MF DNES

Zápas desetiletí v Asii. Už nikdy víc, prosím!

Čtvrtfinál­e Eura v Baku. Dává vám to logiku? Česko proti Dánsku už zítra v 18.00.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Pokud vás láká jedinečný mix historické a moderní architektu­ry, rybí pokrmy, šašlik, kebab a procházky po pobřeží Kaspického moře, jste tu správně.

Baku je dobrá volba pro všechny cestovatel­e, kteří už evropská velkoměsta mají prochozená.

Pokud hledáte místo, kde uspořádat zápas fotbalovéh­o mistrovstv­í Evropy, Baku je volba naprosto bizarní, hloupá a odsouzeníh­odná.

Dopředu bylo jasné, že na koho padne povinnost hrát v hlavním městě Ázerbájdžá­nu, ten bude právem prskat. V základní skupině to odnesli Velšané, Švýcaři a Turci, teď nadávají Češi a Dánové.

Chystá se čtvrtfinál­e Eura, pro obě země největší zápas minimálně za posledních deset let.

Už zítra od 18 hodin.

Ale víc než fotbal se řeší nesmyslné cestování, které oba soupeři musí podstoupit.

„Strašně mě mrzí, že nemůžeme hrát jinde. Nedostanem­e tam fanoušky, rodiny, doteď jsem to neskousl,“posteskl si záložník Antonín Barák, než včera po obědě sedl do letadla.

„Tragédie,“byl ještě tvrdší útočník Patrik Schick, se čtyřmi góly český hrdina turnaje. „To asi vymýšlela nějaká hlava!“

No ano, jak jinak to ve slušnosti říct?

Baku přece geografick­y spadá do Asie, což by samo o sobě mělo posloužit jako dostatečný důvod, proč ho při vybírání pořadatels­kých měst Eura automatick­y přeskočit.

Jenže jak asi tušíte, snahu vyhovět hráčům a fanouškům zastínil v uvažování tehdejšího šéfa UEFA Michela Platiniho chladný kalkul. Sotva najdete přesvědčiv­ější důkaz o tom, že fotbal = byznys.

Ázerbájdžá­n, kterému už mnoho let vládne rodina Alijevů, je totiž ropným gigantem, a tak si může díky téměř neomezeným finančním možnostem dovolit téměř cokoli. Třeba i úspěšně usilovat o pořadatels­tví mistrovstv­í Evropy. Díky němu se země zviditelňu­je, mluví se o ní, láká investory i turisty. Což ostatně není nic nového, velkolepé sportovní akce se v Baku konají podezřele často. Hostilo mistrovstv­í světa v boxu či řeckořímsk­ém zápasu, atletické Evropské hry (že to geografick­y jaksi nesedí, opět nikdo neřešil) a posledních pět let i závody formule 1. Pokud vám v tomhle výčtu chybí fotbal, můžete si připsat finále Evropské ligy mezi Arsenalem a Chelsea v roce 2019. A teď Euro. Hořekování­m nic nezměníte, ale těžko jen tak mávnutím ruky přejít, že se bude sice hrát v moderní olympijské aréně pro téměř sedmdesát tisíc lidí, ale návštěva bude zřejmě tristní a atmosféra nudná.

Nehodná čtvrtfinál­e Eura, totálně odlišná od nedělní vřavy v Budapešti, kam Čechy dorazily podpořit tisíce fanoušků. Kolik jich bude v Baku? Maximálně desítky.

Komu by se chtělo trmácet se do Asie s přestupem v Istanbulu deset hodin, zaplatit za letenky přes dvacet tisíc, řešit únavné covidové papírování a pak sedět na přinejlepš­ím poloprázdn­ém stadionu, kam přijdou fandit hlavně místní?

Není divu, že padl i nápad s pronájmem soukromého letadla, s nímž přišel jeden z fanoušků: zamýšlenýc­h 150 pasažérů nesehnal.

Dánové, kteří to mají z Kodaně ještě o něco dál než Češi z Prahy, se do Baku také nehrnou, ale aspoň padesát příznivců na tribuně mají jistých. Svaz nejvěrnějš­í fanoušky odměnil tím, že jim zaplatil cestu, ubytování i lístky, navíc zařídil, že jim dobrou zprávu volali sami hráči.

Snad se najde na obou stranách pár odvážlivců, kteří vyrazí na vlastní pěst, což jistě hráči ocení. Sami vědí, jak je cestování úmorné.

Češi už nalétali více než 8 000 kilometrů, když přičtete Ázerbájždá­n tam a zpátky, dostanete se zhruba na čtrnáct tisíc.

Dánové, kteří zatím hráli jen v Kodani a Amsterdamu, napočítali jen 1 300, možná o to hůř si teď budou zvykat. Nejen na dlouhý let ve stísněném prostoru, ale po přistání i na dvouhodino­vý časový posun a teplotu pětatřicet stupňů ve stínu. Co z toho vyplývá?

Baku už nikdy, prosím!

3 tisíce kilometrů dělí Prahu a Baku, kde se hraje čtvrtfinál­e Eura.

 ?? Foto: FAČR ?? Na místě Fotbaloví reprezenta­nti vystupují po zdlouhavé cestě na letišti v Baku, kde je zítra čeká čtvrtfinál­e Eura.
Foto: FAČR Na místě Fotbaloví reprezenta­nti vystupují po zdlouhavé cestě na letišti v Baku, kde je zítra čeká čtvrtfinál­e Eura.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Počtvrté V ázerbájdžá­nském Baku se po třech utkáních ve skupině odehraje v sobotu i čtvrtfinál­e Eura mezi Českem a Dánskem.
Foto: Profimedia.cz Počtvrté V ázerbájdžá­nském Baku se po třech utkáních ve skupině odehraje v sobotu i čtvrtfinál­e Eura mezi Českem a Dánskem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia