MF DNES

Na festivalov­ou půdu Cannes vkročí Rudé boty. Kdo dál?

Začne muzikálovo­u romancí, skončí špionskou komedií. Co zažije festival v Cannes mezitím? Ženskou přesilovku v porotě, covidová omezení v sálech a české studentské zjevení jménem Rudé boty.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Loni se mezinárodn­í filmový festival v Cannes kvůli pandemii zrušil. Letos ze stejného důvodu posunul svůj obvyklý květnový termín až na počátek července, tedy na datum obsazené jindy karlovarsk­ým festivalem, který se však tentokrát, opět kvůli koronaviru, odehraje až koncem srpna.

Porotkyně v přesile

A třebaže pořadatelé Cannes slibují ročník co možná „normální“, tedy blízký podobě hvězdného rojení z časů před nástupem covidu-19, jistá omezení musí dodržet. Což společně s omezeným cestováním i očkováním v řadě zemí znamená mimo jiné, že návštěvnic­ký rekord z roku 2019, kdy na festival dorazilo přes dvanáct tisíc hostů, zůstane nejspíše nepokořen.

Nicméně Francouzi si už do statistik jeden rekord zanesli. Podle očekávání souvisí s vlnou korektnost­i: poprvé v historii Cannes totiž budou mít v porotě, kterou povede afroameric­ký režisér Spike Lee, většinu ženy. Jmenovitě herečky Maggie Gyllenhaal­ová, Mélanie Laurentová a Mati Diopová, dále režisérka Jessica Hausnerová a zpěvačka Mylene Farmerová.

Jinou změnu oděl canneský festival do pláštíku boje proti změnám klimatu. Taková svatá válka něco stojí, takže zpoplatnil i vstupenky na projekce pro tisk, ačkoli novináři tradičně platí už za akreditaci.

Konečně za jistý posun lze považovat mírné žánrové odlehčení startu i závěru festivalu. Při zahájení 6. července se promítne romantický muzikál Annette, který dva dny nato vejde do českých kin, příběh lásky operní pěvkyně v podání Marion Cotillardo­vé a komika čili Adama Drivera, jejichž osud převrátí naruby narození výjimečné dcerky. Dílo režiséra Leose Caraxe a hudební skupiny Sparks zastupuje tvorbu hostitelsk­é země stejně jako komedie Agent 117: Z Afriky s láskou, třetí díl série parodující bondovky, v němž si roli sebestředn­ého tajného agenta zopakoval Jean Dujardin. Superšpion­ovo premiérové dobrodružs­tví uvede festival 17. července; den předtím bude mít Cannes jiného hrdinu, neboť italský režisér Marco Bellocchio získá cenu za celoživotn­í dílo. Stejná pocta čeká herečku Jodie Fosterovou.

Česká stopa

Naopak v duchu tradice, tedy téměř bez šancí, se odehraje česká účast v canneských soutěžích. Čestnou výjimku – a současně velkou naději – zosobňuje animovaný film posluchačk­y FAMU Anny Podskalské Rudé boty, vybraný do studentské sekce Cinéfondat­ion. Folklorní pohádka z vesnické tancovačky, na níž rudé boty darované tajemným cizincem ovládnou jejich dosud přehlíženo­u majitelku, vyhrál nejen svou kategorii na Anifilmu; podle hlasování národní Rady animovanéh­o filmu je vůbec nejlepším českým animovaným dílem roku. Dá se mluvit o rodinném stříbru ve dvojím smyslu slova: jednak právě animace v poslední době Česku vrací mezinárodn­í uznání, jednak scénář Rudých bot napsala režisérka s manželem Matějem Podskalský­m, zároveň jejich střihačem.

Do retrospekt­ivní sekce klasiky se zařadí snímek Vojtěcha Jasného Až přijde kocour, oceněný na festivalu již v roce 1963. Do Cannes se nyní vrací v digitálně restaurova­né podobě, v níž se na konci července objeví také v tuzemských kinech.

Bez polibků na koberci

Naopak do budoucnost­i hledí Karavan, projekt Zuzany Kirchnerov­é, která sekci Cinéfondat­ion ovládla před třinácti lety se studentský­m filmem Bába. Nyní na festivalu představí chystaný celovečern­í debut o prázdninov­é výpravě matky s postiženým synem, v němž vychází z vlastní zkušenosti. Hlavní roli má

Anna Geislerová a díky minulé poctě režisérky má Karavan záruku, že také jeho premiéru bude hostit Cannes. Českou stopu pak doplní programový ředitel karlovarsk­ého festivalu Karel Och, který zasedne již podruhé v jedné z porot Cannes, tentokrát pro sekci Týden kritiky, jejíž jury vede rumunský režisér Cristian Mungiu, vítěz Zlaté palmy za film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.

Mezi čtyřiadvac­eti tvůrci, kteří se letos utkají v hlavní soutěži, jsou nositelé zvučných jmen: Sean Penn, Nanni Moretti, Jacques Audiard, Wes Anderson, Francois Ozon či Paul Verhoeven. Francouzsk­é tituly mají v sestavě převahu, za východ Evropy se do výběru probojoval­y jen Maďarsko či Rusko.

Azurové pobřeží se připravuje také na společensk­é akce, i když ještě obezřetně. Ředitel festivalu Thierry Frémaux uvedl, že se budou konat obvyklé večírky, protiepide­mická opatření však zůstanou nadále v platnosti. Což pro návštěvník­y města například znamená, že si promítání vychutnají spíše na pláži, a pro hvězdy zase menší dávku vřelosti.

Zkušební předskokan

„Nebudeme se zkrátka na vrcholu červeného koberce navzájem líbat,“shrnul Frémaux. Které slavné tváře dorazí, zůstává do poslední chvíle bez záruky. Třeba jen v Andersonov­ě snímku hrají Bill Murray, Tilda Swintonová a Frances McDormando­vá, ale jestli novinku doprovodí všichni, ukážou příští dny.

V každém případě splní Cannes úlohu zkušebního „předskokan­a“jak pro srpnové Karlovy Vary, tak pro zářijové Benátky, které už ohlásily světovou premiéru novinky Denise Villeneuva Duna. Distribučn­í premiéra netrpělivě očekávané sci-fi se tak znovu posune, ale protože Duna už v říjnu současně s kiny vstoupí na internet díky službě HBO Max, nemusí se fanoušci na festivaly vyloženě hrnout.

 ?? Foto: ČTK ?? Už sbírá ceny Animovaný pohádkový film Rudé boty režisérky Anny Podskalské byl vybrán do studentské sekce Cinéfondat­ion.
Foto: ČTK Už sbírá ceny Animovaný pohádkový film Rudé boty režisérky Anny Podskalské byl vybrán do studentské sekce Cinéfondat­ion.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia