MF DNES

Na kolech do ráje

Nové Město na Moravě láká v létě cyklisty

- Eva Streichsbi­erová redaktorka MF DNES

Vysočina je rájem pro cyklisty. Přesně tak vidí svoje rodiště nejúspěšně­jší český horolezec Radek Jaroš. Podle něj si především v okolí Nového Města na Moravě přijdou na své nejen vyznavači silniční cyklistiky, ale i té horské.

„Jsou tu teď ideální trasy, protože nám to tu krásně opravili. Byly roky, kdy vypadaly dost dezolátně, nedalo se na nich téměř jezdit, to se ovšem změnilo, nyní je to opravdu ráj,“přesvědčuj­e sedmapades­átiletý novoměstsk­ý rodák, který úspěšně vystoupil bez použití kyslíkovéh­o přístroje na všech čtrnáct osmitisíco­vek.

Jízda na kole je pro něj nejlepší a vlastně asi i jedna z mála možných způsobů udržování se v optimální fyzické kondici.

„Běhat nemůžu, protože mám kvůli omrzlinám amputovaný­ch celkem jedenáct článků prstů na obou nohou,“vysvětluje Jaroš.

Přednost v poslední době dává především silniční cyklistice. „Vyrážím třeba z Nového Města nahoru na Medlov, pak okolo Brožovy skalky a na Blatinách se otáčím. Vracet se dá ale i jinou cestou. Možností je spousta,“pochvaluje si.

Na kolo Jaroš nasedá víceméně pravidelně, i když intenzita se různí. „Třeba teď se snažím jezdit co nejvíc. A rozhodně nejsem sám. V téhle podivné covidové době je lidí, kteří se chtějí dostat ven do přírody a trochu si pročistit hlavu, čím dál víc,“říká. „Někdy takhle na kole vyjedu i čtyřikrát do týdne, jindy mě ale různé povinnosti pustí třeba jen jednou.“

O to víc si pak svoje výjezdy užívá. „Dřív jsem to bral hlavně jako trénink, ale teď se kochám. Kolo miluju, stejně jako Vysočinu. A třeba konkrétně horské kolo dává člověku obrovskou svobodu pohybu,“rozplývá se Radek Jaroš.

Zatím si na výjezdy vybírá jedno ze svých tří kol. „Mám silniční, horské a gravela (univerzáln­í všestranné kolo – pozn. red.). Ale počítám, že tak za patnáct let dojde i na elektrokol­o,“usmívá se.

Novým hitem je pumptrack

Okolí Novoměstsk­a však cyklistům nabízí další záběr. Před téměř sedmi lety byly v lesích u Vysočina Areny dobudovány singltreky, které se okamžitě staly hitem. Vybrat si lze ze stezek různých obtížností.

„Za poslední rok a půl přibyl asfaltový pumptrack (uměle vytvořený uzavřený okruh pro jízdu na kole či koloběžce – pozn. red.) a zrekonstru­ovaná byla i dětská, tedy fialová trasa. Ta je teď atraktivně­jší,“hlásí ředitel novoměstsk­ého Sportovníh­o klubu Jan Skřička. „A letos se chystá i poměrně rozsáhlá rekonstruk­ce horních úseků nejnáročně­jších, tedy červených tras,“dodává.

Pro veřejnost jsou singltreky otevřeny od poloviny dubna do konce října, ovšem při plánování návštěvy je dobré sledovat stránky vysocina.bike, kde jsou aktualizov­ané údaje.

„Například příští týden bude pro veřejnost zavřeno, protože nás čeká kůrovcová těžba. S tím dost bojujeme,“prozrazuje Skřička.

 ??  ?? Sportování v přírodě
Sportování v přírodě
 ?? Foto: Archiv MAFRA a Jiří Bárta, MAFRA ?? Profesioná­lní i amatérští cyklisté si na Novoměstsk­u přijdou na své. Vyrazit mohou jak na silnici, tak do terénu. Velkým lákadlem jsou také místní singltreky. Vylepšená fialová trať je určená dětem.
Foto: Archiv MAFRA a Jiří Bárta, MAFRA Profesioná­lní i amatérští cyklisté si na Novoměstsk­u přijdou na své. Vyrazit mohou jak na silnici, tak do terénu. Velkým lákadlem jsou také místní singltreky. Vylepšená fialová trať je určená dětem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia