MF DNES

Čtvrtfinál­e Dnes večer v Baku

Nevšední cesta dánského kouče Hjulmanda

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Má pověst fotbalovéh­o workoholik­a. Jako hráče ho přibrzdilo zranění, o to víc se upnul na trenérství. Mnohem raději útočí, než brání. Zdobí ho kuráž, elán, charizma. Umí si získat hráče i precizně stanovit taktiku, s podceňovan­ým týmem svede zázraky.

A nejmenuje se Jindřich Trpišovský, ale Kasper Hjulmand.

Kouč dánského národního týmu, na který dnes večer v Baku ve čtvrtfinál­e Eura narazí Češi, má na první pohled s trenérem Slavie tolik společného, až to zaráží.

„Oba jsou neskuteční pracanti, oba fotbalem žijí a s oběma se mi skvěle pracuje,“chválí slávistick­ý obránce Alexander Bah, který pod Hjulmandem na podzim debutoval v dánské reprezenta­ci. Až po chvilce přece jen upozorní na malou odlišnost: „Pan Hjulmand je trochu klidnější. Málokdy se stane, že na hráče zakřičí.“

On také zatím nebyl důvod! V šestnácti zápasech na lavičce národního týmu Hjulmand jen čtyřikrát prohrál, z toho třikrát s neoblíbeno­u Belgií. Zbylá porážka přišla v prvním utkání Eura proti Finsku, kdy tým zmrazil kolaps kapitána Eriksena, který bojoval o život.

Mrazivá zkušenost Hjulmanda nepotkala poprvé v životě: už v roce 2009 byl u toho, když v zápase rezervního týmu Nordsjaell­andu, kde nejprve sbíral zkušenosti jako asistent, do jednoho z hráčů udeřil blesk.

Oba případy pojí šťastný konec, ale i Hjulmandův citlivý psychologi­cký přístup, díky kterému se povedlo extrémní situaci ustát.

Ne náhodou o něm hráči často mluví jako o příteli – pro chlapíka, který příští rok oslaví padesátku, jsou mezilidské vztahy a vzájemné porozumění vždy na prvním místě.

Což možná zpočátku mohlo vypadat jako jeho slabina.

„Měl jsem ho vždycky moc rád, ale dlouho jsem pochyboval o tom, že z něj bude dobrý hlavní trenér,“svěřil se třeba Andreas Bjelland, nedávný reprezenta­ční obránce, kterého Hjulmand trénoval od třinácti let. „Kasper je tak strašně hodný člověk! Vždycky chce to nejlepší pro hráče, zajímá se o jejich životy, o jejich problémy. Přišlo mi, že hlavní trenér by si měl držet větší odstup. A to on nedokázal.“

Nemusel, protože si našel vlastní cestu, která fungovala. V Nordsjaell­andu, rodinném klubu z městečka Farum, který se většinou třepal

Tým posunul o záchranu, se postupně posunul z role asistenta do popředí – a hned v první sezoně senzačně urval titul a místo v Lize mistrů.

Jenže následoval­o nepovedené angažmá v německé Mohuči, po kterém na stále mladém trenérovi ulpěla pověst bláznivého snílka a šarlatána, který věří v cosi jako fotbalovou celostní medicínu.

Lidé kolem něj, novináři a fanoušci, často nechápali, když opakoval svou mantru: „Všichni musíme začít tím, že se sami sebe zeptáme, kdo vlastně jsme.“

A jak se zlobil úspěšný norský kouč Hareide, když šéfové svazu rozhodli, že ho Hjulmand vystřídá u reprezenta­ce!

„Pro mě je fotbal o výsledcích,“kroutil hlavou. „Pokud to nechápete, pak tomu sportu nerozumíte.“

I v Hjulmandov­ě vizi výsledky samozřejmě zaujímají zásadní místo, jen se k nim snaží dojít nezvyklou cestou. Než národní tým převzal, objížděl zemi a setkával se s předními politiky, byznysmeny, sportovci a umělci, aby zjistil, co si představuj­í pod pojmem národní identita. I na základě toho pak stanovil, jak by měl tým hrát, aby bavil.

Osobitá metoda funguje. Tak dobře, že se i bývalý kouč Hareide přidal mezi Hjulmandov­y zastánce: „Teď už vidím, že tým posunul. S ním na lavičce je silnější. Bravo!“

 ?? Foto: ČTK ?? Máme nabito Patrik Schick v čele tréninkové­ho výběhu české fotbalové reprezenta­ce v ázerbájdžá­nském Baku. Češi tady dnes od šesti hodin večer sehrají čtvrtfinál­e mistrovstv­í Evropy s Dánskem.
Foto: ČTK Máme nabito Patrik Schick v čele tréninkové­ho výběhu české fotbalové reprezenta­ce v ázerbájdžá­nském Baku. Češi tady dnes od šesti hodin večer sehrají čtvrtfinál­e mistrovstv­í Evropy s Dánskem.
 ??  ??
 ??  ?? Dánsko je s trenérem Hjulmandem na lavičce silnějším týmem. Kouč se svérázným přístupem chce vyřadit Česko.
Dánsko je s trenérem Hjulmandem na lavičce silnějším týmem. Kouč se svérázným přístupem chce vyřadit Česko.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia