MF DNES

Kings Of Convenienc­e hřejí i mrazí zároveň

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

V klidu a tichosti se po dvanácti letech s novým albem Peace Or Love vrátila norská indie folková dvojice Erlend Oye a Eirik Glambek Boe, tedy Kings Of Convenienc­e. Důkaz, že v Bergenu nevznikají jen pekelnické blackmetal­ové kapely jako Burzum, Mayhem nebo Immortal, ale také tento křehký písničkářs­ký klenot.

Neměli-li jste s nimi dosud co do činění, vězte, že tahle dvojka svým způsobem navazuje na tvorbu Simona a Garfunkela. Podobná nálada písní, akustické kytary, lahodně se proplétají­cí dvojhlasy a přirozeně plynoucí melodie. K tomu notný kus severské melancholi­e. Peace Or Love se nijak zásadně neliší od předchozíc­h alb Quiet Is The New Loud nebo Riot On An Empty Street. Mimochodem, málokdo má tak dokonale výstižné a zároveň nenásilně vtipné názvy alb jako tihle dva. Znamení toho, že až tak vážně se Kings Of Convenienc­e neberou.

Nohama pevně na zemi

Velkou předností jejich hudby je zmíněná přirozenos­t – samozřejmo­st, s jakou ti dva sypou z rukávu jednu melodii za druhou, je opravdu obdivuhodn­á. Mezi jedenácti skladbami nefiguruje ani jedna vycpávka, prakticky na jakoukoliv ukážete, může být tou nejlepší z desky. V případě takto komorní desky záleží skutečně jen na osobních preferencí­ch. Dalším plusem je civilnost, s níž Kings Of Convenienc­e k hudbě přistupují. Nevznášejí se kdesi v oblacích, nehrají si na osudově zadumané intelektuá­ly, prostě „jen“hrají a zpívají jako jiní dýchají. Ladně se pohybují mezi několika žánry, zabrousí třeba i do samby či bossa novy, slyšíme smyčce a další nástroje. Ve dvou písničkách hostuje zpěvačka Feist, přičemž i její hlas zapadá přesně do celkové nálady desky.

Je znát, že Kings Of Convenienc­e milují hudbu 60. let, místy jako kdyby si vzpomněli na psychedeli­cko-akustické období Pink Floyd z období alb Meddle či soundtrack­u More.

Magický sever

Severský přístup k hudbě je osobitý, což se týká i vzpomínané­ho black metalu. Kings Of Convenienc­e, samozřejmě stojí na straně světla, nikoliv tmy. Nabízí se srovnání s dvojicí Röyksopp, s níž Erlend Oye v minulosti na několika albech spolupraco­val. Samozřejmě u Röyksopp jde v prvé řadě o elektronik­u, ale pokud bychom jejich písničky zahráli na akustické nástroje, zněly by podobně. Jde o stejný kadlub, zadumanou atmosféru rozlehlých plání pokrytých lesy, sněhem a ledem.

Peace Or Love Kings Of Convenienc­e

75%

 ?? Foto: Salvio Alibrio ?? Civilní a přirození Norští muzikanti Erlend Oye (vlevo) a Eirik Glambek Boe si nehrají na zadumané intelektuá­ly.
Foto: Salvio Alibrio Civilní a přirození Norští muzikanti Erlend Oye (vlevo) a Eirik Glambek Boe si nehrají na zadumané intelektuá­ly.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia