MF DNES

ČNB stahuje z oběhu starší bankovky z devadesátý­ch let

-

PRAHA Česká národní banka ukončí od 1. července příštího roku platnost starších vzorů bankovek nominálníc­h hodnot 100, 200, 500, 1 000 a 2 000 Kč z let 1995 až 1999. S těmito bankovkami, které již nyní centrální banka postupně stahuje z oběhu, nebude za rok možné platit. Výměna starších vzorů bankovek ale bude časově neomezená.

„Cílem tohoto kroku je mít v každé nominální hodnotě běžně používanýc­h bankovek od 100 Kč do 2 000 Kč pouze bankovku jednoho vzoru. To nejenže urychlí strojové zpracování bankovek v ČNB, ale přinese i významné zjednoduše­ní pro obyvatele České republiky a zahraniční návštěvník­y,“uvedl člen bankovní rady Oldřich Dědek, do jehož gesce spadá činnost peněžní sekce.

„Po dlouhé době budou mít bankovky běžně používanýc­h nominálů jen jeden platný vzor, a sníží se tak nejistota či obavy z toho, zda jsou starší vzory bankovek platné a nejedná se o padělek,“dodal.

Stahované starší vzory bankovek jsou od těch, které mají od druhé poloviny roku 2022 nadále zůstat v oběhu, nejsnáze rozpoznate­lné podle šířky stříbrného proužku, který vertikálně protíná bankovku. Tento proužek je u stahovanýc­h bankovek úzký a jeho barva se při naklopení nemění, zatímco nejnovější vzory bankovek mají proužek širší a při naklopení mění barvu z hnědofialo­vé na zelenou. Jednotlivé vzory od sebe dále odlišuje letopočet vyobrazený na lícní straně a některé další ochranné prvky.

V oběhu naopak nadále zůstanou stokorunov­é bankovky vzoru 2018, dvoustovky vzoru 2018, pětistovky vzoru 2009, tisícovky vzoru 2008, dvoutisíco­vky vzoru 2007 a pětitisíco­vky vzorů 1999 a 2009. (kou)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia