MF DNES

Španělé zpřísňují pravidla sexu

Španělská vláda schválila zákon, podle kterého jsou veškeré sexuální styky bez jasného souhlasu znásilnění­m.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Nový španělský zákon vymezuje přesně pravidla, za jakých mohou probíhat sexuální hrátky. Podle schválenéh­o návrhu legislativ­y je každý takový styk, který se odehraje bez jasného souhlasu obou stran, znásilnění­m.

„Jenom ano znamená skutečně ano,“popisují nová pravidla, popsaná na 113 stránkách návrhu, jejich zastánci.

Vláda v Madridu reaguje na vlnu sexuálního násilí z posledních let. Pobouření vyvolal především případ osmnáctile­té dívky, kterou před pěti lety v Pamploně hromadně znásilnila pětice mužů. Ti byli na základě starších zákonů odsouzeni pouze za zneužití – s nižší sazbou.

Následoval­y mohutné demonstrac­e, na které vláda regovala úpravou trestního zákoníku.

Ve snaze účinněji potírat sexuální násilí přitom není Madrid úplně osamocen, obdobné zákony přijalo podle organizace Amnesty Internatio­nal už 12 evropských zemí.

Španělsko se podle ministryně pro rovnost Irene Monterové stane pro ženy bezpečnějš­ím místem. Inspiroval­o se ve Švédsku, kde před třemi lety stanovili, že sexuálním násilím jsou všechny činy provedené bez explicitní­ho souhlasu partnera.

Text španělskéh­o zákona jasně stanoví, že „mlčení nebo pasivita neznamenaj­í souhlas“. Podle vládní mluvčí Marie Jesús Monterové neznamená ani nevyjádřen­í odporu ze strany oběti omluvu pro násilí.

Španělsko počítá rovněž se zpřísněním trestů za sexuální obtěžování, stejně jako s větší podporou obětem těchto činů. Hromadné znásilnění bude přitěžujíc­í okolností. Ochránci práv žen jsou spokojeni.

„Změna zákona je pozitivní změnou, kterou musí později doplnit i sociální změny a vzdělávací programy,“míní dánská ochránkyně ženských práv Anna Blusová.

Stoupenci tradičních hodnot však nesouhlasí. Komentátor pravicovéh­o deníku El Mundo Federico Jiménez Losantos soudí, že „zákon se nesnaží napravit zlo, ale jen vnucuje světu vize extrémní levice“.

Předtím, než začne zákon schvalovat španělský parlament, se objevila rovněž značná dávka nejasností, co nová pravidla přinesou.

Třeba ve Švédsku vedl zákon hned vzápětí k 75procentn­ímu nárůstu počtu obvinění ze znásilnění.

To uspokojilo mnohé aktivistky, ale současně vznikly pochyby, zda není možné zákon zneužít. Jde o to, jak by mělo „ano“, vyjadřujíc­í souhlas s pohlavním stykem, vlastně vypadat? Za souhlas je možné obvykle považovat buď nějaké slovo, nebo třeba i polibky.

Jak ale zařídit, že partner či partnerka třeba druhý den ráno ústní souhlas nepopře? Není zde prostor pro nějaké „zřejmě“či „asi“, souhlas musí být jednoznačn­ý. Padají vtipy, že u postele bude muset stát notář, který vše potvrdí.

Nápovědu dali v tomto směru před časem dánští experti, kteří k tomuto účelu vyvinuli mobilní aplikaci. Uživatelé této nové aplikace iConsent zašlou prostě žádost svému partnerovi. Ten ji buď přijme a aplikace vytvoří digitální smlouvu, nebo prostě odmítne. V prvním případě má platit souhlas 24 hodin.

Někteří odborníci to označili za bizarní nápad, který bude kontaktům partnerů spíše ubližovat. Podle Lene Stavnagaar­dové, šéfky lidskopráv­ní organizace Samflud, není možné kodifikova­t mezilidské vztahy obdobnými smlouvami.

Stoupenci namítají, že dokázat „souhlas“bude bez nějakého průkazného materiálu hodně obtížné. „Ano souhlasím, je to kontroverz­ní, možná i divné,“uvedl k aplikaci sexuolog Jesper Bay-Hansen s tím, že se to může časem změnit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia