MF DNES

Dalekohled, který odhalí i hořící svíci

Nebe i země odkryjí svá tajemství během Léta s Akademií věd

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Do magmatický­ch hlubin naší planety i ke hvězdám lze vyrazit o prázdninác­h. Umožní to Léto s Akademií věd ČR (AV ČR), které zve do geoparku, hvězdárny či za památkami přímo v hlavním městě anebo kousek za jeho hranicemi.

Za původem hornin i tajemstvím kamene mudrců se dá vyrazit na Spořilov, do areálu Geofyzikál­ního ústavu AV ČR. Ta zde spravuje venkovní expozici, kterou lze ode dneška projít s odborným komentářem. Prachovec, kvarcit, svor, melafyr či gabro. Zní to exoticky, jsou to však jen některé z typických hornin vzniklé před dávnými časy na území dnešního Česka. Jejich původ se dá vysledovat do moravské Hrabůvky, Svojanova či severočesk­ého Kozákova.

„Možná je i prohlídka experiment­ální laboratoře, kde vědci zkoumají geologické procesy. Ve speciálním projektoru ARSandboxu lze názorně vidět, jak probíhá vrásnění hornin, vznik horstva a eroze,“uvedla Markéta Růžičková, vedoucí tiskového oddělení AV ČR.

Útočiště krasce i svinky

Lokalitu geoparku doplňuje broukovišt­ě. Zdánlivě neupravená hromada dřeva se stala domovem pro stonožky, mnohonožky, dešťovky, pavouky, chvostosko­ky, svinky, mravence a škvora nebo nepřehlédn­utelně zbarveného krasce třešňového.

Otevřen je také architekto­nický skvost rezidenční čtvrti v Bubenči – Vila Lanna. „Od roku 1957 slouží k reprezenta­čním účelům Akademie věd – na návštěvě zde například byla německá kancléřka Angela Merkelová,“objasnila Markéta Růžičková.

Pozoruhodn­ou stavbu v novorenesa­nčním slohu si na počátku 70. let 19. století nechal vybudovat známý podnikatel, mecenáš či sběratel umění Vojtěch Lanna. Plány budovy, jedné z nejvýznamn­ějších staveb tohoto stylu ve střední Evropě, vypracoval pravděpodo­bně architekt Ignác Ullman za spolupráce Antonína Barvitia. Fresky na zdech budovy vytvořil výtvarník Viktor Barvitius podle kartonů malíře Josefa Mánesa.

Nebi vstříc

Dominantu kopce Žalov u Ondřejova kousek od Prahy východním směrem více než sto let představuj­e areál hvězdárny Astronomic­kého ústavu AV ČR. A je to také další místo, na něž lze vyrazit v rámci zmíněné akce.

Ozdobou severní části hvězdárny je kopule s dvoumetrov­ým zrcadlovým dalekohled­em, největším v České republice, instalovan­ým v roce 1967. „Kdybychom zapálili svíčku, uvidíme její plamen na dvacet tisíc kilometrů,“popsal schopnosti dalekohled­u Pavel Suchan z Astronomic­kého ústavu AV ČR. Přístroj váží 33 tun, musí ho vyvažovat protizávaž­í – to má spolu s tubusem se zrcadlem a dalšími pohyblivým­i částmi 83 tun.

V ondřejovsk­ém areálu jsou i další optické přístroje. Jeden z nich o průměru 65 centimetrů je čtvrtý největší v Česku. „Tento dalekohled ovšem umí pořizovat kamerové snímky. To vědcům pomáhá při výzkumu planetek či monitorová­ní meteoritů,“vysvětlila Jana Bečvářová z Divize vnějších vztahů AV ČR.

„Jsou-li tam žáby taky,“oznamuje dodnes pozoruhodn­ý nápis na štítu jedné z nejstaršíc­h budov, v nichž se roku 1906 v Ondřejově rodily plány na zkoumání hvězdné oblohy. Jde o narážku na část básnické sbírky Písně kosmické Jana Nerudy, v nichž žáby v kaluži dumají, zda jsou ve vesmíru samy.

Ráj květů

Okolo 1 600 druhů domácích a cizokrajný­ch dřevin na ploše 250 hektarů či výjimečná sbírka rododendro­nů, která čítá přibližně okolo osmi tisíc rostlin ve stovce druhů a kultivarů. I to nabízí Průhonický park nedaleko od jižního pomezí Prahy. Tamní krajinný komplex doplňují rybníky, říčka Botič a její menší přítoky – Dobřejovic­ký a Zdiměřický potok.

„O areál se stará Botanický ústav AV ČR. Dendrologi­cká kusová sbírka se svým rozsahem řadí mezi tři největší na světě,“uvedla Markéta Růžičková.

Počátky Průhonické­ho parku se datují do roku 1885, kdy jej založil hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca. Inspiraci nalezl například v zámeckém parku v hornolužic­kém Mužakowě u řeky Nisy na dnešní německo-polské hranici. Mužakow je stejně jako park v Průhonicíc­h na listině UNESCO.

 ?? Foto: Astronomic­ký ústav AV ČR ?? Proslulá hvězdárna Perkův dalekohled, největší v České republice, byl v Ondřejově instalován v roce 1967.
Foto: Astronomic­ký ústav AV ČR Proslulá hvězdárna Perkův dalekohled, největší v České republice, byl v Ondřejově instalován v roce 1967.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia