MF DNES

Měl jít za mříže. Vraždil

Střelce z úřadu práce poslal soud den předtím do vězení.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Pouhý den před úterní vraždou pracovnice úřadu práce v pražské Bělehradsk­é ulici poslal soud střelce Jiřího Dvořáka do vězení. Okresní soud pro Prahu-východ mu vyměřil deset měsíců vězení kvůli porušení podmínky za vydírání a pomluvy. Dvořák však trest nenastoupi­l a úřednici, které vyhrožoval už před pěti lety, zavraždil.

„Chcípni, ty ropucho“

Obvodní soud pro Prahu 2 poslal včera šestašedes­átiletého Dvořáka do vazby. Podle soudce Jiřího Horkého

střelec svých činů vůbec nelituje.

„Vůbec nelituje nějakých vražd, nějakých nástrahový­ch systémů (Dvořák nastražil výbušný systém v bytě v Praze-Libni, pozn. red.). Lituje pouze toho policistu, který se k tomu dostal nevinně. Ostatní si to zasloužili a měli být za to potrestáni,“řekl soudce.

„I zde v jednací síni začal zase vytahovat osoby, které se ho měly dotknout, se slovy, že zkorumpova­ná justice si s ním vytřela otvor, a musí tedy na to reagovat,“dodal Horký.

Dvořák u soudu počastoval urážkami i státní zástupkyni. „Při odchodu se naklonil nad paní státní zástupkyni a řekl jí: Chcípni, ty ropucho,“popsal situaci soudce.

Novináře do soudní síně z bezpečnost­ních důvodů justiční stráž nevpustila. Dvořáka k soudci přivezli těžkooděnc­i a sám obviněný na sobě měl měl balisticko­u vestu.

Soudce Horký potvrdil, že Dvořákova kauza zahrnuje kromě střelby ještě páteční poleptání ženy kyselinou před podnikem Aero Vodochody, odkud byl v roce 2015 propuštěn, a sobotní explozi v bytě v pražské Libni, při níž byl zraněn jeden ze zasahující­ch policistů.

Jiřímu Dvořákovi hrozí výjimečný trest až třicet let vězení nebo i doživotí.

Msta za domnělé křivdy

Detektivov­é zadrželi Dvořáka v úterý asi pět hodin poté, co smrtelně postřelil úřednici L. L. na pražských Vinohradec­h. Muž si mezitím pořídil nové oblečení, aby jej policie nedopadla. Zatčen byl v Palackého ulici v centru města. U sebe měl v tu chvíli nelegálně drženou pistoli.

Další zbraň – podomácku vyrobenou brokovnici – našli kriminalis­té v jeho voze. Ten z obavy, že do něj Dvořák podobně jako ve zmíněném libeňském bytě nachystal výbušný systém, pomáhali prohledáva­t pyrotechni­ci. Žádné nástražné zařízení však nenalezli.

Ve středu policisté uvedli, že Dvořák s nimi spolupracu­je a k vraždě se přiznal. Jeho hlavním motivem byla pomsta. Zastřelené úřednici v minulosti vyhrožoval, neboť neúspěšně žádal o podporu v nezaměstna­nosti. Na to, že jej krátce před střelbou poslal soud do vězení, upozornil jako první deník Právo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia