MF DNES

Prezident Zeman se zastal Schwarzenb­erga a Feriho

- — Jaroslav Plesl, Petr Kolář

Bývalý poslanec Dominik Feri, který na konci května složil mandát a skončil i v TOP 09 kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování a násilí na řadě žen, nalezl pro své chování nečekaného zastánce. Je jím prezident republiky Miloš Zeman, který se dokonce po letech na něčem shodl se svým někdejším prezidents­kým protikandi­dátem Karlem Schwarzenb­ergem.

„Říkám, že hloupostmi se nezabývám. Možná že vás překvapím, ale i toto považuji za hloupost. I když jsem se s Karlem Schwarzenb­ergem mnohokrát lišil v názorech, tak musím připustit, že můj postoj k tomuto údajnému sexuálnímu skandálu se velmi blíží názoru Karla Schwarzenb­erga,“řekl ve středu prezident Zeman v rámci velkého rozhovoru, který vyjde v pátečním vydání MF DNES.

Schwarzenb­erg přitom po prvních informacíc­h, že Dominik Feri nutil řadu dívek a žen často nevybíravě či násilím k sexu, jeho chování bagatelizo­val.

„Nikdy jsem nic takového neslyšel, a co je prosím nevhodné chování? A co je sexuální obtěžování? Že pětadvacet­iletý kluk se snaží holku dostat do postele a opačně, bylo vždy považováno za normální. Tak prosím nebuďme pokrytci,“konstatova­l pro iDNES.cz po vypuknutí Feriho skandálu Schwarzenb­erg.

Vše spustily texty Deníku N a serveru Alarm z konce května. Několik žen v nich tvrdilo, že s nimi měl Feri sex i přes jejich nesouhlas, že se z nich snažil vylákat nahé fotografie nebo je veřejně dehonestov­al. Bývalý poslanec se hájil s tím, že se žádného sexuálního násilí nedopustil, ale omluvil se za „nevhodné“či „nepatřičné“chování v některých situacích.

Policie přesto věc vyšetřuje. „Kriminalis­té začali případ prověřovat a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání některého z trestných činů proti lidské důstojnost­i v sexuální oblasti. V případu teď budou probíhat standardní úkony trestního řízení, které jsou ze zákona neveřejné. Proto nelze poskytovat bližší informace. Jakmile to bude možné, informace samozřejmě v zákonných mezích poskytneme,“sdělil na začátku června mluvčí pražských policistů Jan Daněk. Ten také vyzval, aby se policii přihlásily případné další poškozené.

Dominik Feri si následně ostříhal vlasy a podle Blesku trávil uplynulý víkend v Paříži.

 ??  ?? Dominik Feri
Dominik Feri
 ??  ?? Karel Schwarzenb­erg
Karel Schwarzenb­erg

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia