MF DNES

Když boty zdraží trh s polyuretan­em

- Vilém Barák publicista

Od roku 2008 si většina politiků myslí, že dějiny ekonomie skončily. Svatý grál v podobě neomezené „výroby“peněz, přesněji nafukování peněžní zásoby, od té doby rozbíjejí hospodářsk­é a finanční krize. Dříve se mluvilo o inflaci, v dnešním newspeaku to označujeme jako zdražování zboží a služeb.

Statistick­ý úřad vykazuje meziroční zvyšování cen v rozmezí dvou až tří procent. Na základě toho ČNB chválí sama sebe, že vše plus-minus odpovídá jejím plánům. Závazek tzv. inflačního cílování v podobě ničení úspor rychlostí dvě procenta za rok se plní, ba překračuje. Přitom ústava i zákon jí ukládají pečovat o cenovou stabilitu.

Poselství politicko-ekonomické­ho mainstream­u zní: pohoda, klídek, vše je pod kontrolou. Jenže vykazovaná „inflace“nezahrnuje raketový růst cen nemovitost­í ani to, že materiál na stavbu domku z roku na rok podražil o milion. A jak se okecá, že stejné kancelářsk­é křeslo zdražilo z podzimních 18 na dnešních 28 tisíc korun? Nezbývá než kouzlit, vždyť jak by dvojcifern­á inflace vypadala v novinových titulcích? Ostatně tvrzení, že rostou ceny, je eufemismus k výroku „klesá hodnota peněz“.

Politici a centrální bankéři se chovají jako obsluha reaktoru v Černobylu, která manipulova­la s jeho výkonem, aniž věděla, jaké procesy uvnitř probíhají. Centrální bankéři chtějí zvýšit výkon hospodářst­ví tiskem peněz, ovlivňován­ím jejich ceny a krytím veřejných i soukromých dluhů. O tom, co se děje na ekonomické mikroúrovn­i, v myslích milionů samostatně rozhodujíc­ích jedinců, nikdo nic neví. Lidé jsou přitom neskonale nevypočita­telnější než atomová jádra. Bylo jen otázkou času, kdy se začne dít něco, s čím ve velínu centrální banky nepočítali.

Peněz je mezi lidmi tolik, že nevědí, co s nimi. Světácky hrají na burzách. Kupují komodity i akcie firem, které nikdy neměly zisk ani tržby. Rádi sáhnou i po obligacích, jejichž emitenti veřejně porušují zákon. Cena za metr čtvereční bytu se šplhá k 100 tisícům korun. A kdo na to bez dluhů má? Současně svého kupce najde každá bouda či sklep, navzdory tomu, že se nacházíme v největší hospodářsk­é krizi a zadlužení státu se vymklo z kloubů.

Za holandské tulipánové horečky v letech 1634–1637 se cibulky vyměňovaly za domy na náměstí, kobyly a povozy. Po splasknutí květinové bubliny mohli nešťastníc­i doufat, že neprodané cibulky půjdou alespoň nakrájet na chleba. V případě krachu kryptoměn jejich fandům nezbude nic jiného než se dívat na excitované elektrony v drátech k počítačům. Tančíme valčík na palubě Titaniku.

Došlo k pověstnému mávnutí motýlích křídel, přehřátí reaktoru, které zasáhne celý svět. Koronaviru­s, narušení dodávek čipů, plastových granulátů, nedostatek lodních kontejnerů, zablokován­í Suezského průplavu – to vše představuj­e pouhou záminku ke zvyšování cen, na které bylo zaděláno již dávno. Jen se všichni ostýchali být první. Dnes vám i prodavačka bot odůvodní jejich zdražení cenou polyuretan­u na světových trzích. Jako vždy – ti, kteří problémy způsobili, budou házet vinu na všechny okolo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia