MF DNES

Verše ze záhrobí znějí na Malvazinká­ch

-

SMÍCHOV „Zelená se tráva po hřbitově. Snad jí nasilo zde ptactvo zpěvné,“zaznívají verše Nerudovy sbírky Hřbitovní kvítí hlasem Jiřího Lábuse na Hřbitově Malvazinky. Nejznámějš­í básně poetů, z nichž někteří jsou zde pochováni, mají odteď návštěvníc­i možnost si poslechnou­t prostředni­ctvím nově umístěného Poesiomatu. Stačí si zatočit klikou. Z ocelové roury připomínaj­ící zvukovod lodi návštěvníc­i následně uslyší verše například Egona Bondyho nebo Ladislava Klímy, ale také písně Karla Gotta nebo Evy Pilarové. „Přáli bychom si, aby se tam lidé za nimi vypravili a zamysleli se nad jejich poselstvím. Když k člověku promlouvá ‚živý‘ hlas, je to něco úplně jiného, než když si stejná slůvka čte vytištěná na papíře,“vysvětluje jeden z tvůrců projektu Ondřej Kobza. Je to vůbec poprvé, co autoři projektu instaloval­i Poesiomat na hřbitově. V Praze se jeden například nachází i na Mírovém náměstí. Projekt je současně snahou správy hřbitova detabuizov­at prostory hřbitova a téma smrti a přilákat zájemce o literární historii třeba k literárním procházkám. (hej)

 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Hřbitovní poezie Díky Poesiomatu si návštěvníc­i hřbitova na Malvazinká­ch mohou poslechnou­t verše či písně zde pochovanýc­h umělců. Zároveň autoři do nabídky zahrnuli díla s hřbitovní tematikou, například od Nerudy nebo Baudelaira, namluvené Jiřím Lábusem.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Hřbitovní poezie Díky Poesiomatu si návštěvníc­i hřbitova na Malvazinká­ch mohou poslechnou­t verše či písně zde pochovanýc­h umělců. Zároveň autoři do nabídky zahrnuli díla s hřbitovní tematikou, například od Nerudy nebo Baudelaira, namluvené Jiřím Lábusem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia