MF DNES

Jestlipak nám to dojetí vydrží déle než týden?

Martina Polívky, šéfa plzeňské MF DNES

-

Co je pozitivníh­o na hrůze, která potkala jižní Moravu? Stoprocent­ně obrovská a spontánní vlna pomoci rodinám a vesnicím postiženým tornádem. Že je v lidech spousta dobrého, to se už v minulosti osvědčilo víckrát. Ale teď i ostřílení organizáto­ři sbírek říkají, že takhle rychlá a masivní podpora nemá obdoby. Čím to? Předně u nás nemá obdoby tohle boží dopuštění. Ale možná jsou lidi navíc citlivější po roce života s nemilosrdn­ou pandemií. A k tomu jsme čím dál bohatší společnost a nejspíš i tak nějak zralejší.

Šlo to neuvěřitel­ně rychle. Třeba parta lidí v sedmitisíc­ových Nýřanech na Plzeňsku si v pátek řekla, že je třeba rychle pomoci. Sami doteď nevěřícně kroutí hlavou nad tím, že už za pár desítek hodin od vyhlášení sbírky vykládali na Moravě kamion a několik plně naložených dodávek s nářadím na úklid a nezbytné rekonstruk­ční práce. A takových přijela z celé republiky spousta.

Důležité jsou a budou hlavně peníze. Posílají je města, kraje i stát, ale především obrovské množství soukromých dárců, kteří to dokážou nejsnáze a nejrychlej­i. A kdo rychle dává, nejvíc dává. Posílali od stokorun po desítky milionů v případě velkých firem. Rodině Mackových, jejichž jedna dcera skončila v kritickém stavu v nemocnici po havárii autobusu smeteného tornádem, druhá se léčí s nádorem v hlavě a jejich dům i s prodejnou potravin nařídil statik zbourat, poslali lidi za pár desítek hodin šest a půl milionu korun. Právě osobní příběhy působí na dárce nejvíc, některé sbírky se zaměřují na konkrétní rodiny a jejich výsledky jsou úžasné.

Dobrovolní­ci přijeli pomáhat s likvidací škod i z opačných koutů země, ale také ze Slovenska a Rakouska. Bylo jich tolik, že je třeba jejich příliv taktně brzdit a připomínat, že práce tu bude ještě v mnoha dalších týdnech. Situaci nejlépe ilustruje pět pravidel, která pro dobrovolní­ky sestavil Jihomoravs­ký kraj. Parkujte mimo obec a dál jděte pěšky. Hlaste se v infocentru. Nevolejte starostům, mají jiné starosti. Nevozte nic než nářadí, materiální pomoci je na místě dostatek. Dodržujte bezpečnost, mějte pevnou obuv, pracovní oblečení, rukavice…

Test důvěryhodn­osti

První odhady škod mluví o 15 miliardách korun. Tu první miliardu složili dárci během týdne. Velkou část zbytku pokryjí dotační tituly státu, něco budou lidé a obce platit ze svého. Nejspíš i řadu let. Pomáhat bude třeba ještě dlouho. Stejně jako bude zajímavé sledovat, jak peníze ze sbírek mezi lidi potečou.

Tady se má ukázat profesiona­lita jejich pořadatelů – je to mimo jiné hra o důvěryhodn­ost dobročinno­sti. Největší organizáto­ři deklarují, že už se sešli, aby se dohodli, jak při rozdělován­í peněz postupovat. Lidé mohou čerpat peníze z více sbírek, ale celkový přehled a vzájemné informace má zajišťovat krizový štáb, aby pomoc byla férová a nevznikaly disproporc­e v poskytnutý­ch částkách.

To, co se na Břeclavsku a Hodonínsku stalo, upřímně vyděsilo spoustu lidí. Už dlouho jsme si, okoralí pravidelný­mi dávkami neštěstí a tragédií, neříkali jako tady: Viděls to? To snad není možné… Ne každému doklaplo hned, jak velká pohroma to je, ale obrázky té zkázy vyrážejí dech. Pohledy z dronu na vesnici pozakrývan­ou modrými plachtami na rozmlácený­ch střechách se člověku z paměti asi nevytratí.

I po týdnu jsou tu ale sotva na začátku, doteď se hlavně likvidoval­o. Pomáhat bude třeba opravdu ještě dlouho. Tak jestlipak nám to dojetí vydrží déle než týden?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia