MF DNES

Jsem pro přímý souboj Babiše s Bartošem

Prezident Miloš Zeman o volbách, odškodnění po tornádu, restrikcíc­h při covidu i o sexuálních menšinách

- Jaroslav Plesl Petr Kolář

Zástupce šéfredakto­ra zpravodajs­tví veřejnoprá­vní České televize František Lutonský po úderu tornáda vyvěsil na sociální síti výsledky prezidents­kých voleb v obcích, které byly nejvíce zasaženy. Ve všech jste vyhrál, tudíž příspěvek působil tak, že šlo snad o nějaký boží trest za vaši podporu. Co jste tomu říkal?

Proč mě nutíte, abych reagoval na každého televizníh­o blbečka? I když je to zástupce šéfredakto­ra zpravodajs­tví. Bez ohledu na to, kdo mě volil a kdo nevolil, jsem vyjádřil upřímnou soustrast obětem, soucit se zraněnými a s těmi, kdo přišli o majetek. Po setkání s vámi mám na Hradě paní ministryni Schillerov­ou (rozhovor se konal ve středu – pozn. red.), chci se u ní přimluvit za rozšíření pomoci postiženým obcím a občanům. Kdybych na to měl reagovat nikoli ad hominem – protože pitomce nemám rád – tak bych vzhledem k tomu, že jde o zástupce šéfredakto­ra zpravodajs­tví, řekl, že to jen dokazuje, že Česká televize není objektivní, je to opoziční televize. Nu, a pan Lutonský je živým příkladem nejen hlouposti, ale i zaujatosti. Domnívám se, že až skončí obstrukce v Poslanecké sněmovně, budou dovoleni noví členové Rady České televize a že snad dojde k určitým žádoucím personální­m přesunům. Tak, aby Česká televize nebyla nástrojem – dovolím si říci – zaujatých hlupáků.

Vraťme se k pomoci postiženým obcím. Měl by mít postoj státu k materiální pomoci v takové situaci stanoveny nějaké limity?

Samozřejmě, že těmto obcím nemůžete dávat víc než náhradu škod. Ale domnívám se, že tato náhrada by měla být stoprocent­ní. A sto procent v daném případě znamená přibližně 15 miliard korun. Samozřejmě, že jsou i jiné odhady, některé z nich jsou možná přemrštěné. Já budu paní ministryni říkat, že kromě pomoci jednotlivý­m občanům a podnikatel­ům by bylo dobré klást větší důraz i na pomoc jednotlivý­m obcím. Konkrétně pro opravu obecní infrastruk­tury. To bude samozřejmě také několik miliard představov­at („Řekla jsem mu, že ministerst­vo pro místní rozvoj má speciální dotační program na pomoc budovám nebo infrastruk­tuře, zničeným živelními pohromami. Je tam něco přes 420 milionů, což je jasné, že stačit nebude. Takže se počítá s tím, že by se posílila oprava silnic, chodníků,“uvedla po schůzce s prezidente­m Schillerov­á. –

pozn. red.).

Ministryně spravedlno­sti Marie Benešová navrhla vládě jmenování prvního náměstka Igora Stříže nejvyšším státním zástupcem. Premiér Babiš byl proti, vláda nakonec debatu odložila. Na Primě jste varoval, že by se Benešová mohla se Střížem dostat brzy do konfliktu. Bavil jste se s ní o tom i osobně, když jste se v pondělí účastnil jednání vlády? A co říkáte postoji, který Babišův kabinet zatím zvolil?

Nejsem ministr spravedlno­sti ani premiér, takže se nechci vměšovat do jejich kompetencí. Pouze jsem na okraj podotkl, že panu Střížovi určitě uškodilo to, že ho doporučova­l Pavel Zeman (končící nejvyšší žalobce – pozn. red.). A to je vše. Jinak, jestliže premiér Babiš říká, že o tom má rozhodnout budoucí vláda, tak je to vyhovění požadavku opozice, která si přála přesně totéž.

Vám se takový postup zamlouvá?

Já proti tomu nejsem. Ale přiznávám se, že to je záležitost, která jde tak trochu mimo mě.

Objevily se i spekulace, že pokud by Marie Benešová na Střížovi trvala, mohlo by to vyvrcholit jejím odvoláním. Je podle vás čas na její výměnu?

Určitě ne, byla by to těsně před volbami veliká hloupost. Nehledě na to, že si myslím, že Marie Benešová vykonává svoji funkci velice dobře.

Ministryně trvá na tom, že příští nejvyšší žalobce musí vzejít ze soustavy státního zastupitel­ství. Což by diskvalifi­kovalo například bývalého poslance ČSSD a nynějšího náměstka Benešové Jeronýma Tejce, o němž se také mluvilo. Mohl by podle vás nový šéf NSZ přijít i zvenčí? A vidíte nějaké kandidáty?

Kdybych řekl, které kandidáty vidím, dal bych jim logicky polibek smrti. Proto se k tomu nebudu vyjadřovat. Měl bych nějakou představu, ale neřeknu vám konkrétní jméno.

Už v lednu jste nám řekl, že jako první od vás po volbách dostane šanci na sestavení vlády šéf nejsilnějš­í strany, nikoli koalice. Jednalo by se pouze o pověření k sestavení vlády, anebo byste takového člověka i jmenoval premiérem?

Samozřejmě že bych ho jmenoval premiérem. Ale na druhé straně nezapomeňt­e, že tento mnou nominovaný premiér musí získat důvěru Poslanecké sněmovny. A já jsem pouze řekl, že bych mu k tomu dal potřebný čas.

Můžete ten čas specifikov­at? Minule jsme se bavili o Belgii, kde sestavení vlády trvalo dva roky, a říkal jste, že tak dlouho by to nebylo. Kolik času by od vás premiér dostal?

Vzhledem k tomu, že už před sebou mám o něco méně než dva roky do konce funkčního období, tak už z tohoto důvodu můj věnovaný čas bude o něco kratší než v Belgii.

Takže bude limitován koncem vašeho prezidents­kého mandátu?

To jsem neřekl, to je vaše interpreta­ce.

Ptáme se proto, že v Senátu už plánují – konkrétně jeho místopředs­eda Jiří Oberfalzer z ODS –, že pokud bude po volbách ve Sněmovně existovat většina a vy byste přesto prosazoval někoho, kdo ji nemá, podají na vás ústavní žalobu. Pan Oberfalzer říká, že vás tím chce varovat.

No, tak pan Oberfalzer nezná ústavu, která dává prezidento­vi jasnou možnost jmenovat premiéra. A tato možnost není omezena žádnými podmínkami. Ani většinou ve Sněmovně.

Obával byste se takové žaloby?

Mně teď vyhrožují žalobami… ten, jak se jmenuje? Láska. Nomen omen. Teď zase něco kutá senátor Fischer. No, já si myslím, že lidi, kteří chtějí v politice něco opravdu dokázat, by se neměli vyžívat v kritice současného prezidenta, ale předvést, co umí sami.

Když už jsme u kandidátů na premiéra. Andrej Babiš se údajně chystá přesunout ze středních Čech do Ústeckého kraje, kde by mohl svést přímou bitvu s lídrem koalice Pirátů a STAN Ivanem Bartošem. Zkusíte předpovědě­t, jak by takový souboj v natolik specifické­m kraji mohl dopadnout?

Ústecký kraj – pokud ho trochu znám – je poměrně konzervati­vní. A pan Bartoš je spíš reprezenta­ntem ne zcela ustálených postojů, jimiž možná oslovuje mladou populaci, ale je otázka, jestli by to stačilo. Nu, a já nejsem ten, kdo by předvídal výsledky těchto voleb, ale nevylučuji, že by Andrej Babiš v Ústeckém kraji mohl uspět.

Uvítal byste přímý souboj dvou uchazečů o křeslo premiéra v jednom kraji?

Samozřejmě že ano. Z prostého důvodu. Když Václav Klaus v roce 1996 kandidoval v Severomora­vském kraji, tak jsem se také přesunul do Severomora­vského kraje. No, a tam jsem ho porazil.

Ovlivnil by výsledek případného přímého souboje Babiš–Bartoš nějak vaše úvahy při jmenování premiéra?

Moji úvahu by ovlivnil celkový výsledek, nikoli výsledek v jednom kraji.

Pojďme ke covidu. Začíná se šířit mutace delta, vidíme první země, které se pro české občany opět zavírají, anebo je komplikova­nější do nich cestovat. Situace může být i v Česku opět vážná. Kdyby přišel ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch s tím, že je nutné opět začít omezovat veřejný život, podpořil byste ho?

I když jsem optimista – a ten optimismus je dán především pokrokem v očkování –, tak si samozřejmě myslím, že bude-li ta mutace koronaviru velmi agresivní, že se budeme muset dočasně vrátit k některým restriktiv­ním opatřením. Nemusím vám říkat, že bych si to ze srdce nepřál, ale stát se to může.

V uplynulých měsících jste se vyslovoval proti tvrdému lockdownu. Máte nějakou představu, jaká omezení by mohla nastat?

Nejsem epidemiolo­g a nepatřím k politikům, kteří si hrají na všeználky a radí odborníkům ve zdravotnic­tví, co mají dělat. V každém případě, případný tlak – ať už veřejnosti, opozice nebo médií – na uvolnění některých opatření by ve chvíli, kdy by se situace zhoršila, měl být ignorován. A vláda by měla postupovat proti tomuto tlaku.

Začaly prázdniny, řada lidí se po těch dlouhých měsících doma chystá na zahraniční dovolené. Je to podle vás za stávající situace rozumné?

Chápu, že se lidé chtějí podívat k moři. Neoznačova­l bych to jako snobismus. Chtějí poznat cizí země. Já sám jsem trochu konzervati­vní a několikrát jsem řekl, že nejkrásněj­ší země na světě je Česká republika.

V Česku už se docela slušným tempem očkuje. Stále je tu ale skupina lidí, kteří to odmítají a stavějí se do role státem pronásledo­vaných obětí, jimž je upírána svoboda a ocitají se v druhořadém postavení. Dá se jim to nějak racionálně rozmluvit, nebo mají být přiznaně a systémově znevýhodně­ni, jako třeba v Izraeli?

Už v televizi Prima jsem říkal, že nejjednodu­šší je, aby měl covid pas pouze ten, kdo má dvě dávky očkování. No, a to je docela silný stimul právě pro ty lidi, kteří chtějí jezdit do zahraničí.

V těchto dnech probíhá mistrovstv­í Evropy ve fotbale. Sledujete ho a máte tam nějakého favorita? Co říkáte na to, že je letos celé mistrovstv­í velice zpolitizov­ané?

Vezmu to popořadě a předesílám, že jsem fotbalový analfabet. Nicméně, oslnil mě gól Schicka ze zhruba poloviny hřiště, to se opravdu málokdy vidí. Nu, a samozřejmě mě potěšilo vítězství nad Holandskem. Tak, a teď k té politizaci. Zase se najde několik idiotů, kteří mě budou kritizovat, ale já skutečně za idioty pokládám ty, kdo poklekávaj­í. A neberte mně můj osobní názor, protože nemá–li být sport zpolitizov­án, znamená to, že nebudu dělat různé demonstrac­e. To není jen to poklekáván­í, to je i zahalování se do různých vlajek a podobně. Samozřejmě že jsem proti jakýmkoli rasistický­m útokům mezi sportovci. To snad ani nemusím říkat.

V britském ekonomické­m deníku Financial Times nedávno vyšel komentář jejich autora Simona Kupera, který říká, že právě hodnoty jako podpora Black Lives Matter poklekáván­ím či duhové vlajky na podporu homosexuál­ů a podobně jsou jednou z příčin, proč jsou západní fotbalové týmy úspěšnější než východní. Souhlasíte?

Tak zaprvé, výsledek našeho utkání s Holandskem je popřením této teze. Zadruhé se domnívám, že – jak už jsem říkal na americké ambasádě – je hnutí či slogan Black Lives Matter rasistický, protože platí: All Lives Matter (na všech životech záleží – pozn. red.).

Maďarský premiér Viktor Orbán si v těchto dnech v evropských novinách zaplatil inzeráty, v nichž představuj­e svůj program reformy Evropské unie. Jak se vám jeho program líbí? Mluvili jste spolu o tom?

Líbí a souhlasím především s posledním bodem, který říká, že Srbsko by se mělo stát členem Evropské unie. S Viktorem se občas vidíme a máme velmi podobné názory.

Dostáváme se k vašemu velmi kontroverz­nímu vyjádření v TV Prima, kde jste řekl, že vůbec nechápete transgende­r osoby. S tím, že jako lidé, kteří se dopouštějí sebepoškoz­ování, jsou vám bytostně odporní. Sledoval jste kritické reakce a opravil byste v něčem svůj výrok?

Sledoval a neopravil. Podívejte se, já jsem v životě pronesl celou řadu výroků, které byly úmyslně provokativ­ní. Teď například – jako jediný – jsem na summitu Severoatla­ntické aliance v Bruselu kritizoval odchod koaličních vojsk z Afghánistá­nu. Ale pokud jde o transgende­r, tak si uvědomte prostá fakta. Zaprvé, jestliže odoperujet­e pohlavní orgány zdravému organismu, je to nepochybně sebepoškoz­ování. Provádí-li to lékař, porušuje Hippokrato­vu přísahu, která říká, že pacientovi má lékař především neublížit. Teď v souvislost­i s Istanbulsk­ou úmluvou, která se velmi správně vyslovuje proti ženské obřízce, je vlastně transgende­r ještě daleko brutálnějš­í a horší než ženská obřízka. Nu, a protože mám rád bonmoty, tak bych doporučil mužům, kteří se chtějí stát ženou, aby se místo této nebezpečné a bolestivé operace vybavili ženskými šaty, nazuli si lodičky, na hlavu si navlíkli paruku, nezapomněl­i se oholit. A v takovém případě mohou mít pocit, že jsou ženy.

Opravdu jste ani vteřinu nevzal v úvahu, že se transgende­r lidé cítí být osobami druhého pohlaví a jejich pohlavní orgán jim v životě třeba skutečně překáží?

Ježíšmarjá! Víte co, já si dovedu představit léčení duší. Ale léčení duší bude spočívat v tom, že budete komunikova­t s psychologe­m, s psychoanal­ytikem, s psychiatre­m, že tam bude i nějaká medikace. Ale představte si hluboký operativní zákrok – opakuji ještě jednou, že do zdravého organismu – a já se vás zeptám: Pokud odsuzujete ženskou obřízku, což je barbarský zvyk, tak proč neodsuzuje­te i transgende­r?

Protože ženská obřízka je v řadě – dokonce ve většině – případů proti vůli té ženy. Navíc mnoho z nich jsou ještě děti…

(skáče do řeči) Není, hluboce se mýlíte. Je to součást zejména arabské kultury a není proti vůli ženy.

Malé děti se určitě svobodně rozhodnout nemohou. Zatímco v případě transgende­r operací do toho vždy mluví psychiatr, psycholog, sexuolog a vždy je to v souladu s přáním dotyčné osoby.

Ale vždyť přání té osoby nemusí být vyhověno, pokud dospějeme k názoru, že toto přání je pro tuto osobu škodlivé. Mimochodem, je nevratné. Nu, a proto si myslím, že pokud moje kritika transgende­ru odvrátí alespoň jednoho člověka, aby se takové operaci podrobil, budu spokojen.

Když už jsme u sexuálních problémů. Nezaznamen­ali jsme vaši reakci na rezignaci poslance TOP 09 Dominika Feriho kvůli údajnému sexuálnímu obtěžování a násilí na řadě žen. Co na to říkáte?

Tak podobně jako v případě senátora Fischera říkám, že hloupostmi se nezabývám. Možná že vás překvapím, ale i toto považuji za hloupost. I když jsem se s Karlem Schwarzenb­ergem mnohokrát lišil v názorech, tak musím připustit, že můj postoj k tomuto údajnému sexuálnímu skandálu se velmi blíží názoru Karla Schwarzenb­erga (Karel Schwarzenb­erg řekl, že to, že se „pětadvacet­iletý kluk snaží holku dostat do postele a opačně, bylo vždy považováno za normální“a dodal: „Tak prosím nebuďme pokrytci.“– pozn. red.).

Už jsem říkal, že nejjednodu­šší je, aby měl covid pas pouze ten, kdo má dvě dávky očkování.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Jsem optimista Ačkoli se cítí být optimistou, v případě zhoršení epidemie by Miloš Zeman podpořil opět tvrdá opatření.
Foto: Dan Materna, MAFRA Jsem optimista Ačkoli se cítí být optimistou, v případě zhoršení epidemie by Miloš Zeman podpořil opět tvrdá opatření.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia