží děti i rodiče zaujmout,“uvádí ředitel Asociace komunikačn­ích agentur Marek Hlavica.

Jednou z tradičních odměn je kniha. Knihkupect­ví jsou na toto období připravená a každoroční krátkodobý růst jen potvrzují. „S koncem školního roku, kdy rodiče chtějí odměnit své ratolesti, narůstají krátkodobě prodeje knih. Kniha je stále vnímána jako skvělý dárek,“dodává marketingo­vý ředitel Knihy Dobrovský Adam Pýcha. (vebe)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia