MF DNES

PŘEHLED CEN V CHORVATSKU

Předloni patřilo Chorvatsko k nejlepším turistický­m destinacím na světě. S tím ale souvisel jeden nepříjemný trend – zvyšování cen. Ten se teď zastavil.

- Alena Daňková spolupraco­vnice MF DNES

Je začátek července. Jedno z oblíbených letovisek českých turistů, Baška na ostrově Krku, je s ohledem na aktuální covidovou situaci docela slušně zaplněno. Česká rodina, která tu tráví dovolenou, právě obědvá osmnáct kilometrů odsud na promenádě v Punatu v místní pizzerii. Za tři hlavní jídla, jednu polévku a nápoj pro každého platí v přepočtu přibližně osm set korun.

„Je to o něco dražší než u nás, ale je to spíš příjemné cenové překvapení. Čekala jsem zásah do peněženky mnohem výraznější,“říká pětačtyřic­etiletá Jana, která je na Jadranu s rodinou poněkoliká­té.

Na první pohled se zdá, že chorvatské ceny v covidové době zůstávají zhruba na loňské úrovni. A to navzdory faktu, že letos země patří mezi turisty k nejžádaněj­ším středomořs­kým destinacím.

Nic na tom nemění ani aktuální situace, kdy Chorvatsko opět zpřísnilo opatření pro příjezd, takže řada návštěvník­ů nejen z Česka možná nedorazí. Dostat turisty do svých resortů je totiž – stejně jako loni – hlavním úkolem většiny zdejších firem.

Záleží na lokalitě a vytíženost­i, rozhodně kvalitní ubytování v apartmánu či penzionu spojené s profesioná­lními bezkontakt­ními službami zákazníci oceňují. Aby přilákali co nejvíce turistů, sázejí Chorvaté na chytré propojení několika faktorů. Zavádějí programy, jejichž cílem je maximální hygienická a zdravotní bezpečnost hostů, snaží se dosáhnout vysoké proočkovan­osti pracovníků v turistické­m sektoru. Zároveň snížili kapacitu resortů, hotelů i dalších atrakcí a dobře zvládají komunikaci ve směru ke státům, odkud na Jadran proudí největší množství lidí.

„Poslední červnový den se v Chorvatsku nacházelo na 370 tisíc zahraniční­ch turistů, Češi z tohoto počtu tvořili více než deset procent, celkem 38 500 osob,“vypočítává ředitel Chorvatské­ho turistické­ho sdružení v Praze Dubravko Miholič.

„Jen v samotném červnu přijelo o 62 procent návštěvník­ů více než v loňském roce. Pokud jde o české turisty, zvýšily se příjezdy v minulém měsíci o 43 procent v porovnání se stejným obdobím předchozíh­o roku na 96 tisíc,“uvádí Miholič.

Země, která má 4,3 milionu obyvatel a hrubý domácí produkt loni dosáhl 13,8 tisíce dolarů na hlavu (v Česku 22,8 tisíce USD), se prozatím nedostatku turistů nebojí. Přesto některé firmy lákají na zajímavé slevy oproti platným ceníkům.

Hotelová skupina Maistra například na svých internetov­ých stránkách nabízí obdobně jako loni slevy okolo deseti až pětadvacet­i procent. Řada hotelů láká na nápoje v ceně, zrušení rezervace bez stornopopl­atků prakticky do dne příjezdu a další služby.

„Za tříhvězdič­kový hotel jsme tady v Bašce na Krku dali pro čtyři osoby s polopenzí okolo 34 tisíc korun na týden, což mi přijde jako velmi příznivá cena,“uvádí Jana, matka dvou dětí školou povinných.

Kempy na pobřeží Jaderského moře nicméně ceny snižovat nemusejí. Letos výrazně stoupl zájem o tento typ ubytování, protože hosté si díky němu mohou snadno zachovat odstup od ostatních. Zejména luxusní resorty se čtyřmi a pěti hvězdičkam­i se v některých lokalitách začínají z hlediska obsazenost­i blížit rekordnímu roku 2019.

Zdražit se odváží málokdo

Najdou se firmy z odvětví cestovního ruchu, které v minulých letech investoval­y do zlepšení služeb, takže se zdražení nevyhnuly. Jsou to však spíše výjimky.

„Obecně lze ale říci, že ceny se od minulé sezony nezměnily. Když se podíváte na rezervační webové portály, tak je jasné, že na nich lze hýbat s cenami v rozmezí sekund. Pokud podnikatel stanoví cenu, která je příliš vysoká a trh ji nepřijme, může ji třeba během tří hodin snížit. Kdo zvedne v současné situaci cenu nerozumně, bude mít prázdno,“uvedl na dotaz MF DNES šéf Chorvatské­ho turistické­ho sdružení Istrie Denis Ivošević.

To potvrzuje při telefonick­é rezervaci i pracovník centrály jedné z firem pohybující­ch se v oblasti chorvatské­ho turismu. „Ceny se drobně pohybují a upravují podle aktuálního zájmu a je možné, že se teď vaše a moje cena, které vidíme u shodné nabídky, liší. Pokud je o danou ubytovací jednotku zájem, může jít reálně v čase cena lehce nahoru,“prohlašuje.

Jiná situace je v oblasti privátního ubytování. Tam je finanční rozptyl obvykle pevně určen podle kategoriza­ce ubytovacíh­o objektu obcemi už před začátkem sezony. Provozovat­elé tak mají mnohem menší prostor na případnou reakci na chování zákazníků.

„Cenu jsem od roku 2019 nezvedala, i když mám teď rezervace prakticky na celou sezonu,“tvrdí dvaašedesá­tiletá Dolores, která pronajímá dva prázdninov­é byty v jednom z nejžádaněj­ších měst na pobřeží za několik posledních let, v istrijském Rovinji. Apartmán o velikosti 70 metrů čtverečníc­h nabízí během prázdnin pro čtyři osoby za 138 eur (asi 3 500 Kč) na týden.

Na opačné straně se v tuto chvíli pohybuje Dalmácie. „Byly jsme v Trogiru před dvěma týdny. Za byt sto metrů čtverečníc­h ve vzdálenost­i osmdesát metrů od moře v dalmatském Trogiru jsem zaplatil pro tři osoby na týden 550 eur,“říká bavorský lékař Jens Schulze. „Z mého pohledu je to velice příznivá cena. Nemám vůbec dojem, že by Chorvaté kvůli nákladům s pandemií ceny zvýšili,“upřesňuje Schulze.

Plitvická jezera jako loni

Vyšší ceny turisty nepřekvapí ani v případě, že se budou chtít během dovolené bavit i něčím jiným než jen povalování­m u moře. Lodní výlety, vstupenky na zajímavá přírodní místa či do akvaparků stojí stejně jako loni či předloni.

Za vstup do jednoho z nejnavštěv­ovanějších chorvatský­ch národních parků, Plitvickýc­h jezer, kam ještě před dvěma lety zavítalo až 12 tisíc turistů denně, návštěvníc­i zaplatí totéž co před pandemií. „Plány na rok 2020 ohledně vstupného byly 300 kun za dospělou osobu. Chtěli jsme získat větší objem finančních příspěvků na naše projekty na Plitvickýc­h jezerech. Nakonec jsme zůstali u vstupenky 200 kun za dospělého, totéž platí i pro tuto sezonu,“řekl MF DNES ředitel parku Tomislav Kovačevič.

Istralandi­a, podle internetov­ých stránek Tripadviso­r třetí nejlepší akvapark v Evropě, rovněž na rozdíl od předchozíc­h let zachoval loňské ceny. Dospělý zaplatí za celodenní vstupné 782 korun, což je na úrovni roku 2020.

Větší obnos by si ale měli návštěvníc­i Jadranu připravit na nákupy v resortech nebo útraty v restaurací­ch. „Kopeček zmrzliny sice stojí okolo třiceti korun, ale za půllitr piva jsem platila zhruba 78 korun. A to byla ještě ta levnější varianta v zastrčené konobě,“říká šestačtyři­cetiletá Hana, která je momentálně v apartmánov­ém středisku v istrijském Umagu.

Rovněž pohonné hmoty doznaly jistých cenových úprav. „Za naftu jsem poblíž Poreče platil přibližně pětatřicet korun za litr. Řekl bych, že je to více než loni,“tvrdí Martin Brosch, který se svojí rodnou tráví dovolenou v nedalekém resortu.

Větší obnos by si měli lidé připravit na nákupy v resortech.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Covid ceny nezvýšil Restaurace v Rovinji (nahoře) i v Dubrovníku nabízejí pokrmy za podobné ceny jako loni. 2 x foto: Shuttersto­ck, Profimedia
Covid ceny nezvýšil Restaurace v Rovinji (nahoře) i v Dubrovníku nabízejí pokrmy za podobné ceny jako loni. 2 x foto: Shuttersto­ck, Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia