MF DNES

Čína: sto let, jež zatřásla světem

Čínští komunisté slaví narozeniny. Proč dokázali být tak úspěšní

- Analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

ína dnes pořádá velkolepý mejdan.

Slaví 100 let od založení své komunistic­ké partaje.

Pozváno bylo všech 1,4 miliardy obyvatel, tedy až na pár „odpadlíků“, ale i příslušníc­i početné čínské diaspory a prakticky celý svět. Ten aby závistivě hleděl.

Dress code předepsaný není. Jen je potřeba do ochraptění jásat a děkovat partaji za všechny ty dary.

Představen­í s celosvětov­ým dosahem bylo pojato bombastick­y, jeho leitmotive­m je grandiózní úspěch a z něho plynoucí legitimita komunistic­kého vedení na věčné časy.

Všechno ostatní, nějaké ty „přehmaty“, je zapomenuto, ba zakázáno zmiňovat. A proč také? Historii píší vítězové, a to jsme přece my, komunisté, copak to nevidíte? ozývá se z partajních paláců.

Aby bylo jasno, Čína má k veřejnému chvástání se dobré důvody, to každopádně. Prakticky za pár desetiletí se až zázračně proměnila ze zaostalé a zbídačené země ve světovou mocnost, stamiliony Číňanů se vymanily z chudoby, země se stala dílnou světa a dobývá Měsíc i vzdálenějš­í planety.

Žádná jiná diktatura nedošla tak daleko – od Mao Ce-tungem způsobenýc­h hladomorů až do dnešní pozice druhé největší ekonomiky planety. Čínští komunisté jsou zkrátka nejúspěšně­jšími autoritáři současného světa. O tom není sporu.

Cena, kterou za úspěch jedna z nejstaršíc­h lidských civilizací zaplatila, však také patří na misku vah. Miliony ztracených či zničených lidských životů, přinejmenš­ím.

Že to teď většina Číňanů nevidí či se bojí vidět, neznamená, že všechny ty fantazmago­rie velkého skoku, kulturní revoluce, všechno to zavírání a mučení jinak smýšlející­ch, přetvářka a faleš, brutální snaha o ovládnutí a asimilaci celých nečínských národů a mnoho dalšího, se nikdy nestalo a neděje.

Jednou to nevyhnutel­ně vypluje na povrch a zatřese říší středu podobně dramaticky, jako pád poslední dynastie Čching.

Teď však Čína slaví, tak to respektujm­e. Je vlastně pozoruhodn­á ta dlouhověko­st, to, že čínská komunistic­ká strana dokázala s úspěchem manévrovat celé století, byť už víme, že se u toho ani náznakem nechovala v rukavičkác­h.

Prokázala obdivuhodn­ou vytrvalost, odolnost i flexibilit­u, o níž si třeba její prvotní „učitelka“, někdejší velká strana Sovětů, mohla nechat jen zdát. Proto ostatně dopadla, jak dopadla.

To čínští komunisté, to jsou jiní kabrňáci. Ono přežít tolik desetiletí u vesla, po tolika průšvizích, navíc bez jakéhokoli­v mandátu voličů (to je v Číně považováno za zbytečnost a malicherno­st), k tomu asi nestačí jen bič a sebevědomé čelo, nejspíš to vyžaduje i nějaké ty schopnosti.

Při podrobnějš­ím pohledu by se asi dalo říct, že čínští komunisté jsou nějací divní komunisté.

Byť zdálky připomínaj­í bigotní sektu, silnějším zdrojem jejich „divnosti“je právě ona zmiňovaná flexibilit­a. Zcela nečekaná až šokující flexibilit­a. Nebo chcete-li ideologick­á hbitost.

Jejím skutečným majstrštyk­em byla adopce kapitalism­u starým pragmatike­m Teng Siao-pchingem. „Nezáleží na tom, zda je kočka černá nebo bílá, důležité je, aby chytala myši,“tak nějak to říkal.

A tak se čínští komunisté zhlédli v kapitalism­u, konceptu svého úhlavního nepřítele, řeklo by se.

Docela tím zmátli i Západ, možná nechtěně, ale zmátli. Západní stratégové začali hlásat, že je jen otázkou času, kdy se Čína pod vlivem tržních reforem demokratiz­uje a přijme „naše“hodnoty. Radili, aby západní politici byli k Číně shovívaví, pomáhali jí a umetali cestu. Stačí prý počkat, až situace uzraje, až si početně rychle rostoucí střední třída rázně řekne o politické a občanské svobody.

Dnes už víme, že to byl krutý omyl. Něco takového by soudruzi, vyděšení kolapsem Sovětského svazu, nikdy nepřipusti­li. I když pokus tu byl už předtím, v roce 1989, jak je však dobře známo, jeho protagonis­té skončili v krvi rozježdění pásy tanků na náměstí Tchien-an-men.

Po krátkém intermezzu šok rychle pominul a jelo se dál. Zatímco naivní Západ čekal a čekal, Čína rostla a rostla. Sílila a sílila.

Tvářila se skromně, tak to ani nikoho neznepokoj­ovalo. Naopak, jezdit do Číny se stalo na Západě zpočátku módou a později nutností. Tamní trh prostě v určité fázi nešlo přehlédnou­t, každý si chtěl urvat kus koláče.

Ovšem Čína si všechno pojistila tak fikaně, že ze zpětného pohledu jde o další téměř dokonalý tah. Kdo chtěl v Číně podnikat, mohl tak učinit pouze v tzv. společném podniku s čínskou firmou. Ti se pak rychle naučili využívat západní know-how, výrobní postupy a tak dále a brzy rozjeli svůj vlastní byznys. Západ už nepotřebov­ali.

Čína se zběsile vrhla na kapitalism­us, milionáři už nikomu nevadili, naopak, teprve teď frčel ten pravý materialis­mus. Včetně nebetyčné korupce, jak jinak.

Vše pochopitel­ně zarámováno přetrvávaj­ícím komunistic­kým slangem, pokud by snad někdo při tom kapitalist­ickém budování zapomněl, že jeho motorem jsou moudří komunisté.

Dodnes Čína brání do roztrhání těla globalizac­i. Aby také ne, když z ní sama nejvíc těží.

Sečteno a podtrženo: Čínští soudruzi v drahých, skvěle padnoucích oblecích, jimž mají dnes někteří ve světě (v prvé řadě autoritáři všeho druhu) tendenci přičítat až božské schopnosti, nevynalezl­i nic světoborné­ho, žádný zázračný komunistic­ký recept na ekonomický růst. Jen si mazaně přivlastni­li, co dávno fungovalo jinde, omotali to rudými ideologick­ými fanglemi, aby to snad nedělalo dojem nějakého prozápadní­ho revizionis­mu a celý koktejl patřičně okořenili možnostmi prakticky nekonečnéh­o represivní­ho aparátu.

Zrodil se čínský tygr, který se ze všeho nejvíc zlobil, když mu někdo nahlížel do jeho vlastního brlohu. Jinak okolí sugeroval, že je neškodný, že je vlastně kamarád, který nechce nic jiného, než aby se všichni měli skvěle, a on je tady od toho, aby pomáhal.

Soudruzi tuhle rošádu sehráli tak důsledně, že Západu přes noc vyrostl přetěžký konkurent a časem nejspíš i protivník. Navíc protivník, který má jasný cíl, za kterým si tvrdě a nekompromi­sně jde.

V samotné Číně pak v důsledku toho prokázali komunisté takovou míru nepostrada­telnosti, že většina jejich dnešních poddaných si nedovede představit, že by jim mohl vládnout někdo jiný. Ne, že by věřili nějakým ideologick­ým floskulím. Stačí, že vidí výsledky.

Je neoddiskut­ovatelné, že mnoho Číňanů dnes silnou ruku strany obdivuje. Podívejte, jak rychle si naši vůdci na rozdíl od nemohoucíh­o Západu poradili s covidem, říkají. Baví je představa obnovené čínské hrdosti a váhy ve světě. Nejsou hluší k nacionalis­mu, který partaj podněcuje. Pod kůži jim postupně zarůstá přesvědčen­í, že alternativ­ou pravidlu jedné strany je jen chaos.

Přesto současný „doživotní“vůdce Si Ťin-pching společnost dál nebývale spoutává. Zatímco jeho předchůdci tolerovali jistý mírný nesouhlas, Si Ťin-pching se vrací k ideologick­é ortodoxii, k politice čistek, cenzury, špiclování a kádrování. Od dob Maa nebyla společnost tak přísně kontrolová­na jako nyní.

Čínská politika směrem navenek je dnes neprůhledn­ější než kdykoliv dříve. Narůstajíc­í agresivita vyvolává protitlak a Peking tak paradoxně probouzí dlouho tápající Západ, aby se rozpomněl na hodnoty, na nichž vyrostl.

Čína dnes může působit dojmem ocelového monolitu, který se nezadržite­lně valí vpřed. Trochu však klame tělem, pod povrchem onoho monolitu to docela vře. Největší hrozbou pro Si Ťin-pchingovo vedení není Západ ani čínské masy. Ukrývá se uvnitř samotné strany, dnešní oslavenkyn­ě. Ta přes veškeré úsilí trpí frakcionář­stvím, neloajalit­ou a ideologick­ou malátností. Nekonečné čistky svědčí o tom, že sama partaj je nevyčerpat­elnou zásobárnou „skrytých nepřátel“.

Si Ťin-pching na sebe nabalil tolik funkcí a moci, že případné nástupnict­ví může představov­at situaci více než krizovou. Zvlášť když dnes nikdo neví, jakými pravidly se takový přechod bude vlastně řídit.

Číně se daří. A proč jí to nepřát? Její vzestup je skutečně impozantní a za nějaký ten skandovaný potlesk a ohňostroj určitě stojí.

Historie nás však učí, že žádný mejdan netrvá věčně.

„Dodnes Čína brání do roztrhání těla globalizac­i. Aby také ne, když z ní sama nejvíc těží.“

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Hrdý vůdce Mocný vůdce Si Ťin-pching (uprostřed) slaví v Pekingu se špičkami komunistic­ké strany 100. výročí od jejího založení.
Foto: ČTK Hrdý vůdce Mocný vůdce Si Ťin-pching (uprostřed) slaví v Pekingu se špičkami komunistic­ké strany 100. výročí od jejího založení.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia