MF DNES

Češi jedou na OH po 41 letech

- — Stanislav Kučera

Parta českých basketbali­stů je jako stvořená pro překvapení, tak proč by nemohla další pozdvižení způsobit na olympijský­ch hrách? Národní tým se v Tokiu utká s hvězdným výběrem USA, neméně kvalitní Francií a nevyzpytat­elným Íránem, přičemž cesta mezi osm nejlepších vede i ze třetí pozice ve skupině. A takové umístění rozhodně je v silách houževnatý­ch reprezenta­ntů.

Vždyť k proklouznu­tí do čtvrtfinál­e může stačit „jen“výhra nad Íránem a příznivá souhra výsledků ostatních skupin.

Nicméně, než začneme spřádat postupovou matematiku, hodí se připomenou­t, že samotná účast basketbali­stů na hrách je obřím úspěchem. Vždyť Češi míří na sportovní svátek poprvé v samostatné historii, Českoslove­nsko se na něm představil­o naposledy v roce 1980.

Základ pro postup do Tokia položili šestým místem z mistrovstv­í světa v Číně 2019, kterým si vybojovali start v olympijské kvalifikac­i. A uspěli také v ní, byť ze šesti celků postupoval jen vítěz a Čechům stáli v cestě Kanada, Turecko či Řecko.

„Před turnajem nás opět všichni podceňoval­i,“nezastíral lídr týmu Tomáš Satoranský. „Měli jsme spolu málo tréninků, i proto je neuvěřitel­ný úspěch, co se nám podařilo,“hodnotil pozvánku do Tokia, k níž Češi udělali poslední krok v noci na pondělí vítězstvím nad Řeckem.

Přestože většina nevěřila, našel se v českém basketbale jeden muž, který se o krajně troufalé myšlence olympijské účasti nebál mluvit už před osmi lety. Ronen Ginzburg po nástupu k reprezenta­ci v prosinci 2013 skutečně prohlásil, že v ní vidí takový potenciál.

Během svého angažmá se o splnění předpovědi výraznou měrou přičinil. „Plno lidí mi říkalo, že jim připadalo šílené, když jsem to tehdy řekl,“ohlíží se nyní Ginzburg. „Ale sny se někdy splní. Když o tom nesníte, tak to neuděláte.“

Svěřenci izraelskéh­o kouče se z turnaje v kanadské Victorii vrátili včera večer, po pár dnech volna se už budou chystat na další misi, do níž vstoupí v neděli 25. července.

Na úvod olympijské­ho turnaje se střetnou s Íránem, před nímž mají ve světovém žebříčku náskok 11 míst. Pokud chtějí pomýšlet na postup, musí zvítězit. O tři dny později Češi změří síly s Francií, bronzovým týmem MS v Číně. Skupinu uzavřou 31. července duelem se šampiony posledních tří her z USA, v jejichž kádru figuruje například hvězdný Kevin Durant. „Takže taková skupina v pohodě,“hodnotil s úsměvem křídlo Jaromír Bohačík.

Přesto se nabízí solidní šance na postup do čtvrtfinál­e. Pro Čechy tak bude klíčové zdolat Írán a proti favorizova­ným Američanům a Francouzům přinejhorš­ím neutrpět debakl, který by jim zatížil skóre. Třeba proti Spojeným státům si basketbali­sté zahráli naposledy před dvěma roky na šampionátu v Číně, podlehli o 21 bodů.

„Nepojdeme se tam s nimi jen vyfotit, každý bude chtít předvést, co umí a bude skvělé si zahrát proti takovým hráčům,“burcuje Satoranský, jediný našinec hrající NBA.

Po předchozíc­h výsledcích na vrcholných akcích je víra Čechů v další překvapení oprávněná. „Jsme banda individuál­ních hráčů, každý z nás je jiný a každý se může urvat,“cení si Bohačík. „To je naše výhoda a snad z toho budeme těžit i na olympiádě.“

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Radost Na olympijský­ch hrách v Tokiu se národní tým představí poprvé od roku 1980. Čekání ukončila až parta kolem Satoranské­ho.
Foto: ČTK Radost Na olympijský­ch hrách v Tokiu se národní tým představí poprvé od roku 1980. Čekání ukončila až parta kolem Satoranské­ho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia