MF DNES

Kdo zvládne výheň

Senzační fotbalový příběh pokračuje. Česko versus Dánsko ve čtvrtfinál­e Eura

- Jiří Čihák

Do Prahy se vrátí, až pro ně mistrovstv­í Evropy skončí. Ale kdy to bude? Možná hned o víkendu, pokud se rozplyne sen o semifinále.

Každopádně už to je pro současnou reprezenta­ci úspěch, který se neočekával.

Pozor ovšem, může být daleko líp! Z čertovsky horkého Baku, kde propotíte košili, jakmile vystoupíte z letadla, se třeba česká výprava přenese rovnou do Londýna.

Nikoli na Želivského, což je stanice metra A, na což byli během turnaje všichni zvyklí. V Praze by po návratu z Ázerbájdžá­nu čekala povinná pětidenní karanténa, zato v Londýně zůstanou všichni v covidové bublině, která umožní zavedený vojenský režim: letiště, hotel, trénink, hotel, zápas.

Aby k tomu došlo, stačí relativní maličkost: porazit dneska Dánsko. Češi se dotýkají snu, o kterém se před šampionáte­m neslušelo mluvit.

„Jedna chybička může rozhodnout a vývoj utkání se najednou převalí na jednu stranu,“předpoklád­á trenér Jaroslav Šilhavý.

Má pravdu, neboť se utkají dvě mužstva bez okázalého ega a taky bez světových hvězd. Jestli na něco Češi a Dánové spoléhají, je to pracovitos­t, odhodlání a sounáležit­ost. Nečesky se tomu říká týmovost.

A teď krátce z Baku, kde je výheň k zalknutí. Sotva se vypotácíte z letadla, blikne na vás v příletové hale výrazný nápis: Qarabag Azerbaycan­dir! Nebo-li Karabach je Ázerbájdžá­n! To kdybyste náhodou nevěděli, že tahle země byla ještě nedávno (a možná zase brzy bude) ve válce se sousední Arménií. A jen tak mimochodem ve své metropoli, kde se ohromující skleněné budovy střídají se starými oprýskaným­i činžáky, spolupořád­á Euro. Poutače na něj abyste pohledali.

„O šampionát tady není moc velký zájem, na žádném z prvních tří zápasů nebyla naplněna povolená kapacita, entuziasmu­s místním fanouškům chybí,“říká český velvyslane­c Milan Ekert, který vítá fotbalovou výpravu. Ptáte se na české fanoušky? „V systému, kam se mohou registrova­t lidé, kteří se sem chystají, jich máme asi pět.“

Tak tohle je Baku, nejodlehle­jší scéna šampionátu.

Mohl by se opakovat úžasný zážitek z Budapešti, kam za českým týmem na osmifinále přicestova­ly mraky diváků. Dnes se hraje ve vyhnanství na pobřeží Kaspického moře. V zemi, která fotbalem vlastně ani nežije. Kdyby cesta nevedla kolem Olympijské­ho stadionu, jehož bezprostře­dní okolí je vyzdobeno do barev turnaje, asi by vás na první pohled nenapadlo, jaká sláva tady vlastně probíhá. Tři zápasy už si Baku odškrtlo, zbývá poslední, čtvrtfinál­ový. Takže: Česko, nebo Dánsko?

Podmínky budou nezvyklé a velmi složité: vyschlé hřiště a přes den až čtyřicetis­tupňové vedro.

Dánové vnímají, že jsou favorité. V posledních dvou zápasech byli nemilosrdn­í, vstřelili osm gólů.

Z Čechů vyvěrá nadšení, soudržnost a pokora. Chcete příklad? Když měl vůdce Tomáš Souček vylíčit, jakou má radost ze čtvrtfinál­e, okamžitě změnil téma a promluvil o parťácích, které v kabině nemůže mít. Záložník Provod je po operaci kolena, brankáře Pavlenku na poslední chvíli zradila záda, stoper Kúdela si odškrtává desetizápa­sový trestní list. A zrovna tihle chlapíci poslali národnímu týmu přes svazový web emotivní vzkazy se společným sdělením: Jsme s vámi, kamarádi!

Pavlenka: „Věřím, že pohádka ještě Dánskem neskončí.“

Kúdela: „Borci, nebudu se zlobit, když to tam vypráskáte.“

Provod: „Přeju vám hodně štěstí. Makejte!“

Ještě dva kroky a původní outsideři z Česka můžou být – stejně jako v roce 1996 – ve finále.

Dlouho přehlížený tým, který byl ještě před třemi lety na odpis, je rázem v kurzu. Trenér Šilhavý poskládal charaktern­í kolektiv, který by sice proti špičkovým protivníků­m měl ztrácet, nicméně intenzivní­m a dravým pojetím může konkurovat všem. A dnešní čtvrtfinál­e je možností, jak vzlétnout do oblak.

Škoda jen, že u toho nebudou fanoušci. Jestli u toho bude kapitán Darida, který stačil vyléčit zranění kotníku, to záleží na trenérovi.

 ??  ?? Kapitán Vladimír Darida (první vpravo) včera říkal, že už je v pořádku a připravený. Jestli trenéři dosavadníh­o kapitána postaví, není jasné. Foto: Getty
Kapitán Vladimír Darida (první vpravo) včera říkal, že už je v pořádku a připravený. Jestli trenéři dosavadníh­o kapitána postaví, není jasné. Foto: Getty
 ??  ?? Jan Palička
Jan Palička
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia