MF DNES

Samoura to vzal do reprezenta­ce přes USA

-

PRAHA Basketbalo­vá reprezenta­ce může být jediným zástupcem českých kolektivní­ch sportů na olympiádě v Tokiu. Nejprve si však musí účast vybojovat v kvalifikac­i, do níž v Kanadě nevstoupil­a úplně nejlépe.

Největší nominační překvapení na klíčovém turnaji? V zámoří bojuje o hry i odchovanec USK Praha Patrick Samoura.

„Jsem neskutečně rád. Vděčím celému realizační­mu týmu a trenérovi Ginzburgov­i, že mi dali takovouhle důvěru. Docela jsem si věřil, že bych se do týmu mohl dostat, když se u několika spoluhráčů objevila zranění,“řekl Patrick Samoura, jehož matka je Češka a otec pochází z Guiney. „Strašně jsem se do Kanady na zápasy těšil,“prozradil.

Na soustředěn­í české reprezenta­ce byl poprvé loni v listopadu před kvalifikac­í EuroBasket­u, ale do konečného výběru na duely s Belgií a Dánskem se nevešel.

Tentokrát v dvojzápase s Finskem a na turnaji v Hamburku upoutal vyhlášený obranář natolik, že v nominaci nechybí. Možná i proto, že kdekomu připomíná nedávného reprezenta­čního kapitána Pavla Pumprlu.

„Trenér mi začal víc věřit a já jsem mohl dokázat, co ve mně je, jak dokážu bránit a střílet. Zdá se mi, že v obraně jsem dobrý. Neřekl bych ale, že jsem přímo specialist­a,“brání se nálepce Samoura.

Letošní sezonu zahájil v dresu USK Praha, ale v jejím průběhu se přesunul na Cochise College v Arizoně, která působí v konferenci ACCAC

a je součástí NJCAA. „V Americe jsme vyhráli svoji konferenci, což bylo úžasné,“pochlubil se Samoura. „Díky tomu jsme se dostali do regionální­ho finále, které jsme taky vyhráli, a dostali jsme se na národní šampionát. Tam jsme bohužel vypadli v prvním kole proti Ranger College, která už byla viditelně nad naše síly,“přiznal Samoura.

I v zámoří se v posledních měsících musel vyrovnat s fůrou koronaviro­vých opatření. „Já jsem byl vlastně celou dobu jen na campusu. Museli jsme tam nosit roušky, pořád se dezinfikov­at. Většina školy byla online, jen nějaké předměty byly prezenční. Basketbalo­vě to tam ale zase tak přísné nebylo,“popsal Patrick Samoura. „Tedy až na dva týdny karantény, kdy jsme jen driblovali na fotbalovém hřišti.“

Trenéři vytvářejí velký tlak

Mrzelo ho, že si kvůli protikoron­avirovým opatřením neužil tradičně velkou podporu hlediště, které se Cochise College dostává. „Zápasy byly bohužel bez diváků. Máme tam velkou fanouškovs­kou základnu studentů, takže to byla škoda,“litoval Samoura.

Celkově ale obrovskou zahraniční zkušenost velmi ocenil. „Tréninky jsou tam neskutečné, trenéři na všechny vytvářejí strašný tlak. Nejvíc mi to pomohlo v sebevědomí, a nejen basketbalo­vě, ale i do života. Potkal jsem nové lidi, učil se nový jazyk, musel jsem se přizpůsobi­t, postavit se na vlastní nohy. Nikdo mi tam moc nepomáhal, rozhodně mi to dalo hodně,“pochvalova­l si.

Na kvalifikač­ním turnaji v Kanadě nyní hned v prvním utkání naskočil do základní pětky českého týmu. Byla z toho porážka s Tureckem. Šance na splnění olympijské­ho snu ale Samourovi stále zůstala. (gej)

 ?? Foto: David Šváb ?? V národním týmu Patrick Samoura se v české reprezenta­ci teprve zabydluje. Šance hrát za národní tým si váží.
Foto: David Šváb V národním týmu Patrick Samoura se v české reprezenta­ci teprve zabydluje. Šance hrát za národní tým si váží.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia