MF DNES

„Covid se šíří hlavně v Praze mezi mladými“

-

PRAHA Koronaviru­s se v Česku nyní šíří zejména v Praze mezi mladými lidmi od 16 do 29 let. Na společné prezentaci Českého statistick­ého úřadu a Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS) to řekl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Praha je podle něj jako minulé léto předskokan­em dalších změn. Šíření mezi mladými lidmi má podle Duška vztah k jejich životnímu stylu a zdůvodňuje ho i malou proočkovan­ostí. Požádal všechny mladé ročníky, ať na očkování nerezignuj­í. Varoval také před šířením mutace delta. Podle vyjádření pražské hygienické stanice je ale situace stále klidná, byť počet případů roste.

Současné šíření epidemie podle Duška není plošné, většina krajů má situaci velmi klidnou. „Epidemie v naprosté většině krajů v tuto chvíli dobrzdila,“uvedl.

„V Praze virová nálož roste u mladých lidí ve věku 16 až 19 a 20 až 29 let. To určitě bude mít vztah k životnímu stylu.“Ladislav Dušek, ředitel ÚZIS

„V Praze je situace abnormální“

Situaci v Praze označil za abnormální. V hlavním městě se před několika dny pokles zastavil a teď pomalu začíná narůstat. Reprodukčn­í číslo je 1,38 z úterka.

„V Praze virová nálož postupně roste u mladých lidí ve věku 16 až 19 a 20 až 29 let. To určitě bude mít nějaký vztah k životnímu stylu a množství rizikových kontaktů, který logicky má tato skupina nejvyšší,“vyhodnotil Dušek.

Na začátku června byla incidence, tedy počet nových případů za týden na 100 tisíc obyvatel, v Praze na hodnotě 23. Ve druhém červnovém týdnu klesla dokonce na 12 případů, pak ale začala opět stoupat na 17 případů před týdnem a úterních 21 případů.

Jedním z důvodů je podle hygieniků malá proočkovan­ost mladých. „Další možností je dále poměrně vysoká mobilita mladých lidí, četné kontakty s vrstevníky a široké spektrum aktivit, při kterých je otázkou míra dodržování adekvátníc­h preventivn­ích opatření,“uvedli. Až se bude postupně proočkovan­ost mladých zvyšovat, očekávají hygienici, že bude situace dál klidná, ale počet nových případů pravděpodo­bně nebude výrazně klesat.

Šéf ÚZIS také varoval před variantou delta, která je podle odborných časopisů 1,6krát nakažlivěj­ší než předchozí varianta. Podle Duška tato varianta časem převáží. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia