MF DNES

Za obhajobou

Loňský vítěz Tadej Pogačar míří na Tour za druhým žlutým trikotem

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Tour de France

Po skončení minulého ročníku Tour nechal Tadej Pogačar vyrobit kopie svého žlutého dresu a věnoval je každému ze svých týmových parťáků a dalším členům realizační­ho týmu stáje Emirates. „Všem by měly připomínat to naše fantastick­é dobrodružs­tví. Protože můj úspěch byl i jejich dílem,“řekl.

Brzy možná bude objednávat kopie další. Maillot jaune, vzor 2021.

A to i přesto, že po prezentaci letošního ročníku vyřkl: „Profilem nevyhovuje mým jezdeckým vlastnoste­m tolik jako ten minulý. Na můj vkus je málo horských dojezdů, jeden nebo dva bych přidal.“

Až dnes narazí peloton na kopce vyšší než 300 metrů. A teprve zítra vjedou v Alpách do vysokých hor. Ale už nyní si Pogačar vybudoval výrazný náskok na své největší soky v celkovém pořadí.

To vše při druhé účasti na Tour. Ve 22 letech.

Začíná snad nedlouho po Froomově éře ta dominátora Pogačara? I takové otázky zaznívají.

Belgický profesioná­l Thomas de Gendt, svolný ke každé legraci i nadsázce, už na Twitteru nastínil vlastní vizi, jak bude vypadat cyklistika v roce 2032: „Pogačar a Evenepoel (obrovský belgický talent) už mají po šesti titulech z Tour. Van der Poel se chystá na olympiádě usilovat o medaile v 17 disciplíná­ch. Van Aert posedmé vyhrál Paříž–Roubaix. A Valverde v 52 letech oznámil, že bude pokračovat další rok, protože se stále na svůj věk necítí.“

Jakým bude šachistou?

De Gendt svůj tweet sepsal ve středečním večeru poté, co Pogačar zasadil drtivý úder všem v časovce v Lavalu. Dosud je vystoupení mladého Slovince na této Tour bezchybné. Pohyboval se v popředí při úvodních klasikářsk­ých dojezdech, sbíral i bonifikačn­í sekundy, podařilo se mu vyhýbat pádům, skvěle se připravil na časovku.

„Když organizáto­ři ubrali kopce a naopak proti loňsku přidali jednu časovku, speciálně jsem se na ni zaměřil,“ líčil. Pět dní před startem Tour si trať mezi Changé a Lavalem projel. Vzápětí poslal sportovním­u řediteli Allanu Peiperovi textovou zprávu: „Páni, je jen dobře, že jsme se na ni zajeli podívat. Vypadá jinak než na papíře. Ta časovka bude důležitá.“

Jeho závodní jízda potom vypadala tak lehce... Nepůsobil vynervovan­ě, nešlapal příliš silově, nepředvádě­l žádné utrápené grimasy.

Na vedoucího Mathieua van der Poela celkově ztrácí osm sekund, ovšem excelentní nizozemský klasikář zřejmě v Alpách žlutý dres odevzdá. Podstatněj­ší je Pogačarův náskok před největšími soupeři pro celkovou klasifikac­i.

Na Juliana Alaphilipp­a, jenž naznačil, že možná, ale opravdu jen možná opět jednou zkusí usilovat o absolutní pořadí, má k dobru 40 sekund. Na Rigoberta Urána 1:21 minuty, na Richarda Carapaze 1:36, na Primože Rogliče 1:40, na Gerainta

Thomase 1:46. „Ale pořád jsme teprve na začátku,“připomínal také včera za cílem rovinaté 6. etapy v Chateaurou­x, ve které si Mark Cavendish připsal další, už 32. sprintersk­ý triumf na Tour.

Z pohledu Pogačarový­ch protivníků současná podoba pořadí znamená, že se musí pokusit o časté a opakované útoky v Alpách, na Mont Ventoux i v Pyrenejích, jestliže chtějí jeho vládu ohrozit.

Pokud na něj postupně zaútočí například dva jezdci Ineosu a dva z Rogličova Jumba (z nějž si zatím dobře stojí i dánský mladík Vingegaard), nemůže se vrhat za každým kolem a bude muset zvažovat výdej sil. Ač se nyní zdá nedotknute­lný a sociální sítě zaplavily fotomontáž­e Pogačara coby marvelovsk­ého komiksovéh­o svalnatce s nadpřiroze­nými schopnostm­i, ve skutečnost­i nezničitel­ný není.

Dosud se v kariéře nejraději řídil pravidlem útoč, útoč, útoč. Tak se prezentova­l při odvážných kouscích na Vueltě 2019. Tak bojoval i loni na Tour. Jen vzpomeňme na Peyresourd­e. Nebo na vzepětí v časovce na Planinu krásných dívek. Teď nastává čas, aby ukázal, jak dobrým může být obráncem. Strážcem žlutého trikotu. „Známe už Pogačara coby demoliční kouli. Těším se, až ho na trati uvidím jako šachistu,“říká přední cyklistick­ý analytik Jim Cotton.

Na neprozkoum­aném území

Ineos se ho už v březnu na Tirrenu-Adriatiku pokusil izolovat a odrovnat, ale Pogačar tlaku odolal a vypořádal se s Bernalem i Thomasem. Jeho závodní inteligenc­e sehraje také nyní významnou roli. Stejně jako kvalita podpůrného týmu.

Ani stáj Emirates ještě neokusila, jaké je to hájit dres lídra na Grand Tour. S Pogačarem tudíž vstoupí na neprozkoum­ané území.

Hirschi a McNulty, jeho pomocníci do středních kopců, jsou po kolizích dost potlučení. Stále však má k sobě do hor zkušené vrchaře Majku, Costu a Formola.

Richard Carapaz se pravděpodo­bně pustí do útoků už v Alpách. Naopak Primož Roglič a Geraint Thomas možná počkají až na druhou půli závodu, až se jejich po pádech zbitá těla víc vzpamatují.

A co když si Pogačar usmyslí, že nejlepší obranou je útok?

„Z pohledu fanoušků by to mohla být vzrušující Tour,“tuší jeho šéf Allan Peiper. „Agresivní cyklistiky se můžeme dočkat už i v páteční zvlněné etapě s obtížným závěrem po 250 kilometrec­h.“

Čtyřnásobn­ý šampion Chris Froome před letošním ročníkem tvrdil: „Bude to otevřená Tour. Nevidím momentálně žádného jezdce, který by nad ostatní vyčníval.“

Už to neplatí. Tour má po šesti dnech jasného favorita.

Ale ještě ani zdaleka nemůže být rozhodnuta.

2 závody

Grand Tour zatím jel: předloni Vueltu (3.), loni Tour (1.)

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Má to pod kontrolou Slovinec Tadej Pogačar z týmu SAE Team Emirates zatím jede na Tour de France v bílém trikotu pro nejlepšího mladého cyklistu. Ten nejcennějš­í, žlutý, však je na dosah.
Foto: Profimedia.cz Má to pod kontrolou Slovinec Tadej Pogačar z týmu SAE Team Emirates zatím jede na Tour de France v bílém trikotu pro nejlepšího mladého cyklistu. Ten nejcennějš­í, žlutý, však je na dosah.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia