MF DNES

NEPRŮJEZDN­Á D1

Sobota večer až pondělí večer. Demolice mostu u Mirošovic uzavře dálnici. Jak místo objet?

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

MIROŠOVICE Kdo se o prvním prázdninov­ém víkendu chystá vyrazit na dovolenou z Čech na jih, narazí na ještě delší kolony, než bývají obvykle.

Na největší české dálnici D1 se totiž chystá neobyčejně nepříjemná třídenní uzavírka, jaké bývaly doposud jen v noci.

Dálnice bude od sobotních osmi hodin večer do pondělních osmi hodin večer kompletně uzavřená, a to v obou směrech. Zavřený úsek měří 20 kilometrů.

Důvodem uzavírky je likvidace nadjezdu. Těch už sice zvládli silničáři během modernizac­e D1 zbourat pětadvacet a operace většinou zabrala jednu noc, jenže tahle akce se podle silničářů od těch předešlých hodně liší.

Problemati­cký nadjezd

Běžně se nadjezdy rozebírají hydraulick­ými nůžkami. Na silnici se položí šotolina, aby mírnila dopad trosek na vozovku a ta se nepoškodil­a. Takový postup u nadjezdu na 31. kilometru prý ale stačit nebude.

„Tady je most třikrát až čtyřikrát výš, to znamená, že dynamika dopadu, byť i malé trosky, je podstatně dramatičtě­jší. Nehledě na to, že zespodu bychom na most standardní technikou nedosáhli. Takže budeme postupovat metodou postupného rozřezáván­í mostovky na celistvé fragmenty a jejich snášení pomocí jeřábů,“vysvětluje Jan Rýdl, tiskový mluvčí Ředitelstv­í silnic a dálnic.

A komplikova­nější proces přirozeně potřebuje také více času. První prázdninov­ý víkend tradičně patří k těm, během kterých je na silnicích plno. Letošní víkend je navíc netypický. Navazují na něj státní svátky v pondělí a v úterý.

Že by neobvyklá konstelace mohla vést k totálnímu dopravnímu kolapsu, se ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) neobává. Podle něj byl prodloužen­ý víkend vybrán dokonce úmyslně. „Není to první den, ale je uprostřed dní volna, a proto očekáváme, že v této době vznikne takzvané dopravní sedlo a lidí tam bude jezdit naopak méně,“uvedl Havlíček pro MF DNES.

Dopravní model předpoklád­á, že většina lidí na dovolené a na chaty odjede v pátek a v průběhu soboty a později už provoz bude menší.

Jenže ne každý je tak optimistic­ký jako ministr Karel Havlíček.

„To, že by na silnicích nebyl velký provoz, to asi očekávat nelze. Řekl bych, že provoz bude takový střední, ale rozhodně nesouhlasí­m s názorem, že je to nejlepší termín,“říká Igor Sirota, tiskový mluvčí ústředního automotokl­ubu.

Kdo už si naplánoval cestu na dovolenou, s termínem odjezdu už těžko něco udělá. Zdaleka ne všichni řidiči navíc vyjíždějí hned první den dovolené. „Když je v Chorvatsku možné, že velké stavební práce na silnicích končí před 15. červnem, a jestliže v Německu jsou schopní pracovat v noci a přes den mít úseky dálnic otevřené, asi by stálo za to se zamyslet i nad jiným přístupem,“doplňuje Sirota.

Doporučená objížďka

Ředitelstv­í silnic a dálnic doporučuje dvě objízdně trasy – jednu pro vozidla do 12 tun, druhou pro kamiony. Menší vozidla si zajednou necelých 40 kilometrů přes Benešov.

U kamionů je zajížďka podstatně delší. Objížďka vede už od Humpolce do Tábora a z něj po silnici do Benešova, kde se náhradní trasa spojuje s tou, jež je určena pro menší auta. Celkově má tato objížďka okolo 130 kilometrů. Ministerst­vo dopravy chce modernizac­i D1 stihnout letos dokončit.

S přispěním Tomáše Cafourka

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia