MF DNES

Dovolená v cizině ohrožena

Chorvatsko narychlo změnilo podmínky vstupu pro turisty, zpřísňují i další země

- Eva Pospíšilov­á Jiří Vachtl

Po nadějných měsících, kdy počty nakažených koronavire­m v Evropě setrvale klesaly, nastal zvrat. Poslední týden se situace zhoršuje ve většině zemí. Státy se navíc děsí delta (indické) mutace, která se z Velké Británie rozšiřuje po kontinentu.

Mnohé země proto v posledních dnech narychlo měnily podmínky pro příjezd zahraniční­ch turistů. Patří mezi ně českými turisty oblíbené Chorvatsko, do kterého dosud mohli Češi bez jakýchkoli­v kontrol pouze s občanským průkazem.

Včera podmínilo vstup do země potvrzením o očkování, prodělání covidu nebo o negativním testu. Na hranicích se Slovinskem se včera kvůli kontrole těchto dokladů tvořily několikaho­dinové fronty. Zpřísnění, ke kterému chorvatské úřady přikročily nečekaně v noci ze středy na čtvrtek, zaskočilo české turisty i členy vlády, kteří volné cestování mezi oběma zeměmi nedávno dohodli. „Nikdo s tím nepočítal, nebyli jsme dopředu informován­i. Překvapilo nás, že to takhle změnili,“reagoval premiér Andrej Babiš.

Lidé, kteří se chystají na Jadran v nejbližšíc­h dnech a nejsou očkováni, tak musejí na poslední chvíli na test. To je však v tuto chvíli kvůli velkému zájmu před dovolenými problém, v řadě měst mají testovací centra kapacity vyčerpané na několik dní dopředu. Tam, kde místo mají, se zase tvoří dlouhé fronty. Laboratoře

mají navíc na doručení výsledků až 48 hodin. Za rychlejší vyhodnocen­í testu se musí připlatit.

Po návratu do karantény

Komplikace čekají také Čechy mířící do Portugalsk­a. Tam se totiž v červnu prostředni­ctvím britských turistů dostala mutace delta. Ta v zemi nyní tvoří až tři čtvrtiny všech případů. Tamní vláda proto pro část hlavního města Lisabonu zavedla přísnou karanténu. Turisté musejí do pěti dnů po návratu do Česka na test.

Na dovolenou kvůli covidu zřejmě vůbec neodjedou lidé, kteří si na červenec zarezervov­ali pobyt v Tunisku. Česko totiž zemi spolu s Ruskem zařadilo na seznam států s extrémním rizikem nákazy. Cesty do těchto zemí měli lidé dosud zcela zakázané. Vláda však včera kvůli obavám ze soudních sporů rozhodla, že cesty pouze výrazně nedoporučí.

Lidé nicméně po návratu musejí na 10 dní do karantény, což většinu dovolenkář­ů odradí.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia