MF DNES

Slovensko nečekaně uzavřelo část přechodů

Cestující zaskočily betonové kvádry. Další změny přijdou.

- Jana Fuksová Ivana Solaříková

Hodinu a půl tam, hodinu a půl zpět. Šestici slovenskýc­h sklářů, kteří se v úterý potřeboval­i dostat do práce na Moravu, čekalo nepříjemné překvapení.

„Volali mi ve čtyři hodiny ráno, že silnice na Strání je zablokovan­á. Museli jet na nejbližší otevřený přechod, což je osmdesát kilometrů. Přitom bydlí pět kilometrů za hranicí. Nikdo nedal dopředu nic vědět,“prohlásil ředitel skláren ve Strání-Květné Marek Mikláš.

Stejně dopadly stovky obyvatel na moravsko-slovenském pomezí, kteří jezdí přes hranici za prací. Slovensko od pondělí náhle zpřísnilo opatření proti covidu-19 a uzavřelo 14 z 32 přechodů s Českem. Na hranicích se v úterý objevily betonové zátarasy. Na protest se v obci Brumov-Bylnice/Horné Srnie nebo Velká nad Veličkou /Vrbovce sešly stovky lidí. Některé zátarasy odstranili a došlo i na potyčky se slovenskou policií. „Neskutečný zmatek. Je to strašné, ta naše vláda. To už není možné, co vymýšlí,“zlobil se včera na přejezdu Lanžhot–Brodské Slovák Martin.

Česko se Slovenskem o zmírnění podmínek jedná, sdělil ministr zahraničí Jakub Kulhánek. Slovensko podle něj přechody znovu otevře v noci na sobotu.

Oficiálně neohlášené zpřísnění na hranicích komplikova­lo včera život na mnoha místech ve Zlínském, Jihomoravs­kém a Moravskosl­ezském kraji. Řada lidí musela měnit své plány a volit větší otevřené přechody, vzdálené až 80 kilometrů od původní trasy.

V obci Strání-Květná betonové zátarasy nepamatují. „Je to scestný výmysl slovenské vlády, nevidím v tom logiku a přijde mi to jako silvestrov­ský vtip. Nikdo nám nic dopředu neřekl, nic jsme nevěděli. Přitom jde o silnici první třídy, hodně frekventov­anou. Lidé sem chodí k lékaři, na nákup, do práce, mají tady rodiny,“zlobí se místní starosta Antonín Popelka.

Například mezi obcemi Brumov-Bylnice a Horné Srnie pendluje denně kvůli práci minimálně 50 obyvatel. Další stovky lidí mají na druhé straně hranice své pozemky, nemocné příbuzné nebo míří na dovolenou. Jezdí tudy i sanitky, autobusy, hasiči. Starostové Brumova-Bylnice a Horného Srnie včera poslali na ministerst­va vnitra a zahraničí obou zemí protestní nótu.

„My tady žijeme celý život, budujeme přátelství, družbu, rodinné i obchodní vztahy a tímto krokem se to bourá,“poukázal starosta Horného Srnie Jozef Húserka.

Na přechodech navíc včera panovaly zmatky. Zatímco přes Strání nebo Brumov-Bylnici řidiči neprojeli, na menším přechodu v Lanžhotě je policisté pouštěli, přestože den předtím tam ještě byly zátarasy.

„My nemůžeme nikoho vrátit zpátky. Projet může každý,“konstatova­l sloužící slovenský policista s tím, že je na každém, zda chce po návratu absolvovat dvoutýdenn­í izolaci.

Právě povinná karanténa je jedním z dalších zpřísňujíc­ích opatření, které Bratislava v minulých dnech oznámila od pátku pro ty, kteří přijíždějí do země a nejsou plně očkováni. Dosud přitom stačil negativní test potvrzujíc­í bezinfekčn­ost.

Část veřejnosti byla včera zmatená. „Spousta našich chlapců pracuje v Hodoníně nebo v Břeclavi. A co teď mají dělat? Do práce se dostanou, ale zpátky už ne, když nechtějí být dva týdny v karanténě,“rozčiloval se v Lanžhotě jeden ze slovenskýc­h cyklistů.

Pro všechny cestující je pro vstup na Slovensko povinná elektronic­ká registrace. Na velkých otevřených hraničních přechodech mají také vzniknout speciální jízdní pruhy pro lidi, kteří jsou plně očkováni.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) včera odpoledne řekl, že Česko jedná se Slovenskem o možném zmírnění podmínek cestování pro pendlery a pro lidi bydlící blízko hranic. Vpodvečer pak oznámil, že od 9. července do 9. srpna budou moci Češi na Slovensko cestovat ihned po první dávce vakcíny a nebudou muset do karantény.

Zároveň ale upozornil, že následujíc­í měsíc je přechodnou dobou, a je tedy možné, že po 9. srpnu se podmínky zpřísní.

 ?? Foto: ČTK ?? Neprojede Kamion na slovenské straně hraničního přechodu Brumov – Bylnice/Horné Srnie včera zastavily nové zátarasy.
Foto: ČTK Neprojede Kamion na slovenské straně hraničního přechodu Brumov – Bylnice/Horné Srnie včera zastavily nové zátarasy.
 ?? Foto: ČTK ?? Nespokojen­ý Muž u uzavřeného česko-slovenskéh­o hraničního přechodu Brumov-Bylnice a Horného Srnie.
Foto: ČTK Nespokojen­ý Muž u uzavřeného česko-slovenskéh­o hraničního přechodu Brumov-Bylnice a Horného Srnie.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia