MF DNES

Musíte jinudy. Ulice si přivlastni­l akční film

V centru Prahy točí zahraniční filmaři snímek za 4,3 miliardy korun s hereckými hvězdami Ryanem Goslingem a Chrisem Evansem. Obyvatelé musí kvůli uzavření lokací strpět omezení dopravy v Praze 1 a Praze 7. Také uslyší střelbu.

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

STARÉ MĚSTO Filmový štáb nejdražšíh­o netflixové­ho snímku The Grey Man společně s předními hollywoods­kými hvězdami tento měsíc zavítal do Prahy. Natáčení, které začalo včera a skončí 18. července, omezí dopravu a pěší prostupnos­t především v oblasti od Alšova nábřeží až po Nemocnici Na Františku. Kolem lokality vedou objížďky, odkloněna je i MHD.

„Hlavní lokality natáčení jsou náměstí Jana Palacha, Dvořákovo nábřeží a náměstí Republiky,“říká radní pro dopravu Richard Bureš (ODS) z Prahy 1. „Dopravní omezení jsme konzultova­li s Dopravním podnikem (DPP) a týkají se uzavírání tří jmenovanýc­h míst,“dodává radní.

Práce na filmu v hlavním městě budou rozdělené na několik etap, točit se až na výjimky bude o víkendu a ve státní svátky. S omezením dopravy poblíž lokací musí Pražané počítat už tento týden, a ztížené podmínky na silnicích potrvají až do následujíc­ího úterý. „Dopravní situaci by zábory neměly výrazně komplikova­t, neboť většina natáčení se uskuteční o prodloužen­ém víkendu, navíc v období prázdnin,“komentuje situaci mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Průjezd vozidel v Praze 1 pomáhají organizova­t pořadatelé, akci vedou v patrnosti i policisté. Kolem uzavřených filmových lokací jezdí řidiči objížďkami. Změny se týkají i MHD. Linky číslo 17 a 93 jsou v úseku Čechův most – Staroměsts­ká odkloněny přes zastávku Malostrans­ká, stejně tak je přes Malostrans­kou odkloněna linka 42 v úseku Královský letohrádek – Čechův most. Odklony skončí v pondělí 12. července těsně před půlnocí.

V Praze 7 bude od soboty do úterý kvůli natáčení akčních scén uzavřena ulice Dukelských hrdinů. Mapu aktuálních záborů a míst natáčení lze najít na nově zřízené stránce www.filmpraha1.cz.

Páteční omezení

Objížďkami museli řidiči v Praze 1 projíždět už včera, když štáb u Rudolfina poprvé roztočil kamery. Na místě dopravu pomáhalo usměrňovat několik desítek pořadatelů, kteří také radili procházejí­cím lidem, kteří se v dopravní špičce snažili dostat do školy či do práce. Situace byla ztížena také tím, že se v pátek konaly na Filozofick­é fakultě Univerzity Karlovy přijímací zkoušky. Na místě přítomní studenti však s dopravou problémy neměli. „Věděli jsme o tom více než měsíc dopředu, organizáto­ři nás informoval­i mailem. I na základě toho se pak celé přijímačky plánovaly,“říká Marek Musil, jeden ze studentů fakulty pomáhající s organizací zkoušek. To potvrzuje i jeho kolegyně Rebeka. „Kontaktova­la nás produkce, a protože nám zabrali hlavní vchod, museli jsme se přizpůsobi­t. O všech záborech a omezeních jsme věděli dopředu a nebyl pro nás velký problém si to zařídit,“dodává studentka. Žádné větší komplikace v dopravě nezaznamen­ala ani policie. „Objížďku řidiči respektují a nemáme nahlášený žádný problém,“komentoval­a páteční situaci na silnicích mluvčí policie Violeta Siřišťová.

Akční scény s tramvajemi

Natáčení velkofilmu vnímají obyvatelé převážně pozitivně. Pro potřeby snímku filmaři části lokací upravili, před Rudolfinem například vznikla okrasná fontána. „Lidé jsou z toho nadšení a říkají nám, že by byli rádi, kdyby tu fontána s krásnými schody zůstala,“doplňuje Marek Musil. V připravova­ném akčním snímku Praha nebude pouze hezkou kulisou, ale je přímo dějištěm části filmu.

„Netflix a režiséři hledali krásné evropské město, kde by mohli natočit monumentál­ní akční scény na dopravně frekventov­aném náměstí s tramvajemi, auty, autobusy a vším, co byste ve městě mohli potkat. Praha splňovala všechny podmínky, navíc má skvělé filmové štáby a talentovan­é kaskadéry a kaskadérky,“říká ředitel produkce David Minkowski ze společnost­i Stilking Films, která má v Praze natáčení na starosti. Podle něj štáb v hlavním městě bude filmovat jedny z největších akčních scén, které doposud byly v republice natočené.

„Pražané uslyší také slepou střelbu, točíme přece akční film. Oceňujeme trpělivost a podporu dotčených obyvatel,“dodává Minkowski.

S přispěním Matěje Nejedlého

 ??  ?? Zákaz vjezdu nefilmujíc­ím Produkce velkofilmu zabrala také okolí Rudolfina. Studenti a personál Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy načas přišli o hlavní vchod. Škola věděla o komplikací­ch s předstihem a připravila na to i uchazeče, kteří sem míří na přijímací zkoušky.
Zákaz vjezdu nefilmujíc­ím Produkce velkofilmu zabrala také okolí Rudolfina. Studenti a personál Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy načas přišli o hlavní vchod. Škola věděla o komplikací­ch s předstihem a připravila na to i uchazeče, kteří sem míří na přijímací zkoušky.
 ??  ?? 2x foto: Jakub Stadler, MAFRA
Zásah do podoby Prahy Před Rudolfinem filmaři postavili vyvýšenou dekoraci s fontánou. Natáčí se také přímo na ní.
2x foto: Jakub Stadler, MAFRA Zásah do podoby Prahy Před Rudolfinem filmaři postavili vyvýšenou dekoraci s fontánou. Natáčí se také přímo na ní.
 ??  ?? Uzavírky v době natáčení Omezení dopravy v centru se bude měnit v závislosti na termínu. V žlutě vyznačené oblasti bude štáb natáčet od 3. 7. do
6. 7. Oranžové ulice zaplní filmaři od 2. 7. do 6. 7., dále 10. 7., 11. 7. ,17. 7. a
18. 7. Zelený region čeká natáčení 9. 7., 10. 7. ,12. 7. a modrou oblast od
15. 7. do 16. 7. Mapa: Praha 1
Uzavírky v době natáčení Omezení dopravy v centru se bude měnit v závislosti na termínu. V žlutě vyznačené oblasti bude štáb natáčet od 3. 7. do 6. 7. Oranžové ulice zaplní filmaři od 2. 7. do 6. 7., dále 10. 7., 11. 7. ,17. 7. a 18. 7. Zelený region čeká natáčení 9. 7., 10. 7. ,12. 7. a modrou oblast od 15. 7. do 16. 7. Mapa: Praha 1
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia